De vlag van Malta

De vlag van Malta
De vlag van Malta

Sinds 1964 gebruikt Malta de vlag die vandaag de dag te zien is in het land. De vlag is rood met wit en heeft een kruis in de linker bovenhoek. Maar waar staan deze kleuren voor en wat voor kruis is het? Hier lees je wat de vlag, maar ook het wapen van Malta symboliseren en wat de geschiedenis is.

Heb je weinig kennis van Malta? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Ontwerp en symboliek

De vlag van Malta heeft een verhouding van 2:3. De vlag bestaat uit twee verticale vlakken, waarbij het linker vlak wit is en het rechter vlak rood. Volgens een legende werden deze twee kleuren in 1091 aan Malta gegeven door graaf Rogier I van Sicilië. De kleuren rood en wit zijn echter de kleuren van zowel de Maltezer ridders als van het Maltezer kruis. De kleuren staan ieder symbool voor iets, zo is rood de kleur van de adel. Wit staat symbool voor de geestelijkheid.

In de linker bovenhoek van de vlag, aan de hijskant, staat het met rood omgeven George-kruis. In het centrum van het kruis is St. George afgebeeld op zijn paard waar hij een draak verslaat. Om deze afbeelding heen staan de woorden 'For Gallantry' (voor moed). In de vier hoeken van het kruis, om de afbeelding heen, staat de letter 'G' van George met daarin het Romeinse cijfer 'VI', wat duidelijk naar George VI verwijst.

Het George-kruis
Het George-kruis

Geschiedenis

De huidige vlag van Malta heet de Bandiera ta' Malta en vindt zijn oorsprong in 1964. Op 21 september van dat jaar werd Malta onafhankelijk van Groot-Brittannië. Het George-kruis dat in het witte vlak op de vlag te vinden is, is een onderscheiding die Malta heeft verdiend tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het George-kruis is een zeldzame onderscheiding die de Maltese bevolking heeft verdiend voor de moed, die het volk heeft getoond tijdens de oorlog. De bevolking ontving deze onderscheiding op 15 april in 1942 van koning George VI zelf, toenmalige koning van het Verenigd Koninkrijk.

De handelsvlag van Malta
De handelsvlag van Malta
Vraag gratis een offerte aan

Andere vlaggen

Naast de nationale vlag heeft Malta nog een handelsvlag. Deze handelsvlag is rood en in het midden van de vlag staat een wit Maltezer kruis afgebeeld. De Maltese handelsvlag wordt gebruikt om zo verwarring met seinvlag H te voorkomen, welke bijna identiek is aan de nationale vlag. Seinvlag H mist enkel het George-kruis, verder is de vlag gelijk aan de nationale vlag. Seinvlag H is op maritiem gebied een internationaal aangehouden vlag ter signalering. De vlag wordt gehesen wanneer er loods aan boord is.

Seinvlag H
Seinvlag H

Het wapen van Malta

Zoals vele landen heeft ook Malta een eigen wapen naast haar nationale vlag. Het huidige wapen van Malta wordt pas gebruikt sinds 1988. Het wapen bestaat uit een schild waarop de vlag wordt weergeven. Het schild wordt omringd door twee verschillende takken. Aan de linkerkant van het schild zie je een olijftak en aan de rechtetkant van het schild zie je een palmtak. De takken symboliseren allebei de vrede. Daarnaast zijn de takken van oudsher symbolen van Malta. Onder het schild worden de twee takken aan elkaar gebonden door een wit lint waar in zwarte letters 'Repubblika ta' Malta' op staat. Dit is de officiële naam van Malta in het Maltees. Bovendien is er in het wapen boven het schild nog een muurkroon van goud afgebeeld. De muurkroon betreft een havenpoort met vijf torens en representeert Malta als vestiging.

Het wapen van Malta
Het wapen van Malta

 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen