Myanmar, Birma of Burma?

gratis reisvoorstel aanvragen

Inlemeer, Myanmar
Inlemeer, Myanmar

Is het Myanmar, Birma of Burma en wat hebben deze namen te betekenen? Sinds het jaar 1989 heeft het land een naamsverandering ondergaan maar de naam wordt nog lang niet altijd door iedereen gehanteerd. De meningen over de naamsverandering zijn verdeeld.

Betekenis van de namen

Wat de exacte betekenis is van de naam Burma is vooralsnog onbekend, maar de naam is óf afgeleid van de Indische benaming Brahmadesh óf komt voort uit de Indo-Arabische talen die in de 16e en 17e eeuw werden gebruikt. Myanmar verwijst naar de etnische groep Myanmah en Myanma Naingngandaw, de lokale benaming van het land die in de 12e eeuw werd gebruikt. Achter de naam zitten echter twee betekenissen, namelijk: myar (snel) en mar (sterk). Ten slotte is de naam Birma de Nederlandse benaming voor Burma.

De huidige landsnaam

In het jaar 1989 werd de officiële naam Burma door de militairen veranderd in Myanmar. Het land wordt echter nog lang niet altijd Myanmar genoemd. Hieronder volgt een overzicht:
- Militaire regime: Myanmar;
- Oppositiepartijen: Burma;
- Verenigde Naties: Myanmar;
- Europese Unie: Burma/Myanmar;
- Nederlandse regering: Birma;
- Verenigde Staten: Burma;
- Nederlandse taalunie: Myanmar;
- Burmacentrum: Birma/Myanmar.
Gratis reisvoorstel aanvragen

Redenen naamswijziging

De militairen gaven bij de verandering aan dat de naam Myanmar meer etnisch neutraal was dan Burma. Het militaire regime was ervan overtuigd dat deze naam het land dichter bij elkaar zou brengen. Op deze manier zou er definitief afstand worden gedaan van het koloniale verleden. De naam Burma werd namelijk gebruikt door de Britten en wordt vanwege die reden vaak geassocieerd met de koloniale tijd.

Verdeelde meningen

Onder meer de Verenigde Staten en de Birmese dissidenten waren het totaal niet eens met de nieuwe naam. De Verenigde Naties noemen het land daarentegen wel bij de huidige naam Myanmar omdat de VN altijd de naam hanteert die de formeel erkende regering van het land heeft opgesteld. De Europese Unie maakt gebruik van zowel de naam Burma als Myanmar, om niemand voor het hoofd te stoten.

The National league for Democracy (NLD) heeft de wijziging van de naam altijd ontkend. De organisatie twijfelde namelijk over de legitimiteit van de naamsverandering en niet zozeer over de naam zelf. Zij zijn van mening dat een militaire junta die mensenrechten aan het schenden is en niet is gekozen door het volk, geen recht heeft om de naam van het land te veranderen.

De Angelsaksische landen en oppositiegroepen blijven standvastig en noemen het land nog steeds Burma. Langzaamaan begint de discussie over de naamsverandering te stoppen en steeds meer landen in de wereld beginnen het land Myanmar te noemen.

Betekenis van de nieuwe vlag

Op 21 oktober 2010 werd er ook een nieuw ontwerp uitgebracht van de nationale vlag van Myanmar. De vlag bestaat uit horizontale banen in de kleuren rood, groen en geel. In het midden van de vlag is er een grote witte ster afgebeeld. De kleur rood staat voor besluitvaardigheid, groen staat voor vrede en rust en geel staat voor solidariteit.

Reisgraag.nl is aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. We staan voor kwaliteit en doen alles voor onze klant. We scoren een 9,6 in reviews.

Heb je vakantieplannen? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan gemaakt door een expert.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,5

Gerelateerde artikelen