Luxemburg: Wist je dat?
Luxemburg is het kleinste land van Europa, maar zeker niet het armste land. Het land kan zich letterlijk en figuurlijk rijk noemen. Zo behoort Luxemburg letterlijk tot de landen die financieel hun zaken goed op orde hebben. Daarnaast is het land figuurlijk rijk door haar unieke (eet)cultuur en mooie natuur. Wil je meer te weten komen over Luxemburg? Lees dan deze wist je dat.
gratis reisadvies
Wist je dat?
… Luxemburg onlangs plannen had om haar vlag te veranderen? De vlag van Luxemburg lijkt namelijk erg op die van Nederland. Het enige verschil is dat het blauw van de Luxemburgse vlag lichter van kleur is. In 2007 werd er door 26.600 mensen een petitie getekend met als wetsvoorstel het veranderen van de vlag. Het alternatief voor een nieuwe vlag was een rode leeuw met op de achtergrond blauwe en witte strepen. Dit was namelijk de oude handelsvlag van Luxemburg. Uiteindelijk is het wetsvoorstel gestrand.
… Het motto van Luxemburg ‘Mir wëlle bléive wat mir sin’? Dit betekent ‘Wij willen blijven wat we zijn’ en verwijst naar de geschiedenis van Luxemburg. Vroeger was het namelijk onderdeel van het Pruisische rijk en had ook Napoleon III interesse in het inlijven van Luxemburg bij zijn rijk. Het land wil sinds haar onafhankelijkheid in 1867 niet meer toebehoren aan een ander land.
… De hoofdstad van Luxemburg, Luxemburg is? De hoofdstad van het land heeft dezelfde naam als het land zelf en hier wonen erg veel inwoners. Naast de hoofdstad zijn de steden in Luxemburg namelijk dichtbevolkt, rond de 80% woont in de steden. De overige inwoners wonen in de gebieden die daarbuiten zijn gelegen.
… Er 9 verschillende talen in Luxemburg worden gesproken? Namelijk Luxemburgs, Portugees, Frans, Italiaans, Duits, Engels, Nederlands, Spaans en Zweeds. De officiële taal is uiteraard Luxemburgs (moedertaal van 52% van de bevolking), dit is sinds 1984 in de wet vastgelegd. Daarnaast spreekt een groot deel nog Frans (16%) en Portugees (19%).
… Luxemburg in Europa het kleinste, maar ook een erg rijk land is? Het land heeft een samenwerking met internationale banken en is lid van de Triple A-club. Leden van deze club hebben de AAA-kredietstatus, wat betekent dat ingeschat wordt dat Luxemburg al haar financiële verplichtingen zonder problemen kan afbetalen.
… Er in Luxemburg veel (aangeplante) beukenbossen zijn? Verder zijn er nog eikenbomen, esdoorns en sparren. Dieren die er in de bossen leven zijn edelherten, roofvogels en wilde zijnen. Ook kun je er het wilde schaap de moeflon en de wasbeer aantreffen. Spot daarnaast als je geluk hebt de zeldzame zwarte ooievaar.
… Luxemburgers een keuken hebben die gebaseerd is op de Belgische, Franse en Duitse keuken? Dat wil zeggen dat ze veel vis, wild en varkensvlees eten. Een van hun specialiteiten is de gerookte of rauwe Ardennerham. Daarnaast is een typisch gerecht bloedworst met ossenmaag of aardappelpuree. Ook de Thüringer braadworst is een veel te verkrijgen lekkernij in het land.
… Als een feestdag in Luxemburg op donderdag of dinsdag valt je een lang weekend vrij krijgt? Dit noemen de Luxemburgers ‘faire le pont’, wat betekent dat de tussendag overbrugt wordt met een extra dag vrij, zodat de inwoners een lang weekend hebben. Verder worden feestdagen die op zondag vallen pas gevierd op de maandag erna. Valt een feestdag in het weekend? Dan zijn werkgevers door de wet verplicht om hun werknemers binnen drie maanden een extra dag vrij te geven.