Litouwse gerechten

Litouwse gerechten
Litouwse gerechten

De Litouwse keuken kent veel traditionele gerechten. Het land heeft echt een boerenkeuken, waarin veel aardappelen, groeten en vlees wordt gegeten. Ook brood is niet weg te denken uit het dagelijkse menu van de doorsnee Litouwer. Veel van de lekkere traditionele Litouwse gerechten kun je in de meeste restaurants bestellen. Uit eten gaan in Litouwen is vaak erg goedkoop, waardoor het zeker de moeite waard is om eens een van de traditionele gerechten te proberen.

Heb je weinig kennis van Litouwen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Groenten en fruit

De populairste groentes van Litouwen zijn bieten, wortelen, kool, komkommers, rapen, radijs, uien, rutabagas, mierikswortel en pastinaak. De appel is verre weg de meest belangrijke fruitsoort in het land. Bijna alle huishoudens hebben dan ook een appelboomgaard. Bessenstruiken, peren- en kersenbomen zijn ook veel voorkomend. Natuurlijk zijn verschillende groenten en vruchten seizoensgebonden, maar deze groeten en vruchten worden desalniettemin het hele jaar door gegeten. Ze worden dan in de zomer vers gegeten en in de winter worden de voorraden gedroogd. Er wordt dan saus van gemaakt of ze worden verwerkt tot conserven.

Champignons

Litouwen barst van de champignons. Ze hebben veel soorten, namelijk meer dan 400. Deze worden vooral gevonden in het bos. De populairste paddenstoelensoort in Litouwen is de boleet. Het seizoen voor de champignons begint in de vroege lente en loopt tot de late herfst. Veel families gaan dan naar de bossen om vervolgens terug te keren met manden vol paddenstoelen. De champignons worden in veel gerechten gebruikt, met als voornaamste reden om smaak toe te voegen aan vis, vlees en aardappelgerechten.

Boleet
Boleet
Vraag gratis een offerte aan

Soep

Veel Litouwers eten elke dag soep. Het wordt zowel in de middag als in de avond gegeten. Vroeger werd het zelfs als ontbijt gegeten. De soep wordt meestal geserveerd met brood of aardappelen. De meest populaire soepen in het land zijn zuurkoolsoep en koude bietensoep. In zuurkoolsoep zitten stukken ganzenvlees. Deze soep is populair in de winter. De koude bietensoep, ook wel saltibarsciai genoemd, is een zomersoep. Deze wordt dan geserveerd met warme aardappelen.

Brood

Brood is een geliefd product in Litouwen. Het wordt dan ook elke dag gegeten. Litouws brood is een steviger brood, wat qua stevigheid te vergelijken is met Duits brood. Naast het 'gewone' brood kent Litouwen verschillende andere soorten brood die erg populair zijn. Zo wordt er bijvoorbeeld in het zuiden van het land brood gegeten dat gemaakt wordt van koolbladeren. Daarnaast is roggebrood een van de oudste en meest fundamentele etenswaren in Litouwen. Het wordt elke dag gegeten, als ontbijt, lunch en tijdens het diner. Brood speelt een belangrijke rol tijdens rituelen en agrarische ceremonies.

Koolbroodjes
Koolbroodjes

Litouwse vlees- en aardappelgerechten

Bandelai
Bandelai is een zeer geliefd gerecht uit de Litouwse keuken. Het wordt dan ook regelmatig gegeten en je vind het vaak op het menu in traditionele restaurants. Bandelai kan op verschillende manieren gemaakt worden. Het zijn rolletjes gemaakt van koolbladeren, welke worden gevuld met vlees.

Cepelinai
Cepelinai, ook wel Didzkukuliai, is een populair gerecht uit de Litouwse keuken. Het woord Cepelinai betekent 'zeppelin', omdat ze de vorm hiervan hebben. Dit zijn aardappelknoedels gemaakt van geraspte aardappelen die gevuld zijn met kaas, gehakt of groente. Dit gerecht wordt gegeten met zure room, gebakken spekjes, uitjes en eventueel champignons. Er zit veel vet in Cepelinai, daarom wordt er tegenwoordig voor buitenlandse gasten ook een 'light' versie aangeboden.

Gevulde aardappelknoedels
Gevulde aardappelknoedels


Blynai
Blynai is de naam van de typische Litouwse pannenkoeken. Deze Litouwse pannenkoeken zijn gemaakt van aardappel en ze zijn met vlees gevuld. Naast Blynai zijn ook de gewone pannenkoeken, zoals wij die kennen, erg populair in het land.

Kybyn
Het traditionele gerecht van de Karaim uit Litouwen is Kybyn. Het is een deeggerecht in de vorm van een halve maan, welke gevuld is met lams- of rundvlees en bestreken met ei. Het wordt in de oven gebakken. Dit gerecht is vrij eenvoudig zelf te maken: voor het deeg gebruik je bloem, room, boter, eieren en zout. Voor de vulling lams- of rundvlees, ui, zout en peper. Het deeg wordt dan nog met een eierdooier besmeert en na 15 tot 20 minuten in de oven is het gerecht al klaar.

Bigos
Bigos is een traditioneel Litouws, maar ook Pools gerecht. Het is een stoofpot gemaakt van zuurkool, witte kool en vlees. Je zou het ook kunnen omschrijven als een jachtschotel.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

29 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,6

Gerelateerde artikelen