Mongolië
Mongolië ligt in Midden- en Oost-Azië. Mongolië is het dunbevolkte land ter wereld. De Mongoliërs leven al honderden jaren in vilten ger-tenten en hebben een innige relatie met de natuur.
De meeste toeristen doen Mongolië aan tijdens de Transmongolië-express. Deze treinreis loopt van Moskou naar Peking, door Mongolië.
Mongolië is sinds 1990 een democratie.
Mongolië bestaat uit 21 provincies. De hoofdstad Ulaanbaatar vormt een gemeente die buiten de provinciale indeling valt.
Mongolië bestaat grotendeels uit hoogvlakte, waarvan de hoogte varieert van 1000 tot 2000 m. Het noorden en westen is overwegend bergachtig. De bergketen Altaj in het westen loopt door in Siberië. Hier zijn de hoogste bergen te vinden. Op het drielandenpunt van Mongolië, Rusland en China ligt de Tavan Bogd die met 4374 m het hoogste punt van Mongolië vormt. Het zuidelijke deel bestaat uit de Gobi-woestijn, die doorloopt in China.
- Officiele naam:
- ISO:
- MN
- Ligging:
- oost Azië
- Hoofdstad:
- Ulaanbaatar
- Inwoners:
- +/- 3000000
- Taal:
- Mongools
- Godsdienst:
- Boeddhisme
- Tijdzone:
- UTC +7
- Munteenheid:
- tugrik
- Klimaat:
- landklimaat
- Oppervlakte:
- 1564116 km²
- Beste reistijd:
- juli - augustus
Ervaringen
Pagina 1 van 2 met 12 resultaten
Het verblijf van drie dagen en twee nachten in de ger bij Muugii was een hoogtepunt in onze reis met de trans Mongolië expres. Het eten direct van de basis en ook nog smakelijk bereid, de nabijheid van de natuur en de vriendelijkheid en gastvrijheid van de plaatselijke bevolking.
- Algemeen 10
- Cultuur 10
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
De hartelijkheid van de mensen is onvergetelijk, het eten in de gercamps prima. De historie van het land is indrukwekkend en de natuur zo mooi!
- Algemeen 10
- Cultuur 9
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 10
- Ligging 10
Voor 1900 stonden hier alleen tenten en pas daarna zijn de gebouwen gekomen. Het is een moderne stad met mooie tempels en musea, maar dingen van vroeger vind je er niet veel. Het is ook een drukke stad, bijna 1,5 miljoen van de 3 miljoen Mongolen. Per trein en vliegtuig goed bereikbaar, maar het mist iets en dat is het verleden. De mensen zijn allervriendelijkst en je kunt er lekker ( en goedkoop ) eten. Sinds de Russische invasie gebruiken ze geen stokjes meer en eten groentes. Aan de rand van de stad vind je nog gers, maar de echte zomerkampen liggen ver buiten de stad. Daar zie je nog iets van het vroegere Mongolie.
- Algemeen 8
- Uitgaan 2
- Cultuur 8
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 9
- Ligging 9
Schitterend land voor individuele reiziger geinteresseerd in bevolking, natuur en cultuur.
- Algemeen 10
- Cultuur 10
- Restaurants 5
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 8
Mongolië heeft ons hart gestolen. Wat een mooi land, ruig en heel speciaal
- Algemeen 9
- Cultuur 9
- Restaurants 7
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 9
- Ligging 8
Ulaanbaatar is een goede bestemming, aan te raden
- Algemeen 7
- Restaurants 6
- Bezienswaardigheden 6
- Inwoners 8
Ulaanbaatar is een hele chaotische stad, iedereen beslist zelf of hij voorrang gaat nemen in het verkeer, alles loopt of rijdt door elkaar heen. Veel arme mensen zie je daar ook, heel veel mensen komen van het platteland om hier hun geluk te zoeken, alleen de werkelijkheid is anders, heel veel werkloosheid. We hebben ook veel mooie dingen gezien, zoals het centrale plein met Djenghis Khan, het volkskundig museum, het Zaisan Monument, het bedrijf waar de ger-tenten worden gemaakt, een stad om nooit meer te vergeten
- Algemeen 8
- Cultuur 7
- Bezienswaardigheden 8
Een prachtig uitgestrekt land, vriendelijke en gastvrije bevolking op het platteland. De stad Ulaanbaatar is een vreemde mix van moderne flats en gers naast elkaar. Prachtige kloosters, grote kuddes paarden, kamelen, geiten schapen yaks, geweldig om te zien hoe allemaal los loopt zonder enig hekwerk. De stilte is oorverdovend! Erg genoten van de rondreis en het logeren bij de families.
