Ulcinj
Ulcinj is de zuidelijkste stad van de Montenegrijnse kust en een populaire badplaats. In totaal heeft de stad aan de Adriatische Zee ongeveer 30.000 inwoners, waarvan het grootste deel uit Albanezen bestaat. De stad staat bekend om de prachtige zandstranden, leuke restaurantjes, cafés, winkels en de oosterse sfeer die er hangt. Dit komt onder andere doordat in het centrum Turkse invloeden te vinden zijn al patriciërshuizen, moskeeën en een vorstelijke burcht. Ook beschikt de stad nog over oude vestingmuren.
Plaatsen (meest) in de buurt van Ulcinj (Montenegro) :
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Ulcinj
Ada Bojana (Ulcinj)
Ada Bojana is een eiland dat bij de gemeente Ulcinj hoort. Ada betekent eiland in het Turks. Het eiland werd ooit gecreëerd door een delta van de rivier de Bojana. Een legende zegt dat het werd gevormd door verzameld rivierzand rondom een gezonken schip. Het ligt op het zuidelijkste puntje van Montenegro. Ada Bojana heeft de vorm van een driehoek en is zeer populair bij toeristen. Vooral het drie kilometer lange zandstrand en de traditionele visrestaurants doen het goed. Daarnaast is het een officieel naturisten gebied. Kitesurfers zitten ook helemaal goed op het eiland vanwege de goede windsurflocaties met een sterke wind.
De slavenmarkt (Ulcinj)
Recht tegenover de kerk in het oude centrum van Ulcinj ligt op een klein plein de voormalige slavenmarkt. Het plein is omgeven door bogen. De slaven werden vaak verkocht door piraten die voor lange tijd in de stad woonden. De meeste slaven die verkocht werden op de markt kwamen uit Italië en Dalmatië. De piraten beroofden de rijke villa's aan de kust en vingen vervolgens de eigenaren. Vervolgens verkochten zij hen als slaven. De inwoners van Ulcinj hielden de slaven niet alleen om werk voor hen te doen, maar ook om losgeld te krijgen van familieleden, vrienden of landgenoten van de slaven.
Meer van Shkodėr (Ulcinj)
Het meer van Shkodër ligt op een aantal kilometers afstand van Ulcinj en is een uitstekende uitvalsbasis voor een dagje weg. Het meer ligt op de grens met Albanië en heeft een oppervlakte van 386 m². Hiermee is het het grootste meer in de Balkan. Het meer is vernoemd naar de Albanese stad Shkodër, een plaats die overigens niet direct aan de oevers van het meer ligt. Het Montenegrijnse deel van het meer maakt sinds 1982 deel uit van het Nationaal Park Skadarsko Jezero. Hier komen meer dan 270 vogelsoorten voor, zeer interessant voor vogelspotters dus. Ook zijn hier pelikanen te bewonderen, wat waarschijnlijk een van de laatste pelikanen in Europa zijn.
Pasha Moskee (Ulcinj)
Midden in Ulcinj ligt de Pasha Moskee. Het gebouw van de moskee stamt uit de Turkse periode en werd gebouwd in 1719. De moskee is een schenking van Klic Alija uit Constantinopel (Istanbul). Naast de moskee is een Turks bad gevestigd, een van de weinige in Montenegro. Het Turkse bad is niet heel groot en bestaat slechts uit een bijgebouw en een bad.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Montenegro bekijken.
Vervoer
Het centrum van Ulcinj is redelijk klein, het is daarom geen probleem om alles te verkennen met de benenwagen. Sommige stukken zijn echter wel heuvelachtig. Ulcinj heeft ook een busstation. Van en naar Ulcinj rijden verschillende bussen naar grote steden, waaronder naar Durres in Albanië of Bar in Montenegro zelf.
Geschiedenis
Op basis van historische sporen en feiten, kan worden geconcludeerd dat Ulcinj zeker een van de oudste steden van Montenegro of zelfs de hele kust van de Adriatische Zee is. De oudste sporen dateren uit de 5e eeuw voor Christus. Gedacht wordt dat de Illyriërs de oprichters zijn van de stad. Tot het jaar 132 voor Christus werd Ulcinj geregeerd door een stam genaamd Olcinitas. Het Romeinse Rijk ging regeren over de stad en in die tijd werd de uitspraak van het oude Colchinijum veranderd in Olcinijum, waarna de naam is ontstaan. Vanwege de uitzonderlijke geografische ligging en het milde klimaat is Ulcinj al bijna gedurende de hele geschiedenis een doelwit voor veroveraars. De Montenegrijnse stad in het uiterste zuiden werd vaak verwoest tijdens de oorlogen, maar het lukte de bewoners altijd weer om de stad op te bouwen. Aan het einde van de 13e eeuw probeerden de Mongolen zelf Ulcinj te veroveren, dit mislukte. In de 14e eeuw werd Ulcinj bekend door 400 piraten die in de stad gingen wonen uit andere mediterrane en Noord-Afrikaanse landen. De piraten kenmerken een belangrijk deel van de geschiedenis van de stad.