Recept: Jordaanse mansaf

Jordaanse mansaf
Jordaanse mansaf

Jordanië heeft een overheerlijke keuken met veel Arabische invloeden. Toch springt er één gerecht uit: de Jordaanse mansaf. Dit nationale gerecht van Jordanië is van oorsprong een Bedoeïen gerecht, maar bevindt zich al heel lang in de Jordaanse keuken. Het gerecht is een heerlijke combinatie van lamsvlees, rijst, yoghurt en natuurlijk heel veel lekkere kruiden. Mansaf wordt vooral gegeten als feestmaaltijd of bij een belangrijke sociale gebeurtenis. De gasten verzamelen zich dan rondom de tafel en eten uit een grote serveerschaal met de vingertoppen van de rechterhand en houden de linkerhand stevig op de rug. Probeer dit gerecht dus zeker eens in de lokale restaurants in de Jordaanse hoofdstad Amman. Wil je echter het traditionele gerecht proeven, dan moet je dieper de woestijn van Jordanië in. Natuurlijk is dit gerecht ook makkelijk in je eigen keuken te maken, het Jordaans verkeersbureau deelt dit bijzondere nationale gerecht met ons. 

Heb je weinig kennis van Jordanië? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Ingrediënten voor een serveerschaal voor 4 á 6 personen

- 1 kg mager lamsvlees
- ½ kop geklaarde boter (zie hieronder hoe je geklaarde boter maakt)
- 1 ui, fijngehakt
- 4 kopjes Griekse yoghurt
- 1 eiwit
- 4 á 6 pitabroodjes
- 400 gram basmatirijst 
- ½ theelepel koriander
- 1½ theelepel komijn
- 1 theelepel peper
- ½ theelepel paprikapoeder
- ½ kop hele geblancheerde amandelen
- ½ kop pijnboompitten
- ½ theelepel kardemom
- zout naar smaak toevoegen

Garnering:
Fijngehakte peterselie
Fijngehakte bieslook

Geklaarde boter:
Geklaarde boter is boter waarbij de eiwitten en zouten eruit worden gehaald. Hierdoor kan de boter niet verbranden of bitter worden. Je smelt de boter langzaam in een pan en wanneer de boter helemaal gesmolten is zet je het vuur uit. De witte schuim die dan op de boter zit haal je er voorzichtig af. Zit de schuim onderin de pan? Schut dan langzaam de geklaarde boter over naar een ander bakje en zorg dat deze witte schuim in de pan blijft zitten. De afgescheiden stoffen kun je weggooien. 

Bereidingswijze:

1. Snijd het lamsvlees in stukken en bedek het vlees met water. Laat dit zo'n 4 á 8 uur in de koelkast staan. 

2. Smelt één theelepel van de geklaarde boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Laat het vlees ondertussen uitlekken en dep het droog. Voeg het vlees toe en bak 20 minuten in de koekenpan. Voeg naar eigen smaak peper en zout toe. Voeg dan water toe om het vlees te dekken en zet het op een laag vuur. Laat de pan met het vlees 1 uur pruttelen. Voeg daarna de fijngehakte ui toe en laat deze 30 minuten mee pruttelen. Kook ondertussen de rijst zoals aangegeven staat op de verpakking/via de instructies die vermeld staan op de verpakking.

3. Doe de Griekse yoghurt in een grote pan en klop het op een middelhoog vuur tot een vloeistof. Klop het eiwit en een ½ theelepel zout samen en voeg dit bij het yoghurt mengsel. Breng het yoghurt mengsel langzaam en roerend aan de kook. Maak gebruik van een houten lepel en blijf één richting op roeren. Zet het vuur laag en laat de yoghurt zachtjes sudderen gedurende 10 minuten. Voeg de yoghurt bij het vlees en voeg de kruiden toe. Laat dit zachtjes 15 minuten door pruttelen. Proef het vlees en voeg naar eigen smaak nog kruiden toe. 

4. Smelt in een kleine koekenpan 2 eetlepels geklaarde boter. Voeg de amandelen toe en bak deze 5 minuten. Voeg op het laatst de pijnboompitten toe en bak deze 3 minuten mee. Haal ze van het vuur en zet de amandelen en pijnboompitten apart.

5. Snijd de pitabroodjes en smelt de 2 eetlepels geklaarde boter erover heen. Verdeel de rijst over een grote schaal en schep het vlees erover. Strooi als laatste het notenmengsel en de fijngehakte peterselie en bieslook eroverheen. Jordaanse mansaf is ook heerlijk om zonder brood te eten. 


Tip: voor een nog meer authentieke Jordaanse smaak kun je een ½ theelepel kaneel, ½ theelepel kruidnagel of 2 theelepels nootmuskaat toevoegen. 


Vraag gratis een offerte aan

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,5

Gerelateerde artikelen