Op de grens van Oost-Europa en West-Azie ligt Kazachstan. Hierdoor vormt het land een transcontinentale staat, maar het grondgebied wordt tot Europa gerekend. Kazachstan is helemaal ingesloten door land en ligt niet aan zee. Grenslanden zijn China, Rusland, Oezbekistan, Turkmenistan en Kirgizië. Er wonen ongeveer 16.317.000 mensen op een oppervlakte van 2.724.900 km², wat Kazachstan het op 8 na grootste land ter wereld maakt. De hoofdstad is Astana, andere grote steden zijn Taraz, Şımkent, Alma-Ata en Semey. De Tjoeleni-eilanden, die bestaan uit de eilanden Morkskoj, Podgorny, Rybaysji, Novy en Koelaly, vallen ook onder het grondgebied van Kazachstan.
Sinds 1991 is Kazachstan onafhankelijk van de voormalige Sovjet-Unie. Het grootste deel van het land bestaat uit woestijn. Daarnaast zijn er 7 nationale parken, veel berggebieden en verschillende vismeren te vinden.
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Kazachstan
Abay Kunanbaev Museum(Semey)
Het Abay Kunanbaev Museum in Semey is een museum dat gewijd is aan Abay Kunanbaev. Het is in 1995 geopend om de 150e verjaardag te vieren van de dichter. In het museum zijn allerlei aspecten uit het leven van de 19e-eeuwse dichter te zien. Voordat het museum hier kwam was het gebouw een publiek informatiecentrum.
Almaty's Central State Museum(Almaty)
In Almaty's Central State Museum zijn voornamelijk tentoonstellingen te zien die de ontwikkeling van Kazachstan laten zien van vroeger tot nu. Daarnaast zijn er beeldhouwkunsten te zien en souvenirwinkeltjes die sieraden en traditionele tapijten verkopen.
Nationaal Park Bayan-Aul
Het Nationaal Park Bayan-Aul ligt in het zuidoosten van het land en is opgericht in 1995. Het park heeft 3 meren: Jasybay, Toraygir en Sabyndykol. Daarnaast zijn er stenen beelden en rotstekeningen van vroeger te bewonderen.
In de Kazachstaanse keuken vindt je veel invloeden uit India, China, Rusland en het Midden-Oosten terug. Vlees, voornamelijk schapen-, rund- en paardenvlees, is een belangrijk ingrediënt in de keuken. Het merendeel van de gerechten wordt met noedels, rijst of aardappelen geserveerd. Daarnaast zijn er veel zuivelproducten en lepeshka (grote broden die niet gerezen zijn) verkrijgbaar. Specialiteiten zijn borsch (bietensoep), pilav (gebakken schapenvlees met rijst), manty (gevulde noedels), samsa (samosa's) , gazy (gerookte paardenworst), chiburekki (gefrituurde cake) en bishparmak (schotel met vlees en aardappels).
Uit eten gaan is relatief goedkoop in Kazachstan. Elk element van het diner, zoals vlees, rijst, aardappels etc. betaal je apart. De meeste mensen hier eten geen varkensvlees, ook al zijn ze niet erg religieus.
Allerlei soorten drankjes kun je in dit land drinken. Daarnaast wordt er veel thee gedronken in Kazachstan, het liefst met melk erin. Kumis (paardenmelk met alcohol) en shubat (kamelenmelk) wordt gedronken bij bijzondere gelegenheden. Ook kyas is een bekende drank, dit is een biersoort. Een andere specialiteit is cognac. In Karaganda worden verschillende biersoorten van goede kwaliteit gemaakt. Ook sappen zijn hier populair en erg lekker.
Vervoer
De beste manier om van Nederland naar Kazachstan te reizen is met het vliegtuig. Het land heeft 14 luchthavens: Astana, Alma-Ata, Aktau, Atiraw, Aktyubinsk, Qaragandi, Oral, Kzyl-Orda, Kostanay, Ust-Kamenogorsk, Pavlodar, Shimkent, Semey en Zhezkazgan. Er zijn vanuit Nederland geen directe vluchten, je zult minimaal 1 keer moeten overstappen.
Je kunt ook met de auto gaan, maar dit is een erg lange trip die niet in 1 keer te doen is. Het is 5.345 kilometer rijden, wat neerkomt op bijna 3 dagen rijden, dus als je met de auto wilt reizen zul je dit in etappes moeten doen. De landen die je door zult gaan voordat je in Kazachstan aankomt zijn Duitsland, Polen, Wit-Rusland en Rusland.
In het land kun je reizen per bus, tram, trein, taxi of met het vliegtuig. Daarnaast kun je een auto huren. In de grote steden zijn bussen populair, maar een minpunt is dat deze geen tijdsschema hebben en het in de piekuren erg druk is. Ook zijn er geen busstops, waardoor het lastig wordt om de bus te nemen als je geen Russisch spreekt.
Taxi's zijn erg goedkoop, maar ze proberen er vaak meer uit te halen als ze zien dat ze met een toerist te maken hebben. Accepteer daarom nooit de eerste prijs die ze aanbieden. Verder is het gebruik van onofficiële taxi's een stuk goedkoper dan officiële taxi's. Als je met je hand zwaait, zal er altijd iemand stoppen.
