Ulaanbaatar
Ulaanbaatar is gelegen op 350 meter boven de zeespiegel in het noorden van Mongolië. Het ligt in het dal van Tuul, een zijrivier van de Selenga. De hoofdstad van Mongolië is met een gemiddelde jaarlijkse temperatuur van -1,3 graden tevens de koudste hoofdstad van de wereld. In de winter kunnen temperaturen van -40 graden bereikt worden, terwijl in de zomer +35 graden mogelijk is.
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Ulaanbaatar
Choijin Lama Tempel Museum (Ulaanbaatar)
Verstopt tussen de hoogbouw uit het Sovjet-tijdperk ligt het Choijin Lama Tempel Museum. Het complex bevat vijf tempels en was het huis van de monnik Luvsan Haidav Choijin Lama. Het museum werd in 1938 gesloten en is behoed voor de sloop door er een museum van te maken, om het feodale verleden tentoon te stellen. De hoofdtempel is Maharaja Süm met standbeelden van Sakyamuni (de historische buddha), Choijin Lama en Baltung Choimba (de leraar van Bogd Khaan). De andere tempels bevatten nog diverse houten en bronzen standbeelden van verscheidene goden.
Gandanklooster (Ulaanbaatar)
Het Gandanklooster, ook wel Gadan Khiid genoemd, is gesticht in 1835 en groeide uit tot het belangrijkste boeddhistische klooster van Mongolië. Vrij vertaald betekent het 'grote plaats van complete vreugde'. Tegenwoordig leven er nog 150 monniken. Het hoogtepunt is het 26,5 meter hoge standbeeld van Avalokitesvara. Gadan Khiid is een van de weinige kloosters die onder het bewind van Stalin gespaard bleef en na 1944 was het zelfs de enige toegestane boeddhistische tempel in Mongolië. Pas met de val van het marxisme in 1990 kwam er een einde aan de godsdienstbeperking.
Gandantegchinlen Monastery (Ulaanbaatar)
Het Gandantegchinlen Monastery, kortweg het Gandan klooster, is een Tibetaans klooster in de Mongoolse hoofdstad. Het klooster beschikt over een 26,5 meter hoog standbeeld van Migjid Janraisig en er leven tegenwoordig nog 150 monniken. Toeristen die een bezoek willen brengen aan het Gandan klooster kunnen het best vóór 9 uur gaan, daarna wordt het namelijk erg druk door de vele toeristen.
Naadam festival (Ulaanbaatar)
Jaarlijks vindt in de hoofdstad van Mongolië het Naadam festival plaats. Het Nadaam Festival is een hele happening in Mongolië en trekt dan ook veel bezoekers aan. Dit festival is niet alleen populair onder de Mongoolse inwoners, maar ook onder toeristen van over de hele wereld. Het festival duurt van 11 t/m 13 juli en er zijn wedstrijden te zien in de traditionele sporten. De sporten die uitgeoefend worden zijn onder andere Mongools worstelen, paardenraces en boogschieten.
Narantuul markt (Ulaanbaatar)
De Narantuul markt is de grootste en bekendste (zwarte) markt van Mongolië en is gelegen in de wijk Bayanzurkh in Ulaanbaatar. Het aanbod dat op de markt aangeboden wordt is eveneens groot en bestaat uit onder andere kleding, voedingswaren, gereedschap, zilver, woninginrichting, elektronica en zelfs kachels. Op de Narantuul markt worden zowel gebruikte als nieuwe producten aangeboden. Door de grote drukte op de markt dien je extra alert te zijn voor zakkenrollers.
Nationaal Museum Mongolië (Ulaanbaatar)
Het Nationaal Museum beslaat de Mongoolse geschiedenis, van prehistorie tot aan de twintigste eeuw. Ook wordt er aandacht geschonken aan de etnografie en het traditionele leven. Er is een aparte zaal waarin de traditionele kledij en sieraden van verscheidene etnische groepen wordt tentoongesteld. De derde verdieping is een must voor de fans van de Mongoolse horde. De collectie bevat onder andere wapens uit de twaalfde eeuw en brieven tussen Paus Innocent IV en Guyuk Khaan.
Nationale museum van Mongolië (Ulaanbaatar)
In het plaatsje Ulaanbaatar bevindt zich het nationale museum van Mongolië. Een bezoekje aan dit museum is echt de moeite waard. Er zijn verschillende zalen en iedere zaal heeft zijn eigen onderwerp uit de geschiedenis van Mongolië. In het museum vind je onder andere standbeelden en wapens. Ook worden er een aantal archeologische vondsten tentoongesteld. Een van de zalen is gewijd aan de klederdracht van bepaalde stammen uit Mongolië.
Sükhbaatarplein (Ulaanbaatar)
Sükhbaatarplein is het centrale plein van de stad. Het plein is vernoemd naar Damdin Sükhbaatar. Hij verklaarde in juli 1921 de onafhankelijkheid van China. Midden op het plein staat een standbeeld van hem, strijdend op een paard. Aan de noordkant staat een enorm standbeeld van Dzjengis Khaan, geflankeerd door Ögedei en Kublai. Standbeelden van twee beroemde Mongoolse soldaten bewaken de ingang het monument. Het monument is opgericht ter ere van de 800-jarige verjaardag van Dzjengis Khaan.
Theater Tumen Ekh (Ulaanbaatar)
Een optreden van traditionele muziek en dans zal een van de hoogtepunten zijn van een bezoek aan Mongolië. Het theater Tumen Ekh in de hoofdstad Ulaanbataar biedt de kans om dit mee te maken. In dit theater zul je uitstekende voorbeelden zien van de unieke Mongoolse keel-zang, volledige orkestrale vertolkingen van nieuwe en oude Mongoolse muziek, slangenmensen waarvan je gegarandeerd betraande ogen van krijgt, traditionele en moderne dans en van de Morin khuur (een unieke paarden-hoofd viool). Het Tumen EKH Song & Dance Ensemble is de meest populaire culturele show in de stad, met traditionele zangers, dansers en slangenmensen.
Winkelen in Mongolië (Ulaanbaatar)
De grootste keuze aan souvenirs en allerlei andere producten zul je vinden in het Staatswarenhuis in Ulaanbaatar. Dit grote warenhuis beschikt over 5 afdelingen die te bereiken zijn met de lift. Het Staatswarenhuis is bijna een toeristische attractie op zich die de beste producten aanbiedt uit de hele stad. De eerste verdieping heeft een goede supermarkt aan de achterkant een parfumafdeling. Op de tweede verdieping kan er kleding, kasjmier en lederwaren gekocht worden en de derde verdieping beschikt over elektronica, een mobielwinkel, cd's en boeken. De vierde verdieping is een sport-, kampeer- en visafdeling en op de vijfde verdieping bevindt zich ten slotte de souvenirafdeling. De souvenirs op deze afdeling zijn wel aan de prijzige kant, maar alleen het bezoeken van het warenhuis is al een beleving.
Winterpaleis (Ulaanbaatar)
Het Winterpaleis werd tussen 1893 en 1903 gebouwd en is de plek waar de achtste levende Boeddha en de laatste koning, Bogd Khaan, twintig jaar woonde. Naast het paleis zelf bevat het complex nog zes tempels. In het museum kom je alles te weten over de laatste koning van Mongolië. Bovendien worden er ruim 8.000 kunstschatten tentoongesteld en bevat het complex diverse standbeelden en pagodes.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Mongolië bekijken.
Vervoer
Het verkeer in Ulaanbaatar is druk en chaotisch. De beste manier om de stad te verkennen is te voet. Er rijden ook veel bussen, maar als je de taal niet spreekt is het lastig uit te vinden waar ze heen gaan. Als je gebruik maakt van de officiële taxi, zorg dan dat de meter aanstaat. Er geldt een tarief van 300 MNT per kilometer, maar de chauffeurs rijden veelal een langere route dan noodzakelijk, zodat je meer moet betalen.
Geschiedenis
In 1639 werd Ulaanbaatar gesticht onder de naam Örgöö (Urga), 400 kilometer van de huidige stad. Na meer dan 25 keer verplaatst te zijn geweest is de stad sinds 1778 te vinden op de huidige plek. De stad was toen voornamelijk nog een religieus centrum, maar in de negentiende eeuw groeide ook de politieke invloed, waardoor aan het eind van de eeuw het inwonersaantal op 20.000 stond. Tijdens de Sovjet-tijd in de twintigste eeuw werd de Trans-Mongolië treinrails aangelegd, waardoor de stad een belangrijke handelsfunctie kreeg in de regio. Tegenwoordig wonen er een miljoen mensen in Ulaanbaatar, wat meer dan 50% is van de gehele Mongoolse bevolking.