Jordanië

Jordanië is een land ten oosten van de rivier de Jordaan, gelegen tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever in het westen, Irak in het Oosten, Syrië in het noorden en Saoedi-Arabië in het zuiden. De hoofdstad van Jordanië is Amman en die stad is met bijna 1,5 miljoen inwoners de grootste stad van het land. Andere steden zijn Akaba, Al-Karak, Az-Zarqa, Irbid, Ma'an en Jerash.
Het land is onderverdeeld in 12 gouvernementen.
De bekendste rivier is de Jordaan op de grens met Israël en de Westelijke Jordaanoever. De Dode Zee is in feite een meer. Het land heeft via de Golf van Akaba een open verbinding naar de Rode Zee en daarmee met de rest van de wereld.
Jordanië bestaat voor 90% uit woestijn.

- Officiele naam:
- ISO:
- JO
- Ligging:
- noord Midden-Oosten
- Hoofdstad:
- Amman
- Inwoners:
- +/- 6100000
- Taal:
- Arabisch
- Godsdienst:
- Soennitisch
- Tijdzone:
- UTC +2
- Munteenheid:
- Dinar
- Klimaat:
- Continentaal
- Oppervlakte:
- 89342 km²
De Hadj is de jaarlijkse bedevaart naar Mekka die iedere volwassen moslim die daartoe de middelen heeft ten minste eens in zijn leven moet verrichten. De Hadj vindt altijd plaats in het begin van de twaalfde maand van de moslimkalender.
Ervaringen
Pagina 1 van 4 met 40 resultaten
Adembenemend mooi en top om te wandelen een heeeeel bijzondere plaats op deze aarde
- Algemeen 9
- Uitgaan 7
- Cultuur 10
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 9
- Ligging 9
Mooie stad met lekkere restaurant, mooie bezienswaardigheden en veel winkels.
- Algemeen 8
- Uitgaan 9
- Cultuur 9
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 9
- Ligging 9
Een onvergetelijke wandelreis van 9 dagen in Jordanië. Het is een prachtig land, met zeer gastvrije mensen, en boordevol interessante geschiedenis, prachtige natuur. Onze locale reisleider Hatem heeft ons deze dagen fantastisch begeleid! Het was een bijzondere reis, werkelijk een verrijking
- Algemeen 10
- Cultuur 10
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Jordanie een prachtland en erg goed voor een familievakantie. Voor ieder wat wils
- Algemeen 9
- Uitgaan 8
- Cultuur 8
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 9
- Ligging 8
Ga vooral in de drukke winkelstraat eten bij Hashem .Te leuk tussen de bevolking voor weinig geld het heerlijkste eten .Of ga naar het sfeervolle restaurant Jaffra waar iedere avond levendige muziek is en rook er een waterpijp. Kijk naar de mooie beschilderde trappen met art op de muren en/ papapluutjes in de lucht . Geniet van de oosterse winkeltjes , sfeer en vriendelijke mensen
- Algemeen 8
- Cultuur 10
- Restaurants 10
- Bezienswaardigheden 7
- Inwoners 10
- Ligging 10
Prachtig land, veel oudheid te bewonderen. Onze gids Moawia Hibiba was een geweldig Nederlands sprekende gids. Veel kennis maar ook gezelligheid. Gastvrij en vriendelijke bevolking. En totaal geen opdringerige kooplui. Rustig reisschema. Hotels niet luxe maar ok. Overnachting in Wadi Rum was een ervaring. Onze gids had ervoor gezorgd dat onze "tenten" waren uitgerust met eigen toilet en douche. Begin november heerlijke temperatuur, en dat op slechts 5 uurtjes vliegen vanaf Amsterdam. Wel komen er nog behoorlijk wat kosten bij voor excursies maar dat geldt ook voor anderen reisaanbieders.
- Algemeen 9
- Uitgaan 6
- Cultuur 9
- Restaurants 7
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 9
- Ligging 9
Heel veel moois te zien (historisch); qua landschappen ook spectaculair. Onderwater (Rode Zee) ook! Strand minder... Bijzonder aardige mensen.
- Algemeen 9
- Uitgaan 6
- Cultuur 10
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 8
We bezochten o.a. Petra, Jerash, Dode Zee, Amman, Aqaba, Wadi Rum. Gevarieerde bestemmingen die een schitterend mooi en ruig Jordanië laten zien. Met mooie bezienswaardigheden, lekker eten, vriendelijke mensen, cultuur en natuur.
- Algemeen 10
- Uitgaan 8
- Cultuur 10
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Hebben een hele mooie reis achter de rug. Elena is ontzettend vriendelijk en heeft ons prima geholpen en geadviseerd. Het land zelf is erg aangenaam. Mensen zijn heel vriendelijk. Zeker met kinderen reizen hier is heel erg leuk. Zo aanspraak 😊
- Algemeen 8
- Uitgaan 7
- Cultuur 8
- Restaurants 7
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
- Ligging 8
Really nice country with so much to see and learn. Really great country if you like travelling but only have a week or two holidays.We hope to return sometime again.
- Algemeen 9
- Uitgaan 8
- Cultuur 9
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 9
- Ligging 9
- 1
- 2
- 3
- 4
- Volgende
Vakantieverhalen / reisverslagen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Jordanië
National Archaeological Museum (Amman)