- Algemeen 8
- Cultuur 8
- Restaurants 7
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
Vooraf hoorden we vooral dat Ulaanbaatar lelijk en saai is, en dat er niets te doen is. Toch hebben wij ons hier 2.5 dag prima vermaakt! Ulaanbaatar is druk druk druk! Het is er altijd druk op straat, en het verkeer staat ook altijd vast. Hierdoor voelt het aan als een echt grote stad, maar dat vast best mee. Je kunt het meeste makkelijk belopen. De stad heeft een aantal bezienswaardigheden die wel de moeite waard zijn, zoals het klooster Gandan Khiid, het Lama Choijin Temple Museum en het National Museum en het Museum of National History. Ook hebben we een show bezocht met traditionele dans en muziek van de verschillende stammen die in Mongolië wonen, erg leuk om te zien en zeker een aanrader! Er zijn veel restaurantjes waar je heel lekker Mongools kunt eten, maar ook genoeg Westerse restaurantjes.
- Algemeen 8
- Uitgaan 6
- Cultuur 7
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 7
- Inwoners 8
Veel cultuur te bezoeken en een prachtig museum beste plaats voor shoppen na Ulaan Batar en souveniers te kopen
- Algemeen 7
- Uitgaan 7
- Cultuur 8
- Restaurants 7
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 7
- Ligging 8
- 1
- 2
- Volgende
Vakantieverhalen / reisverslagen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Mongolië
Kennis maken met de gers (Erdenet)
Als je vanuit de stad zo'n 40 minuten naar het noorden loopt kun je kennis maken met de gers. Zij wonen in ger-tenten (joert) en leven van de landbouw. Als je ze helpt met iets dragen bijvoorbeeld zullen ze je misschien wel uitnodigen om een kijkje te nemen in hun dagelijkse leven.
Kopermijnen (Erdenet)
Er zijn een aantal kopermijnen open voor bezoekers. Het is wel noodzakelijk dat je je paspoort meeneemt. In de open kopermijn is tevens een museum waar je kennis kunt maken met de geschiedenis van de mijnindustrie.
Winterpaleis (Ulaanbaatar)
Het Winterpaleis werd tussen 1893 en 1903 gebouwd en is de plek waar de achtste levende Boeddha en de laatste koning, Bogd Khaan, twintig jaar woonde. Naast het paleis zelf bevat het complex nog zes tempels. In het museum kom je alles te weten over de laatste koning van Mongolië. Bovendien worden er ruim 8.000 kunstschatten tentoongesteld en bevat het complex diverse standbeelden en pagodes.
Sükhbaatarplein (Ulaanbaatar)
Sükhbaatarplein is het centrale plein van de stad. Het plein is vernoemd naar Damdin Sükhbaatar. Hij verklaarde in juli 1921 de onafhankelijkheid van China. Midden op het plein staat een standbeeld van hem, strijdend op een paard. Aan de noordkant staat een enorm standbeeld van Dzjengis Khaan, geflankeerd door Ögedei en Kublai. Standbeelden van twee beroemde Mongoolse soldaten bewaken de ingang het monument. Het monument is opgericht ter ere van de 800-jarige verjaardag van Dzjengis Khaan.
Nationaal Museum Mongolië (Ulaanbaatar)
Het Nationaal Museum beslaat de Mongoolse geschiedenis, van prehistorie tot aan de twintigste eeuw. Ook wordt er aandacht geschonken aan de etnografie en het traditionele leven. Er is een aparte zaal waarin de traditionele kledij en sieraden van verscheidene etnische groepen wordt tentoongesteld. De derde verdieping is een must voor de fans van de Mongoolse horde. De collectie bevat onder andere wapens uit de twaalfde eeuw en brieven tussen Paus Innocent IV en Guyuk Khaan.
Choijin Lama Tempel Museum (Ulaanbaatar)
Verstopt tussen de hoogbouw uit het Sovjet-tijdperk ligt het Choijin Lama Tempel Museum. Het complex bevat vijf tempels en was het huis van de monnik Luvsan Haidav Choijin Lama. Het museum werd in 1938 gesloten en is behoed voor de sloop door er een museum van te maken, om het feodale verleden tentoon te stellen. De hoofdtempel is Maharaja Süm met standbeelden van Sakyamuni (de historische buddha), Choijin Lama en Baltung Choimba (de leraar van Bogd Khaan). De andere tempels bevatten nog diverse houten en bronzen standbeelden van verscheidene goden.
