Libanon van A tot Z
Libanon behoort bij het continent Azië. Het ligt in het Midden-Oosten. Het grenst aan de Middellandse zee, Israël en Syrië. Met ca. 4 miljoen inwoners en een oppervlakte van 10.400 km² is Libanon een klein land.
gratis reisadvies
A van Arabisch
De officiële taal van Libanon is Arabisch. De taal schrijf en lees je van rechts naar links. Cijfers worden wel gelezen van links naar rechts. Het alfabet bestaat uit 28 letters.
B van Beiroet
Beiroet is de hoofdstad van Libanon. Met ca. 2 miljoen inwoners, bezit de stad meer dan de helft van het totale aantal inwoners van het land. Beiroet stond voor de burgeroorlog bekend als het Parijs van het Oosten. Grote delen van de stad zijn verwoest, maar ze zijn bezig met een restauratie.
Vraag gratis een offerte aan
C van Christenen
Zo`n 39% van de bevolking bestaat uit Christenen. Het aantal Christenen is de laatste jaren flink afgenomen in Libanon. 25% van de Christenen behoren bij de Maronieten, 10% behoort bij het Patriarchaat van Antiochië en slechts 4% hoort bij de Melkitisch katholieken.
D De Grote Moskee
Over de bouw van De Grote Moskee is 21 jaar gedaan. Het is gebouwd op de ruïnes van Kruisvaarders Kathedraal van Sainte Marie. Franse architecten hebben het ontwerp voor deze moskee gemaakt. Een jaar later, in 1316, werden de 2 madrasses gebouwd. Deze heten de Al-Shamsivat en de Al-Macihad. Dit project was 10 jaar later klaar in 1326.
E van Eten en Drinken
De Libanese keuken is een van de beste keukens uit de (Arabische) wereld. Vele buurlanden hebben zich laten inspireren door de gerechten uit Libanon. Een van die gerechten is de Lahmacun uit Turkije. Vele bekenden gerechten uit Libanon zijn de taboulé, hoummous en de falafel. Het bekende drankje van Libanon is de Arak. Dit is een koud geserveerde alcohol die wordt gemixt met veel water. Hiermee doden ze vroeger de bacteriën die in het rauwe vlees zaten.
F van Feniciërs
Feniciërs zijn (Christelijke) Libanezen die zich zelf bestempelen als afstammelingen van de oude Kanaänieten. Zij willen dan ook niet gezien worden als Arabieren.
G van Khalil Gibran
Khalil Gibran leefde in de tijd van 1883 tot 1931. Hij is de belangrijkste en bekendste schrijver uit Libanon die naar Amerika verhuisde. Ook maakte hij schilderijen. Deze schilderijen worden nu in zijn oude huis in Bchareh tentoongesteld. Het museum waar zijn schilderijen in hangen heet het Khalil Girban museum.
H van Horsh Ehden
In Noord-Libanon is er een natuurreservaat met vele cederbomen. Dit natuurreservaat heet Horsh Ehden. Hier staan heel veel verschillende soorten bomen en planten. Ook leven er meer dan 27 zoogdieren, 23 amfibieën en reptielen en vele vogels in Horsh Ehden.
I van Internationaal Festival Baalbeck
Het Baalbeck Internationaal Festival wordt elk jaar in de zomer gehouden. Het heeft elk jaar een bezoekersaantal van 40.000. Verschillende culturen komen op dit festival bij elkaar. Er klinkt vooral veel klassieke Europese muziek en jazz. Daarnaast is er dans en theater in het festival opgenomen.
J van Grotten van Jeita
De grotten van Jeita zijn ontdekt in 1836 door een Amerikaan. In de grotten van Jeita kun je een mooie wandeling of boottocht maken. Door de verlichting die is aangebracht, kun je alles goed bekijken. In de oorlog gebruikte legers deze grotten als opslag plaats voor de munitie.
