De Kalahari in Namibië
gratis reisvoorstel aanvragenIn het zuiden van Afrika ligt halfwoestijn de Kalahari. Hij is ongeveer 900.000 km² groot en ligt naast Namibië ook in Botswana, Zimbabwe, Angola en Zuid-Afrika. De Kalahari wordt vaak een woestijn genoemd, het is echter een echte halfwoestijn. Er valt namelijk meer regen dan in een echte woestijn.
Het ontstaan van de Kalahari
De basis van de halfwoestijn is gevormd door een aardkorst van zo'n 3,5 miljard jaar oud. Wetenschappers zeggen dan ook dat het één van de oudste stukken land van de hele wereld is. Uitbarstingen van een vulkaan zorgden er 65 miljoen jaar geleden voor dat er verser lava werd geproduceerd. Door middel van regen en wind kwamen er geleidelijk massa's zand van de kust van Afrika naar dit deel van Afrika toe. De duinen, die een rode kleur hebben, veranderen nog dagelijks van vorm. Het is dan ook het visitekaartje van de Kalahari geworden.
De natuur
De natuur in de Kalahari is zeer gevarieerd. Zo staat de Kalahari woestijn bekend om de zandduinen met terracottakleur, maar vind je er ook savannes, steppes en graslanden. Ook acaciabomen en stekelige struiken komen er voor. Doordat er veel meer regen valt is het totaal geen uitgestorven woestijn. Het is er in het regenseizoen dan ook opvallend groen. De bodem van de Kalahari is grotendeels bedekt met graspollen. Veruit het grootste deel van de halfwoestijn kent begroeiing.
Gratis reisvoorstel aanvragen
Klimaat
Een ander ding dat opvalt in deze halfwoestijn is het extreme klimaat. Overdag is het gemiddeld zo'n 30°C, 's nachts kan het wel 15°C vriezen. Denk hieraan en wees neem genoeg drinken en eventueel dikke kleding mee. Naast dat het extreem warm en koud in de Kalahari kan zijn, is er ook een regenseizoen. De periode varieert per regio, omdat het gebied zo groot is, maar loopt ruwweg van november tot aan maart. Door deze regenperiode krijgt de halfwoestijn een totaal ander aanzien. Als je graag dieren wilt spotten, kun je het best in de winter gaan. Deze loopt in Namibië van juni tot en met augustus. De temperatuur is dan overdag niet al te hoog, 's nachts is het echter wel kouder. Als je naar de Kalahari gaat om de natuur te zien bloeien kun je het beste van december t/m mei gaan. Houd hierbij wel rekening met eventuele regenbuien en onweer.
Dieren
Dieren in het gebied hebben zich aangepast aan de omstandigheden van de halfwoestijn. Veel dieren trekken rond op zoek naar voedsel. Dit zijn vooral de zebra's en de gnoes. In het droge seizoen verblijven ze vooral in het noorden, rond juni vertrekken ze dan naar de Boteti-rivier en de Okavango-rivier. Naast zebra's en gnoes leven er ook luipaarden, leeuwen, hyena's, elanden en de gemsbok. Dit laatste dier is het boegbeeld van de Kalahari geworden. Het is een grijsbruine antilopensoort met zwarte tekeningen op de buik, kop, staart en poten. De horens van de gemsbok kunnen wel meer dan één meter lang worden. Zo weren ze luipaarden en leeuwen. De gemsbok komt door de Nederlandse kolonisten aan zijn naam. Ze zagen een overeenkomst met de gems die in de Alpen leeft, vandaar dat ze het de gemsbok hebben genoemd.
Reisexpert Reisgraag.nl
Bosjesmannen
Naast de gemsbok zijn ook de Bosjesmannen van de Kalahari een boegbeeld voor de halfwoestijn. De San, wat de echte naam is, worden beschouwd als de oudste mensen op de wereld. Wetenschappers denken dat 500.000 jaar geleden hier al mensachtigen leefden. De San zijn verzamelaars en jagers met pijl en boog. Ze hebben daarnaast een enorme kennis over het gebied, de dieren, de seizoenen en de planten.