Gandanklooster (Ulaanbaatar)
Het Gandanklooster, ook wel Gadan Khiid genoemd, is gesticht in 1835 en groeide uit tot het belangrijkste boeddhistische klooster van Mongolië. Vrij vertaald betekent het 'grote plaats van complete vreugde'. Tegenwoordig leven er nog 150 monniken. Het hoogtepunt is het 26,5 meter hoge standbeeld van Avalokitesvara. Gadan Khiid is een van de weinige kloosters die onder het bewind van Stalin gespaard bleef en na 1944 was het zelfs de enige toegestane boeddhistische tempel in Mongolië. Pas met de val van het marxisme in 1990 kwam er een einde aan de godsdienstbeperking.
Mongools Nieuwjaar
Het Mongools Nieuwjaar wordt, afhankelijk van de maankalender, gevierd in januari of februari. Het valt meestal samen met het Chinees of Tibetaans Nieuwjaar. Het nieuwjaarsfeest duurt een hele maand lang waarbij de maand februari slechts enkele dagen duurt. Tijdens het nieuwjaarsfeest ligt het openbare leven wel een week stil. Ook kennen de Mongoliërs een tamelijk lange voorbereidingsperiode van ongeveer 4 dagen. Naast de lekkere hapjes en de lekkere dranken draait het nieuwjaarsfeest met name om het respect voor ouderen en het socialiseren met de familie en vrienden. Wanneer de jongeren de ouderen bezoeken, dan ondersteunen zij elkaars armen en spreken een rituele groet uit. Voor toeristen is het nieuwjaarsfeest een zeer interessant schouwspel.
Naadam festival (Ulaanbaatar)
Jaarlijks vindt in de hoofdstad van Mongolië het Naadam festival plaats. Het Nadaam Festival is een hele happening in Mongolië en trekt dan ook veel bezoekers aan. Dit festival is niet alleen populair onder de Mongoolse inwoners, maar ook onder toeristen van over de hele wereld. Het festival duurt van 11 t/m 13 juli en er zijn wedstrijden te zien in de traditionele sporten. De sporten die uitgeoefend worden zijn onder andere Mongools worstelen, paardenraces en boogschieten.
Winkelen in Mongolië (Ulaanbaatar)
De grootste keuze aan souvenirs en allerlei andere producten zul je vinden in het Staatswarenhuis in Ulaanbaatar. Dit grote warenhuis beschikt over 5 afdelingen die te bereiken zijn met de lift. Het Staatswarenhuis is bijna een toeristische attractie op zich die de beste producten aanbiedt uit de hele stad. De eerste verdieping heeft een goede supermarkt aan de achterkant een parfumafdeling. Op de tweede verdieping kan er kleding, kasjmier en lederwaren gekocht worden en de derde verdieping beschikt over elektronica, een mobielwinkel, cd's en boeken. De vierde verdieping is een sport-, kampeer- en visafdeling en op de vijfde verdieping bevindt zich ten slotte de souvenirafdeling. De souvenirs op deze afdeling zijn wel aan de prijzige kant, maar alleen het bezoeken van het warenhuis is al een beleving.
Tsetserleg
Mongolië is het meest dunbevolkte land van de wereld. Het land is circa 40 keer groter dan Nederland, maar heeft een inwonersaantal van slechts 3 miljoen. Het is dan ook niet gek dat Mongolië bekend staat om de natuurlijke landschappen. Het meest verbluffende landschap in Mongolië kun je vinden in de provincie Arkhangai. In deze provincie tref je woeste rivieren aan vol met vis tussen vulkanen en meren door. Het grootste gedeelte van de provincie ligt in de bergketen genaamd Khangai Nuruu. Het is zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan de provinciale hoofdstad Tsetserleg, dit is een van de weinige mooie steden in Mongolië. In de hoofdstraat van de stad is een tempel, museum en klooster in één gebouw te vinden.
Gandantegchinlen Monastery (Ulaanbaatar)
Het Gandantegchinlen Monastery, kortweg het Gandan klooster, is een Tibetaans klooster in de Mongoolse hoofdstad. Het klooster beschikt over een 26,5 meter hoog standbeeld van Migjid Janraisig en er leven tegenwoordig nog 150 monniken. Toeristen die een bezoek willen brengen aan het Gandan klooster kunnen het best vóór 9 uur gaan, daarna wordt het namelijk erg druk door de vele toeristen.