Bij het afleggen van grote afstanden tussen steden is de trein het meest populair in Kazachstan. In elke grote stad zijn treinstations te vinden en tickets zijn niet erg duur. De duurste maar snelste manier van reizen is door gebruik te maken van binnenlandse vluchten. Een andere goedkope, maar ook leuke manier om rond te reizen is de 'marshrutka'. Dit is zijn vervallen bestelauto's die door de stad cruisen. Meestal staat aangegeven waar het busje heen gaat en de chauffeur roept het vaak ook nog eens.
Visum
Als je naar Kazachstan reist heb je een visum nodig. Daarnaast moet je in het bezit zijn van een paspoort die nog minstens 6 maanden geldig is na je verblijf. Het visum dien je binnen 3 maanden te gebruiken, en deze is geldig voor een verblijf wat varieert van maximaal een maand tot een jaar.
Prijsniveau
Het geld waar in Kazachstan mee betaald wordt is de Tenge (KZT). De Tenge bestaat uit 100 tiyin. Er zijn biljetten van 10.000, 5.000, 2.000, 1.000, 500, 200, 100, 20, 10, 5, 2 en 1 KZT en munten van 100, 50, 20, 10, 5, 2 en 1 KZT. Naast de Kazachstan Tenge wordt ook de Amerikaanse Dollar geaccepteerd.
Veiligheid
Kazachstan ligt in een gebied dat gevoelig is voor aardbevingen. Voornamelijk in het zuiden kunnen zware aardbevingen voorkomen. Het reizen naar de plaats Manistau en zijn omgeving wordt ontraden. Hier hebben zich ongeregeldheden voorgedaan in het einde van december 2011. Er zijn toen een aantal aanslagen geweest in het land, die als terroristisch zijn gekwalificeerd. De aanslagen waren gericht op veiligheidsdiensten en politiefunctionarissen.
Medische informatie
De kwaliteit van de gezondheidszorg in het land is erg slecht. Er is een verhoogde kans op rabies, hepatitis en teken encefalitis als je naar Kazachstan reist. Om tekenbeten te voorkomen is het verstandig om kleding te dragen die de huid bedekt en insecten werende middelen te gebruiken.
Bij het reizen naar Kazachstan is een inenting tegen gele koorts is verplicht, wanneer je uit een gebied komt waar gele koorts heerst. Daarnaast wordt bescherming tegen hepatitis A en een DTP-vaccinatie aanbevolen. Bij een verblijf die langer duurt dan 2 weken is een vaccinatie tegen buiktyfus ook aangeraden.
Het wordt afgeraden om kraanwater te drinken in dit land. Het is beter om water in flessen te kopen of water te koken en af te laten koelen.
Bevolking
Het geloof wat de bevolking naleeft is met name de Islam (47%) en het Christendom (46%). Ongeveer 16.317.000 inwoners telt Kazachstan op het moment. De bevolkingsdichtheid van het land is een van de laagste op de wereld. De natuurlijke bevolkingsgroei bedraagt ongeveer 0,33%. De levensverwachting ligt rond de 67 jaar, bij mannen is dit 62 en bij vrouwen 76. In Kazachstan bestaat de bevolking uit minstens 50 verschillende nationaliteiten, onderverdeeld in 53,4% Kazachen, 30% Russen, 3,7% Oekraïners, 2,5% Oezbeken, 2,4% Duitsers, 1,7% Tartaren en 6,3% komt uit overige landen. Kazachen zijn een Turks volk.
Een kunstvorm die erg belangrijk is in Kazachstan zijn wollen tapijten. Deze worden in verschillende kleuren gemaakt met vilt en hebben geometrische figuren. Ook muziek speelt een belangrijke rol in de cultuur van Kazachstan. Liederen zijn vaak gebaseerd op poetische verhalen over volksoverleveringen. De dombra (een luit) en de kobiz (een driesnarige viool) zijn bekende instrumenten in het land.
De taal
De staatstaal in het land is het Kazachs, wat door 64,4% van de bevolking gesproken wordt. Daarnaast is Russisch de officiële taal dat gesproken wordt door ongeveer 95% van de inwoners.
Flora & Fauna
Kazachstans woestijnen en steppen zijn schaars begroeid met planten en gras die goed tegen de droogte kunnen. Verschillende soorten loofbomen en riet groeit langs de rivieren. In het zuiden zijn de berghellingen bedekt met naaldwouden, jeneverbes en ceder.
In Kazachstan komen aardig wat zeldzame dieren voor. Bijvoorbeeld de saga-antilope en de zeldzame sneeuwluipaard, wat beide beschermde diersoorten zijn. Vossen, roofvogels en dassen zijn steppebewoners en reptielen, gazellen en alle soorten knaagdieren zijn in de woestijn te vinden. Bij meren en rivieren zijn herten, jakhalzen en zwijnen woonachtig. In Kazachstan leeft ook de lynx, wolf, wilde kat, bruine beer, lammegier en de adelaar, die in de bergen verstopt zijn. Ten slotte komt op Barsa Kelmes, een eiland in het Aralmeer, de kulan voor, wat een zeldzaam hoefdier is.
Geschiedenis
De Kazachen waren vroeger een islamitisch nomadenvolk die van Turkse afkomst waren. Het zuiden van Kazachstan was ooit een belangrijk deel van de Zijderoute. Rusland nam in de 18e eeuw de politieke macht in het land over. Dit bracht bescherming tegen het Mongoolse volk en later tegen de armoede van het communisme. Kazachstan is sinds 1991 onafhankelijk van de Sovjet Unie. Het land probeert nu aan te klampen bij de vrije markteconomie.