Japanse cultuur
Japan is een Aziatisch eilandenrijk dat naast het vasteland ligt. Het heeft een oppervlakte van 377.930 km² en er wonen bijna 128 miljoen mensen. De Japanse cultuur is een belangrijk onderdeel van het leven van de Japanners. De oorsprong van deze cultuur heeft door de jaren heen een sterke evolutie doorgemaakt. Voorbeelden van de traditionele Japanse kunsten zijn vechtsporten, origami, de traditionele dans, de theeceremonie, het maken en gebruiken van zwaarden, poppen, kalligrafie en spelletjes.
gratis reisadvies
Geloof
De bevolking van Japan is volgens de wet vrij om te geloven wat hij of zij wil. Veel mensen geloven in het Shintoïsme en het Boeddhisme. Dit zijn dan ook de belangrijkste geloven, maar de verschillen tussen de 2 religies zijn vrij klein. Daarom neemt de bevolking vaak beide geloven aan. Naast deze geloven zijn er nog veel meer religies te vinden, die soms (in onze ogen) een beetje vreemd overkomen. Deze kunnen gebaseerd zijn op sciencefiction of stripverhalen.
Taal
Japans (ook wel Hyojungo genoemd) is de officiële taal van het eilandenrijk. De taal hoort bij de Altaïsche taalfamilie, waar ook het Mongools, Koreaans en Turks bij horen. Als je op de klank let, hoor je diverse gelijkenissen met Maleis-Polynesische talen. Op de verschillende eilanden van Japan zijn diverse dialecten te horen, die soms als aparte talengroep worden gezien. De Japanse taal heeft geen relatie met de Chinese taal, maar door samenwerking in het verleden, zijn redelijk veel woorden uit het Chinees overgenomen. Dit zie je ook bij het schrift. Japan kende tot ongeveer de 5e eeuw geen geschreven taal. Daardoor werden berichten mondeling verspreid, waarbij vertellers (kataribe) tussen de dorpen liepen en het nieuws aan de volken vertelden. Op scholen worden nu 4 manieren van spellen geleerd. Dit zijn kanji (Chinese tekens), hiragana (Japanse tekens), katakana (tekens om vreemde woorden te schrijven) en romaji (Latijnse alfabet).
Vraag gratis een offerte aan
Muziek
Japan kent diverse muziekstijlen. Het begon in de 9e eeuw met de introductie van een aantal instrumenten. Dit breidde zich uit en in de 16e eeuw ontstond er volksmuziek. In de 19e eeuw werd de westerse klassieke muziek in het land geïntroduceerd, dat nu een integraal onderdeel is van de Japanse cultuur. In Japan doen de mensen veel aan karaoke. Dit wordt vooral bij feesten met veel plezier gedaan. De bewoners zingen zo hard als ze kunnen en het is grappig om te zien.
Kleding
Een kimono is een traditioneel kledingstuk in Japan. Het is een losse mantel met wijde mouwen. Rond de middel wordt de kimono met een ceintuur (obi) vastgebonden. Als de Japanners een kimono aanhebben, dragen ze ook vaak zori. Dit zijn Japanse slippers die vaak van hout, riet of kunststof zijn gemaakt. In de zori draagt men traditionele sokken (tabi). Deze traditionele kleding wordt bij officiële gelegenheden gedragen zoals een theeceremonie of bruiloft. Een traditionele kimono is gemaakt van zijde en kost ongeveer € 60.000. Tegenwoordig zijn er ook confectie-kimono's, die wat minder kosten doordat er met een andere stof gewerkt is. De kleding gaat vaak over van moeder op dochter, wat zo'n 3 generaties door kan gaan. Daarna is hij meestal versleten en wordt er een nieuwe gekocht. De kleding kan door zowel mannen als vrouwen gedragen worden, maar er zijn ook speciale kimono's voor mannen. Soms zijn kimono's fel gekleurd, wat niet echt bij een man past.
Japan... waar oude traditie samenkomen met de toekomst. Bekijk hier het hele filmpje