Theater Tumen Ekh (Ulaanbaatar)
Een optreden van traditionele muziek en dans zal een van de hoogtepunten zijn van een bezoek aan Mongolië. Het theater Tumen Ekh in de hoofdstad Ulaanbataar biedt de kans om dit mee te maken. In dit theater zul je uitstekende voorbeelden zien van de unieke Mongoolse keel-zang, volledige orkestrale vertolkingen van nieuwe en oude Mongoolse muziek, slangenmensen waarvan je gegarandeerd betraande ogen van krijgt, traditionele en moderne dans en van de Morin khuur (een unieke paarden-hoofd viool). Het Tumen EKH Song & Dance Ensemble is de meest populaire culturele show in de stad, met traditionele zangers, dansers en slangenmensen.
Narantuul markt (Ulaanbaatar)
De Narantuul markt is de grootste en bekendste (zwarte) markt van Mongolië en is gelegen in de wijk Bayanzurkh in Ulaanbaatar. Het aanbod dat op de markt aangeboden wordt is eveneens groot en bestaat uit onder andere kleding, voedingswaren, gereedschap, zilver, woninginrichting, elektronica en zelfs kachels. Op de Narantuul markt worden zowel gebruikte als nieuwe producten aangeboden. Door de grote drukte op de markt dien je extra alert te zijn voor zakkenrollers.
Gün-Galuut Nature Reserve
In het Gün-Galuut Nature Reserve zul je veel verschillende gebieden aantreffen, zoals steppe en bossen. In het park komen veel verschillende diersoorten voor zoals de Manul kat. Dit is een grotere variant van de huiskat. Zijn vacht en brede kop maken hem erg indrukwekkend. Verder komen er in het park 63 soorten zoogdieren, 81 soorten vogels en 38 soorten vissen voor. Meest voorkomende soorten zijn de grijze Wolf, Marmot, Vos en Kikker. Ook leven er veel bedreigde diersoorten zoals Siberische Witte Kraan, Zwarte Gier, Zwaangans, Zwarte Ooievaar en Grote Zilverreiger.
Hustai Nationaal Park
In het Hustai Nationaal Park leven Przewalskipaarden in de vrije natuur. Het park ligt ongeveer 100 km ten zuidwesten van Ulaanbaatar. In het park leven ook andere dieren, zoals de lynx en een aantal roofvogels. Het is handig om een gids mee te nemen naar het park omdat je hier makkelijk kan verdwalen.
Nationale museum van Mongolië (Ulaanbaatar)
In het plaatsje Ulaanbaatar bevindt zich het nationale museum van Mongolië. Een bezoekje aan dit museum is echt de moeite waard. Er zijn verschillende zalen en iedere zaal heeft zijn eigen onderwerp uit de geschiedenis van Mongolië. In het museum vind je onder andere standbeelden en wapens. Ook worden er een aantal archeologische vondsten tentoongesteld. Een van de zalen is gewijd aan de klederdracht van bepaalde stammen uit Mongolië.
Vakantiebestemmingen in Mongolië
Artikelen
Eten en drinken
Boodog is een gevuld karkas (meestal van marmotachtige dieren) met rode hete stenen die op de grill/barbecue geroosterd wordt. De ingewanden en de botten worden verwijderd en rode hete stenen worden in het karkas geplaatst om het van binnen uit te kunnen verwarmen.
Tot de traditionele cultuur van Mongolië behoort het bereiden van een licht alcoholische drank uit merriemelk. Deze mousserende drank met 1,5 tot 2% alcohol wordt airag of kumys genoemd en wordt 's zomers tijdens de Naadam door de mannen in grote hoeveelheden gedronken.
Al eeuwen lang wordt wodka door de Mongolen zelf gemaakt. Het recept wordt doorgegeven in de familie, al generaties lang. De wodka wordt gemaakt van koeienmelk.
Vervoer
Met de Transsiberië Express kan je in 36 uur vanuit Peking naar Ulaanbaatar reizen. Er rijden 2 treinen, de één is de Chinese Transmongolië Express van Peking naar Moskou en vice versa. De gemakkelijkste manier van reizen naar Mongolië is per vliegtuig. Vanuit China gaan wekelijks vluchten van Mongolian International Airways naar het vliegveld nabij Ulaanbaatar.
Binnen Mongolië kun je van noord naar zuid met de trein reizen. De meeste treinen hebben een 4-persoonscoupé.
MIAT Mongolian Airlines verzorgt (onregelmatig) binnenlandse vluchten.
De totale lengte van verharde wegen in Mongolië is ongeveer 120 km. Het is dus niet handig om met eigen vervoer te rijden.
Visum
Voor een vakantie in Mongolië dient je paspoort bij terugkomst nog 6 maanden geldig zijn en daarnaast heb je een visum nodig. Deze dien je van tevoren aan te vragen bij het Mongools consulaat in Nederland.
Prijsniveau
Het prijsniveau in Mongolië is lager dan in Nederland.
De nationale munteenheid van Mongolië is de tögrög.
Veiligheid
Mongolië is een relatief veilig land.
Medische informatie
Onder het socialistische bewind was het gezondheidssysteem goed en veelomvattend. De Mongoliërs hoefden niet te betalen, dat deed de staat. Maar nadat er verandering kwam in het politieke systeem werden de gezondheidsdiensten slecht. Mongolië heeft officieel een indrukwekkend niveau van medische faciliteiten en dokters maar de gezondheidszorgvoorzieningen zijn onvolledig. De armen zijn daar het meest de dupe van, maar in het algemeen lijdt iedereen vanwege het tekort aan medische voorzieningen. Zuigelingensterfte is hoog, met name op het platteland.
Er zijn geen verplichte inentingen nodig maar er worden wel een aantal inentingen aangeraden.
Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.
Het drinken van kraanwater wordt afgeraden.
Bevolking
Ongeveer 33% van de, merendeels boeddhistische, bevolking leeft in de hoofdstad Ulaanbaatar. De landelijke bevolking leeft overwegend nomadisch in traditionele vilten tenten en voorziet in haar levensbehoeften door veeteelt; schapen, paarden en kamelen worden in vrij lopende kuddes gehouden.
Een bijzonderheid in de zangkunst is de boventoonzang (khuumi). Deze wordt vaak begeleid door een muzikant die de paardenhalsviool bespeelt.
De taal
In het Mongools bestaat vaak een groot verschil tussen de schrijfwijze en de uitspraak.
Flora & Fauna
Er zijn veel wilde dieren in Mongolië, die soms door nomaden in kuddes worden gehouden. Er worden vooral schapen, geiten, kamelen, paarden en runderen gehouden. Aan de randen van het land kan je af en toe kuddes met rendieren vinden.
Mongolië bestaat voornamelijk uit grasland, bossen en woestijn. Iets meer dan de helft van het land is bedekt met gras, dat gebruikt wordt om kuddes geiten, schapen en yaks te laten grazen. De woestijnen zijn geen grote zandvlaktes, maar bestaan uit woestijnplantjes. De Gobi-woestijn beslaat een groot deel van het zuiden van Mongolië.
Geschiedenis
De eerste inwoners van Mongolië over wie iets bekend is, waren Turks sprekende mensen. Zij woonden er in de 4e of 5e eeuw v.Chr. China vocht de eerste grote oorlog met deze groep in de 3e eeuw v.Chr. Onder de indruk van deze dreiging bouwden de Chinezen de 'Grote Muur'. Van 434 tot 453 na Chr. terroriseerde deze stam centraal Europa.
In 1162 werd Temudjin gekozen tot de hoogste leider van deze Turks-mongoolse stam. Hij werd de Grote Koning en ze noemde hem 'Genghis Khaan'. Onder zijn leiding veroverden zij in 1207 – 1215 de noordwestelijke staat Xixia en de noordelijke staat Yan. Van 1219 tot 1221 veroverden de Mongoliërs gebieden tot aan de Kaspische Oceaan. In 1223 gingen ze terug naar Mongolië en in 1227 stierf Ghenghis Khaan. Zijn zoon Ogedei werd de leider in 1229 en van 1236 – 1240 strekte Mongolië zich uit tot in Rusland, Polen en Hongarije. Ogedei stierf in 1241 en de Mongoliërs trokken zich terug uit Europa. In 1260 probeerde Mongolië Syrië aan te vallen maar ze verloren. In 1294 stierf de kleinzoon van Ghenghis Khaan op het moment dat het Mongoolse keizerrijk op z’n grootst was. In 1368 dwong China de Mongoliërs het land te verlaten.
In de 17de eeuw kwam de Manchu-dynastie aan de macht en China veroverde het oosten van Mongolië. In de 18e en 19e eeuw vochten Rusland en China over Mongolië. Buiten-Mongolië verklaarde haar onafhankelijkheid maar Binnen-Mongolië bleef onder de macht van China in 1911. In 1921 bezetten de Sovjetlegers Buiten-Mongolië en Mongolië kwam onder de invloed van het communistische systeem. In 1989 begon de democratische revolutie. In 1990 werden de eerste verkiezingen gehouden en de tweede volgden in 1992. De acties door de democratische bewegingen leidde tot liberalisatie en een beperkte vrijheid van godsdienst.