Traditionele muziek uit Mali
Muziek speelt een grote rol in de cultuur van Mali. De bevolking houdt van muziek en maakt dit in het dagelijks leven. De muziek in Mali heeft zich door de jaren heen ontwikkeld, maar kent nog altijd sterke traditionele invloeden. Er zijn verschillende stijlen muziek in Mali die elk hun eigen kenmerken hebben en andere instrumenten kennen.
gratis reisadvies
Stijlen
In Mali hoor je vooral de traditionele Manding-muziek. Bij deze muziek staat ritme centraal. Per gelegenheid en per streek kan het ritme van de muziek verschillen. Kenmerkend voor de Manding-muziek zijn djembés en de verhalenvertellers, die djeli of griots worden genoemd. Tijdens het maken van de muziek wordt er ook altijd gezongen en gedanst. De Manding-muziek is onder te verdelen in drie stromingen: de Maninka, Bamana en Mandinka muziek.
Maninka
Maninka is van de drie stromingen het meest ingewikkeld. Deze stijl heeft 7 tonen en wordt gekenmerkt door vrouwelijke zang en dansritmes. De Maninka muziek komt voor in Mali en in Guinee. Twee belangrijke traditionele instrumenten die gebruikt worden zijn de ngoni, een soort tokkelinstrument en de balafoon, een soort xylofoon.
Bamana
Bamana is de meest voorkomende taal in Mali. De muziek is wat simpeler dan de Maninka muziek. Traditionele instrumenten van Bamana muziek zijn de fileh, gita en de bonkolo. De fileh is een soort handtrommel gemaakt van een kalebas. Een gita is een kommetje met schelpen of zaden erin dat heen en weer wordt geschud. De bonkolo is een handtrommel die meestal met een dunne bamboeschet wordt bespeeld.
Mandinka
De Mandika muziek kent veel invloeden van andere volkeren. Het meest populaire instrument dat gebruikt wordt om Mandinka muziek te maken is de kora. Dit is een Afrikaanse harp met 21 snaren. Hoewel de kora een harp is, lijkt de vorm van de kora erg op een gitaar.
Instrumenten
De instrumenten die gebruikt worden om de Manding-muziek te maken zijn grofweg in drie categorieën op te delen: percussie-instrumenten, blaasinstrumenten en snaarinstrumenten. De djembé is misschien wel het belangrijkste en bekendste percussie-instrument in Mali. De djembé is een vaasvormige trommel uit Afrika waarop met beide handen wordt gespeeld. Samen met andere percussie-instrumenten wordt er een ritme gecreëerd. Blaasinstrumenten komen in heel Afrika weinig voor, maar soms worden hier schelpen voor gebruikt. Men blaast dan in de schelp en creëert een soort trompetgeluid. snaarinstrumenten spelen ook een belangrijke rol. De meest bekende is de gitaar. Er zijn ook nog enkele variaties van een gitaar die gebruikt worden. Deze drie groepen instrumenten worden aangevuld met traditionele instrumenten. Op deze manier wordt er een uniek geluid gecreëerd.
Vraag gratis een offerte aan
Rolverdeling
Bij het maken van muziek in Mali zingen meestal de vrouwen. Dit is verschillend ten opzichte van de buurlanden van Mali. Mannen zingen in Mali amper, tenzij er een speciale gelegenheid is en er speciale muziek nodig is. De mannen bespelen meestal de instrumenten. Op de muziek wordt gedanst door vrouwen, mannen en kinderen. De djeli of griot kent een aparte rol. Dit is een dichter, lofzanger en muzikant. De djeli of griot wordt beschouwd als bewaarder en verteller van mondeling overgebrachte tradities en geschiedenis. Hun muziek is gebaseerd op een melodie die zich steeds herhaalt. Op deze melodie wordt dan steeds opnieuw geïmproviseerd. Een djeli of griot vertelt en zingt over belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis en over belangrijke personen.
Festivals
Mali kent ook verschillende festivals die in het teken staan van muziek, zoals het Festival au Désert en het Festival sur le Niger. Het Festival au Désert wordt jaarlijks georganiseerd in Mali. Tijdens dit festival kun je muziekstijlen van de hele wereld beluisteren, Manding-muziek en muziek van de Toeareg, een volk dat in de steppen van Mali en in andere Afrikaanse landen leeft. Het Festival sur le Niger is een festival dat vijf dagen duurt, waarbij dans, kunst en muziek centraal staan. Er zijn dansvoorstellingen in verschillende stijlen, verschillende artiesten en bands en artistieke tentoonstellingen.