Het National Archaeological Museum in Amman is niet heel erg groot, maar er is genoeg te zien. Zo vind je er bijvoorbeeld verschillende interessante sculpturen en 'rollen'. Deze rollen bevatten teksten die een verduidelijking zijn van de bijbel. De sculpturen in het museum zijn allemaal op hun eigen manier interessant, maar er zijn drie kunstwerken die wel erg speciaal zijn. Dit zijn de oudste beeldhouwwerken in het museum, van bijna 8.500 jaar oud.
Wadi Dana natuurreservaat

Het dorpje Dana is gebouwd op een klif van waar je een prachtig uitzicht hebt op het Wadi Dana natuurreservaat. Het natuurreservaat bestaat uit bergen en droge rivierbedingen, de hoogste berg Rift Valley is meer dan 1.600 meter hoog. Vanuit het dorpje zijn er verschillende wandeltochten en trekkings te maken, deze zijn onderverdeeld in verschillende moeilijkheidscategorieën. Het gebied is een beschermd natuurgebied, zodat wilde dieren zoals hyena's en wolven blijven leven.
Dode Zee


De Dode Zee heeft het hoogste zoutgehalte ter wereld (33%), het zoutgehalte is bijna zeven keer zo hoog als in de meeste andere oceanen. Door dit hoge zoutgehalte is het niet mogelijk voor dieren en planten om te leven in de Dode Zee. Daarnaast heeft de zee een geneeskrachtige werking door het hoge zoutgehalte, vooral mensen met een huidaandoening blijkt het water erg goed te zijn. Wanneer je als toerist naar Jordanië gaat mag een drijfervaring in de Dode Zee niet ontbreken.
Vakantiebestemmingen in Jordanië
Artikelen
Eten en drinken
De gerechten in Jordanië hebben vaak rijst en lamsvlees als basis. Er zijn veel, typisch Jordaanse gerechten die het proberen waard zijn. Mansaf is rijst met schapenvlees en yoghurtsaus. Kanafa lijkt op gebak gevuld met noten of geitenkaas. Verder is musakhan ook het proberen waard; kip in olijfolie en uiensaus geroosterd met Arabisch brood. Probeer ook eens de bekende baklava, gebak gevuld met noten of honing, of ataif, kleine gefrituurde pannenkoekjes gevuld met noten of kaas.
Het drinken van alcohol is voor de lokale bevolking eigenlijk verboden. Toch schenken de meeste restaurants en bars wel alcoholische dranken, zoals bier en wijn.
Vervoer
De internationale luchthaven van de hoofdstad Amman heet Queen Alia Airport. De vlucht van Amsterdam naar Amman duurt ongeveer 4,5 uur. De Royal Jordanian en de KLM onderhouden directe lijnvluchten vanaf Schiphol naar Amman. Andere maatschappijen maken een tussenstop in Europa.
Belangrijke middelen van vervoer zijn de bus, de taxi, en de gedeelde taxi. Binnen het Jordaanse transportsysteem is Amman het voornaamste knooppunt. Als er geen meter in de taxi aanwezig is, is het verstandig om voor vertrek een ritprijs af te spreken. Er rijden geen treinen in Jordanië. Binnenlandse vluchten zijn er alleen tussen Amman en Akaba.
Visum
Bij aankomst op de luchthaven van Jordanië dien je een visum te kopen. Kosten zijn 10 Dinar (ongeveer 10,-) en het visum is 3 maanden geldig. Houdt er rekening mee dat je dit contant af moet rekenen direct als je het vliegtuig uit komt. Bij binnenkomst in Akaba (via de haven, via het vliegveld of over de grens bij Israël of Saudi-Arabië) wordt er een gratis visum afgegeven. Hier zitten geen verplichtingen aan vast, mits men Jordanië binnen 1 maand weer verlaat.
Prijsniveau
