Ipoh
In het oosten van Maleisië ligt Ipoh. Dit is de derde grootste stad van het land. Ipoh is een relatief rijke stad in Maleisië, vandaar dat de bijnaam ook wel 'de stad van de miljonairs' is. Ipoh is de hoofdstad van Perak. Dit deel van het land is heel beroemd geworden door de handel in tin. Tegenwoordig is de handel hierin bijna volledig stil komen te liggen. De stad is nu het administratieve en commerciële centrum van Perak.
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Ipoh
Kellie's Castle (Ipoh)
Op ongeveer 14 kilometer afstand van Ipoh ligt de bizarre verschijning Kellie's Castle. Het is een kasteel dat aan het eind van de 19e eeuw werd gebouwd door William Kellie Smith. Hij was een Schotse rubbermagnaat die helaas overleed voordat de bouw van het kasteel voltooid was. Sindsdien is het een ruïne en ziet het er wat sprookjesachtig uit, mede door de bomen en struiken die het kasteel overwoekeren. Het kasteel staat op de plek waar ooit een rubberplantage stond.
Masjid Negeri (Ipoh)
De grootste moskee van het land is de Masjid Negeri en bevindt zich in Ipoh. Tevens is het de tweede grootste moskee van Zuidoost-Azië. De bouw van de moskee begon in 1982 en eindigde in 1988. De moskee staat ook wel bekend als de 'Blauwe Moskee', door de grote blauwe koepel. De Masjid Negeri is gebouwd volgens islamitische architectuur. Ook steken de 4 minaretten hoog boven het landschap uit.
Sam Poh Tong tempel (Ipoh)
De Sam Poh Tong is een grot die 5 kilometer ten zuiden van Ipoh ligt. De Sam Poh tempel is vernoemd naar deze grot. De tempel is erg indrukwekkend door de mooie Boeddhabeelden tussen de stalagmieten en stalactieten. Het is de grootste tempel in een grot van Maleisië. De grot hoort bij een reeks van Chinese tempels in Gunung Rapat. De eerste tempel is de Ling Sen Tong, de tweede en tevens zijn buurman is de Nam Thean Tong. Om bij deze tempel te komen dien je honderden treden te beklimmen die recht door de bergen lopen. De derde in de rij is de Sam Poh Tong. Bij de ingang van de tempel heb je tevens een mooi aangelegde bonsaituin, een visvijver en een schildpadvijver. Ook zijn er op weg naar de tempels diverse kraampjes met pomeloes te vinden, wat een lokale specialiteit is.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Maleisië bekijken.
Vervoer
De luchthaven van Ipoh heet Sultan Azlan Shah Airport. Eenmaal op de luchthaven aangekomen vertrekken er diverse bussen naar de stad. Ook de omliggende plaatsen als Kangsar en Taiping zijn zeer gemakkelijk te bereiken met de bus. De stad is ook te bereiken met de trein. Het treinstation van Ipoh is een van de opvallendste gebouwen van de stad.
Geschiedenis
Ipoh heeft zijn naam te danken aan een lokale boom, de 'pokok ipoh'. Het giftige sap werd vroeger door de Maleisische inheemse bevolking gebruikt voor in de pijlen tijdens de jacht. Archeologisch onderzoek laat zien dat het gebied ooit bewoond werd door de oude hindoes van het koninkrijk Gangga Negara, dat instortte in de 11e eeuw.
Ipoh werd opgericht in 1800 aan de oevers van de rivier de Kinta. Volgens de legende zou dit door een Sumatraanse chef zijn gebeurd. De oprichting van de Britse tinmijnen aan het begin van de 20e eeuw zorgden ervoor dat Ipoh goede economische tijden beleefden. De stad kreeg de status hoofdstad van de deelstaat in de Tweede Wereldoorlog. De Japanners richtte Ipoh toen op als administratief centrum van Perak. De stad kreeg een goede status en veel mensen bezochten de stad om te genieten van het nachtleven met cabaretvoorstellingen, theaters en nachtclubs. In 1970 daalden de prijzen van tin enorm, waardoor de stad in verval raakte. Diverse pogingen tot revitalisering werden gedaan in die tijd, wat ook werkte.