De vlag van Lesotho

gratis reisvoorstel aanvragen

Lesotho, een land met een geschiedenis
Lesotho, een land met een geschiedenis

Sinds Lesotho onafhankelijk werd van het Verenigd Koninkrijk, heeft het land haar eigen vlag. De huidige vlag is alweer de derde nationale vlag van Lesotho. Laat je meenemen door de geschiedenis van Lesotho en haar vlag.

De eerste vlag (1966-1987)

Op 4 oktober 1966 werd Lesotho onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Vanaf dit moment ging Lesotho haar eigen vlag gebruiken. De eerste vlag werd ontworpen door Peter Hancock. Op de vlag stond het Basotho-hoofddeksel afgebeeld, dit wordt gedragen door de bevolking van Lesotho en is het nationale symbool van het land. Het Basotho hoofddeksel, ook wel mokorotlo genoemd, was in het wit afgebeeld op een blauwe achtergrond. De witte kleur van het Basotho hoofddeksel symboliseerde de vrede in het land. De blauwe achtergrond stond voor lucht en regen. Daarnaast stonden er twee gekleurde horizontale balken op de vlag. De rode beeldde overtuiging uit en de groene beeldde de grond van het land uit. Oorspronkelijk waren er ook plannen om geel te verwerken in de vlag. Deze gingen echter niet door omdat de Basotho Congress Party (BCP) wilde dat de kleuren overeen kwamen met de vlag van de partij.

De eerste vlag van Lesotho uit 1966
De eerste vlag van Lesotho uit 1966

Gratis reisvoorstel aanvragen

De tweede vlag (1987-2006)

In 1986 begingen militairen een staatsgreep omdat zij het oneens waren met het bewind van de toenmalige regering. Na deze millitaire staatsgreep verloor de Basotho National Party, oppositieparty van de BCP en de toenmalige regeringspartij, haar macht. De premier was toen Joseph Leabua Jonathan, oprichter van de BNP. Hij werd premier in 1965 en was de eerste premier van onafhankelijk Lesotho. De premier en zijn regering kregen steeds meer tegenstanders. Nadat de BCP in 1970 de verkiezingen verloor, schafte Jonathan de grondwet af. Deze werd vervolgens weer hersteld in 1973. Hij stelde twee keer nieuwe verkiezingen uit, in 1981 en 1985. Daarnaast verkoelde de band tussen Lesotho en Zuid-Afrika onder zijn premierschap. In 1986 pleegden militairen de staatsgreep en werden Jonathan en zijn partij afgezet. Om de komst van de nieuwe regering te symboliseren, werd er besloten dat er een nieuwe nationale vlag zou komen. Op de nieuwe vlag, vanaf 1987 in gebruik, stond het Sotho-schild met een speer afgebeeld. Deze symboliseerde de verdediging van de vrede. De kleur rood kwam niet meer in de vlag voor, de kleuren wit, blauw, groen en bruin wel. De betekenis van de kleuren bleef onveranderd. In 1993 droegen de militairen de macht over aan een burgerregering. De vlag van 1987 bleef wel nog in gebruik. Deze werd uiteindelijk vervangen in 2006.

De tweede vlag van Lesotho uit 1987
De tweede vlag van Lesotho uit 1987

De huidige vlag (2006-nu)

Vanwege het militaire verleden van Lesotho wensten veel inwoners een nieuwe vlag. De militaire vlag verdween en de nieuwe vlag werd uiteindelijk in 2006 in gebruik genomen. Op deze manier werd voor veel inwoners van Lesotho het militaire verleden van het land afgesloten. De huidige vlag heeft drie horizontale balken in de kleuren blauw, wit en groen. Wit symboliseert vrede, blauw regen en groen rijkdom en de zelfvoorziening van voedsel. In het midden staat in het zwart het Basotho hoofddeksel weer afgebeeld, het symbool van de lokale bevolking.

De huidige vlag van Lesotho uit 2006
De huidige vlag van Lesotho uit 2006


Momenteel staat vrede centraal in de cultuur van Lesotho. Het land probeert haar militaire verleden achter zich te laten. Dit wordt mooi gesymboliseerd door de huidige vlag.
Reisgraag.nl is aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. We staan voor kwaliteit en doen alles voor onze klant. We scoren een 9,6 in reviews.

Heb je vakantieplannen? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan gemaakt door een expert.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen