Tarim
Tarim is een historische plaats gelegen in de Hadramaut Vallei in het zuiden van Jemen. De Hadramaut Vallei is een woestijnachtig gebied waar niet veel landbouw mogelijk is, enkel bij de oases. Hier worden producten als tabak, vijgen en dadels geproduceerd. Tarim is bekend als het theologische, juridische en academische centrum van deze vallei. Dat het een belangrijke academische plaats is, is wel te zien aan de verschillende islamitische geleerden die hier vandaan komen, een hiervan is Imam al-Haddad. Ook leven in Tarim de meeste nakomelingen van de islamitische profeet Mohammed (sayyids). Daarnaast is de stad de thuisbasis van Dar al-Mustafa, een bekend opleidingsinstituut voor de studie van de traditionele Islamitische Wetenschappen. Tarim kent vele leuke en mooie bouwwerken waardoor de stad zeker een bezoekje waard is.
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Tarim
al-Kaf Library (Tarim)
Een grote bibliotheek in Tarim is de al-Kaf Library, onderdeel van de Al-Jame'a Moskee. Je vindt hier meer dan 5.000 manuscripten uit de regio over religie, de gedachten van profeten, de islamitische wetten, medicijnen en ga zo maar door. Vele zijn wel meer dan honderden jaren oud. De bibliotheek beschikt tussen de 300 en 400 manuscripten die uniek zijn in de islamitische wereld.
Moskeeën (Tarim)
Tarim heeft wel 365 moskeeën verspreid door de stad staan. Een ervan, de Sirjis Moskee, stamt uit de 7e eeuw. De beroemde al-Muhdar Moskee heeft een minaret van wel 46 meter hoog, de hoogste van Jemen. De moskee is vernoemd naar Omar Al-Muhdar, een islamitische leider die in de 15e eeuw in de stad woonde. Maar ook al de andere moskeeën hebben ieder iets bijzonder, alleen zijn sommige mooier dan de andere.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Jemen bekijken.
Vervoer
Het dichtstbijzijnde vliegveld ligt ongeveer 30 kilometer van Tarim af, in de stad Seiyun. Dit vliegveld biedt echter maar een paar internationale vluchten aan, naar Jeddah in Saudi-Arabië en naar Abu Dhabi en Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. Wel gaan er vluchten naar het vliegveld in de hoofdstad Sana'a. Van Sana'a kun je ook met de bus of auto naar Tarim reizen. Dit is echter wel een hele reis, ongeveer 600 kilometer. In de stad kun je je ook verplaatsen met de auto, maar de wegen zijn niet heel erg goed.
Geschiedenis
Al in de steentijd werd het gebied rond Tarim bewoond. Hiervan zijn verschillende dingen, onder andere delen van wapens en gereedschap, gevonden. Het gebied werd belangrijk door de handel. Er kwamen verschillende karavanen door de Hadramaut Vallei die taks moesten betalen in ruil voor bescherming. Tarim zou in de 4e eeuw zijn gesticht. In 1809 vielen de wahabieten de vallei binnen. Zij vernielden waardevolle boeken en documenten. De bezetting was kort, maar de economie was verwoest. Hierdoor ontstond een grote emigratie. Een soldaat uit Jemen, Umar bin Awadh al Qu'aiti creëerde de Quaiti dynastie in de 19e eeuw. Het gebied werd door een verdrag met Groot-Brittannië een sultanaat en een deel van het protectoraat Aden. De leider van de dynastie had echter moeite om het gebied te moderniseren. Door een vredesverdrag met Groot-Brittannië werd het gebied stabiel en kwamen de administratieve en educatieve ontwikkelingen op gang. In november 1967 trokken de Britten zich, door vele opstanden en rellen, terug uit Zuid-Jemen. De National Liberation Front, die werd geleid door radicale marxisten, greep de macht, waardoor Tarim onder leiding kwam te staan van het communisme. Religie was niet toegestaan; islamitische geleerden werden ontvoerd en vermoord, vrouwen gingen onbedekt de straten op en alcohol werd in het openbaar verkocht. Toch bleef Tarim bestaan, mede door hulp van het buitenland. In 1990 werden Zuid- en Noord-Jemen verenigd.