K van Kraanwater
Het kraanwater is niet drinkbaar in Libanon. Wanneer je graag water wilt drinken of er mee wilt koken, zorg er dan voor dat je flessen water koopt.
L van Libanese pond
De Libanese pond is de officiële munteenheid van Libanon. Zorg ervoor dat je op tijd zorgt voor het wisselen van het geld. In Libanon zelf is het moeilijk om nog te wisselen. Op het vliegveld kun je wel geld wisselen.
M van Moslims
Zo`n 60% van de bewoners van Libanon is Moslim. De Moslims zijn onderverdeeld in 4 geloofsuitingen. De soennieten, sjiieten, isma'iliten en alawieten. De eerste 2 geloofsuitingen komen het meest voor in Libanon.
N van Národní Museum
Het Národní Museum bestaat uit veel archeologische opgravingen. Het is het belangrijkste museum van Libanon. Je kunt het museum vinden in de hoofdstad Beiroet. Er zijn ongeveer 100.000 exposities van de prehistorie tot de Ottomaanse periode.
O van Orontes
De Orontes is samen met de Litani, de belangrijkste rivier van Libanon. Deze rivier komt uit in de Middellandse zee en is maar liefst 450 km lang. Aan deze rivier vond de Slag van Kadesh plaats. Dit werd uitgevochten tussen het Oud-Egyptische leger en het Hettitische leger.
P van Pierre Gemayel
Pierre Gemayel leefde in de periode van 1905 tot 1984. Hij had 2 zoons die beide president zijn geweest, Bashir en Amin. Pierre was een Libanese sjeik, politicus en stichter van het falangisme. Ook hoorde hij bij de Christelijke gemeenschap van Libanon.
Q van Qurnat as Sawda
De hoogste berg van Libanon is de Qurnat as Sawda. Zijn hoogste punt is 3.083 meter. De top is niet erg lastig om te bereiken, maar tijdens de winter kan er veel sneeuw liggen en kan het ijzig koud zijn. Het biedt wel een erg mooi uitzicht.
R van Rafik Hairiri
Rafik Hairiri leefde in de periode van 1944 tot 2005. Van 1992 tot 1998 en van 2000 tot 2004 was hij premier van Libanon. Hij kwam om het leven door een bomaanslag. Hierdoor waren er veel massademonstraties in die tijd. De Syrische troepen moesten Libanon verlaten. De demonstraties en protesten werden de Cederrevolutie genoemd.
S van Souk el Tayeb
Een van de bekendste biologische boerenmarkt die zeker moet bezocht worden is de Souk el Tayeb, de eerste biologische boerenmarkt in Beiroet. Naast de vele biologische producten, verkopen zij ook Libanese producten.
T van Tijdzone
De tijdzone is Libanon is anders dan in Nederland. Wanneer er naar Libanon gereisd wordt, moet er rekening gehouden worden dat het 1 uur later is.
U van Uitgaan
Libanon is een land met goede uitgaansgelegenheden. Vele andere bewoners uit de Arabische wereld komen graag naar Libanon om een feestje te vieren. De muziekstijl is wisselend van R&B tot Arabische muziek. Ook kun je er terecht voor gay discotheken.
V van Vredesakkoord van Taif
Het vredesakkoord van Taif maakte een einde aan de jarenlange burgeroorlog. In dit akkoord staat onder andere dat het kabinet uit evenveel moslims als christenen moet bestaan. Dit akkoord is bedacht om minder snel oorlog te krijgen in de toekomst.
W van Winkelen
Van maandag t/m vrijdag zijn de winkels geopend van 09.00 – 18.00 uur. In de zomer zijn de winkels ook op zaterdag open. De openingstijden zijn van 09.00 tot 15.00 uur. De musea die er zijn, zijn niet vaak geopend. Vaak zijn zij alleen in de ochtend geopend en sowieso gesloten op dinsdag en feestdagen.
X van ?
Y van ?
Z van Zwitserland
Libanon wordt ook wel het Zwitserland van het Midden-Oosten genoemd, vanwege de grote economische geheimen.