Reisadvies: Is Moldavië een veilig vakantieland?
Voordat je een reis plant naar Moldavië, is het verstandig je te verdiepen in het reisadvies voor Moldavië. Zijn er veiligheidsrisico's waar je als toerist rekening mee moet houden? Zijn er gebieden die als onveilig worden gemarkeerd en je dus beter kan vermijden? Wij geven je alle belangrijke informatie rondom het reisadvies voor Moldavië.
Moldavië, officieel de Republiek Moldavië, ligt in Oost-Europa. Het land ligt grotendeels tussen de rivieren Proet en Dnjestr en grenst aan Roemenië en Oekraïne. De hoofdstad van Moldavië is Chisinau. Het landschap van Moldavië kenmerkt zich door grote vlaktes met veel wijnvelden en in het noorden de grootste grotten van de wereld. Daarnaast vind je in Moldavië nog veel traditionele dorpjes. Genoeg redenen om dit land te bezoeken, maar is Moldavië ook veilig? Het reisadvies voor Moldavië is geel. Dit houdt in dat Moldavië een veilig vakantieland is, maar wel met een aantal veiligheidsrisico's.
gratis reisadvies
Huidig reisadvies Moldavië
Het reisadvies voor Moldavië is grotendeels geel. Het land is veilig te bereizen, maar kent wel een aantal veiligheidsrisico's waar je als toerist rekening mee dient te houden. Transnistrië, het grensgebied met Oekraïne, krijgt een rood reisadvies. Het wordt geadviseerd hier niet naartoe te reizen in verband met de instabiele politieke situatie. Transnistrië heeft zichzelf onafhankelijk verklaard waardoor de Moldavische autoriteiten geen invloed hebben op dit gebied. Dit zorgt voor een onvoorspelbare situatie. Verder geldt er momenteel in heel Moldavië de noodtoestand door de oorlog in Oekraïne en de daardoor grote groepen vluchtelingen. De noodtoestand stelt de Moldavische autoriteiten in staat snel te handelen, mocht de veiligheidssituatie verslechteren.
Onveilige gebieden in Moldavië
Het grensgebied met Oekraïne, Transnistrië, krijgt een rood reisadvies vanuit de overheid. Het wordt afgeraden naar dit gebied te reizen door de uitzonderlijke politieke situatie. Transnistrië heeft zichzelf onafhankelijk verklaard en in het buurland Oekraïne heerst er grote onrust door de oorlog. De situatie is niet stabiel en daarom onvoorspelbaar.
Veiligheid in Moldavië
De rest van Moldavië is veilig om naartoe te reizen. Ook de hoofdstad Chisinau wordt als veilig gemarkeerd. Echter zijn er een aantal zaken waar je in de hoofdstad en andere grote steden rekening mee moet houden. In heel Moldavië en met name in de hoofdstad en andere grote steden komt straatcriminaliteit voor. Dit komt het vaakst voor op drukke plekken met veel toeristen in de vorm van zakkenrollen. Ook kunnen toeristen het doelwit zijn van geld- en wisseltrucs en creditcardfraude. In de hoofdstad en andere grote steden kunnen ook demonstraties voorkomen die kunnen leiden tot geweld. Houd hier rekening mee en vermijd demonstraties.
Houd hier ook rekening mee:
- Voor het reizen naar Moldavië is een geldig reisdocument vereist dat nog minimaal zes maanden geldig moet zijn bij vertrek uit het land. Het reisdocument mag een paspoort of identiteitskaart zijn.
- Het is in Moldavië verboden om foto's te maken van militaire objecten, zoals gebouwen die door militairen en politie worden bewaakt, wegen, bruggen en de grensovergang.
- De wegen in Moldavië zijn slecht. Buiten de steden zijn de wegen niet verlicht en er zijn voertuigen die zonder verlichting rondrijden. Het wordt dan ook aangeraden niet na zonsondergang de weg op te gaan.
- Er kunnen aardbevingen voorkomen in Moldavië.
- Neem geen drugs mee het land in. Op het bezit en gebruik van drugs staan hoge straffen. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Wees alert op geld- en wisseltrucs en creditcardfraude. Toeristen zijn hier vaak het doelwit van.
Link
Bekijk de website van de Rijksoverheid voor het actuele reisadvies voor Moldavië.