Tanah Rata
Tanah Rata is de meest belangrijke plaats in de Cameron Highlands. De plaatsnaam betekent letterlijk "vlakke grond" en verwijst naar de zachte hellingen van het gebied. De hoofdstad van de Cameron Highlands heeft een inwonersaantal van 8.000, waarvan het grote deel werkzaam is in het restaurant- en hotelwezen en in de dienstensector. In Tanah Rata zul je veel bijzondere landbouwplantages aantreffen.
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Tanah Rata
Boh Tea Plantation (Tanah Rata)
De Boh Tea Plantation is een familiebedrijf plantage dat al generaties lang uitstekende theebladeren produceert. Bij deze plantage krijg je het proces van het planten tot aan het eindproduct te zien. Rondom de plantage kun je van het prachtige panoramische uitzicht genieten onder het genot van een drankje in één van de omliggende cafés. Het koele briesje maakt het bezoek helemaal compleet.
Honey Farm (Tanah Rata)
Bij de Honey Farm kun je de lekkerste honing proeven. Madu Tualang is wild geoogste honing uit de jungle. Er worden twee soorten honing verkocht waarbij de donkere honing suiker bevat. In de omgeving van de Honey Farm zijn een groot aantal honingwinkels aan te treffen. De prijs in de winkels is echter wel een stuk hoger dan bij de stalletjes langs de weg.
Strawberry Farm (Tanah Rata)
De Strawberry Farm is dé plek voor aardbeiliefhebbers. Op deze boerderijen worden aardbeien in grote getale gekweekt. Naast aardbeien verkopen enkele boeren ook verse jam en aardbeienijs Nabij het Excelsior Hotel kun je heerlijke aardbeiendrankjes en aardbeien in chocoladesaus consumeren. Voor degenen die aardbeien voor in huis willen kopen, kunnen terecht bij de Farm Raju. Bij deze boerderij worden de aardbeien verpakt in een met ijs gevulde koelbox.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Maleisië bekijken.
Vervoer
Tanah Rata is over het algemeen geen geschikte stad voor lange wandelingen. Wandelen is alleen raadzaam voor mensen die erg fit en gezond zijn. Voor de kortere afstanden is de fiets daarom een ideale oplossing. De fietszaken rekenen echter vaak de hoogste prijzen. Verstandig is om het management van de accommodatie waarin je verblijft te vragen om advies. Zij weten precies bij welke fietszaak je moet zijn voor een goede prijs-kwaliteitsverhouding. In Tanah Rata heb je de mogelijkheid om een auto te huren tijdens je verblijf. Je dient dan echter wel een expert te zijn in het manoeuvreren over de smalle bochtige wegen. Er gebeuren dan ook regelmatig ongelukken op de wegen. Daarnaast is het parkeren niet altijd even gemakkelijk, aangezien de beschikbare plekken vaak beperkt zijn.
Naast de auto is ook de bus een mogelijk transportmiddel in Tanah Rata. De lokale bus rijdt van Tanah Rata naar de andere steden van Cameron Highlands en vice versa. De inconsistente vertrektijden en de slechte staat van de bus weerhouden veel toeristen ervan om met dit transportmiddel te reizen. Er kan tevens gekozen worden om met een taxi door de stad te reizen. Deze vorm van reizen wordt voor toeristen veelal afgeraden omdat de taxichauffeurs je willen afpersen als ze zien dat je een buitenlander bent. Indien je alsnog besluit om een taxi te huren, zorg er dan voor dat je voorafgaand een vaste prijs afspreekt. Je kunt hierover goed onderhandelen.
De beste manier om vanaf Tanah Rata de omgeving te ontdekken is met de toeristische bus. Voor ongeveer €9,50 wordt je in deze bus een halve dag lang rondgetoerd langs de hotspots van Cameron Highlands. Ongeacht in welke accommodatie je verblijft, de toeristische bus zal je altijd ophalen en terugbrengen.
Geschiedenis
In het jaar 1885 werd het gebied ontdekt door de Britse William Cameron. Een aantal jaren later werd er geconstateerd dat het de ideale locatie was voor retraite en landbouw. Er werd een smal pad naar de hooglanden aangelegd die dwars door de dichte jungle ging. Vanaf 1925 werd het gebied ontwikkeld tot een heuvelstation en was het een toevluchtsoord geworden voor Britten. Op dat moment was de landbouw de meest belangrijke activiteit. Een aantal jaren later startte John Archibald Russell een theeplantage genaamd Boh Tea Plantation.
Het gebied in en rondom Tanah Rata ontwikkelde met succes totdat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. In het jaar 1941 vond de Japanse invasie plaats en werden de Britse troepen en burgers teruggedrongen uit de hooglanden. De Japanners bleven het gebied beheren omdat zij het als een essentiële bron van voedsel zagen voor hun troepen. De Japanse troepen trokken zich uiteindelijk terug uit Maleisië in het jaar 1945. Vanaf dat moment trokken de Britten geleidelijk weer terug naar het gebied. In het jaar 1957 werd het land ten slotte onafhankelijk.