Het prijsniveau in Jordanië ligt lager dan in Nederland. De munteenheid van Jordanië is de Jordaanse dinar (JD). Je kunt het beste geen geld wisselen in Nederland, maar gewoon in Jordanië zelf. Dit advies geldt ook voor het terugwisselen aan het einde van de reis. In Jordanië kun je wisselen bij de banken (contant geld, travellercheques, de meest gangbare creditcards), geautoriseerde geldwisselaars en de luxere hotels. Er zijn op beperkte schaal pinautomaten. Creditcards worden niet overal geaccepteerd. Zorg dus voor genoeg contant geld.
Veiligheid
Jordanië is een politiek stabiel en veilig land. Uiteraard komen diefstalletjes en zakkenrollers voor.
Medische informatie
De gezondheidszorg in Jordanië wordt gezien als één van de meest geavanceerde in de regio. Er zijn goed opgeleide artsen en goed uitgeruste ziekenhuizen in de grotere steden. Je kunt er met Engels goed terecht.
Vaccinaties zijn voor Jordanië niet verplicht. De inentingen tegen DTP, en hepatitis A (geelzucht) worden wel aangeraden. Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.
Het kraanwater is niet drinkbaar.
Bevolking
Jordanië heeft ruim 5,6 miljoen inwoners. De meerderheid hiervan bestaat uit Palestijnen, die na de oorlogen in 1948 en 1967 naar Jordanië zijn gevlucht. De Hadj is de jaarlijkse bedevaart naar Mekka die iedere volwassen moslim die daartoe de middelen heeft ten minste 1 keer in zijn leven moet verrichten. De Hadj vindt altijd plaats in het begin van de 12e maand van de moslimkalender. Het Arabische leven staat bekend om zijn gastvrijheid. Het is normaal voor Jordaanse families, vooral mensen die zich in de woestijn bevinden, om vreemden uit te nodigen in hun huis. De traditie komt voort uit het zware leven in de woestijn. Waar je ook gaat in Jordanië, je zal het woord 'welkom' vaak tegenkomen. Daarbij zal je regelmatig worden uitgenodigd bij mensen thuis om te eten en om een kopje thee te drinken.
De taal
De officiële taal in Jordanië is Arabisch. Vooral in de steden wordt ook veel Engels gesproken. Op sommige plaatsen wordt ook Frans en Duits gesproken.
Flora & Fauna
De dennenboombossen in het noorden van Jordanië lopen over in het glooiende landschap van de Jordaan Vallei. Dit landschap is begroeit met olijfbomen en eucalyptus. Veder naar het zuiden, richting de Dode Zee, bestaat het landschap uit modder en zoutvlakten. Door de hoge concentratie zout in dit gebied kan hier niets groeien. Het woestijngebied in het oosten is schaars begroeid. Hier vind je slechts kale doornstruiken. Na de voorjaarsregen is hier echter gedurende een korte periode een fascinerende rijkdom aan planten te bewonderen. De fauna in het woestijngebied bestaat uit kamelen, woestijnvossen, zandratten en hazen. Het heuvelgebied, in het noordoosten van de Dode Zee, bestaat uit beren, dassen en geiten. Jordanië staat bekend om het zeeleven. De Golf van Akaba heeft een gevarieerde hoeveelheid van tropische vissen en koraal. Het koraalrif van de Rode Zee herbergt onder meer zeesterren, vlindervissen, papegaaivissen en andere exotische vissoorten.
Geschiedenis
De geschiedenis van Jordanië behoort tot één van de oudste van de wereldbeschaving, het land heeft jarenlang op de kaart gestaan als grondgebied van Israël. Door de Eerste Wereldoorlog kwamen de Britten in het Midden-Oosten en werd dit deel langs de rivier van Israël Brits grondgebied. Het gebied werd benoemd en de staat Transjordanië was geboren.
Offerteformulier
Veelgestelde vragen
Wat zijn de beste hotels van Jordanië?
Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.