Nicaragua

Huis aan het water in Nicaragua
Huis aan het water in Nicaragua

Nicaragua ligt in Midden-Amerika en grenst in het noorden aan Honduras, in het zuiden aan Costa Rica, in het westen aan de Grote Oceaan en in het oosten aan de Caribische Zee. Nicaragua is het land van de bergen, meren en vulkanen. Na Haïti is Nicaragua het armste land van Latijns-Amerika. De natuur is prachtig, de mensen zijn open en vriendelijk en de koloniale overblijfselen zijn indrukwekkend. Genoeg ingrediënten dus voor een onvergetelijke vakantie!

Het landschap van Nicaragua is afwisselend. In het westen vind je laagvlakten en vulkanen, in het oosten tropisch woud, in het noorden bergachtig gebied en in het zuiden ligt Lago Cocibolca. Lago Cocibolca is het grootste meer van Midden-Amerika. In het meer liggen zo`n 430 eilanden en er komen 28 rivieren op uit.

Nicaragua is het grootste land van Midden-Amerika maar gelijkertijd ook het dunst bevolkt.

Het land is eigenlijk in 3 regio`s te verdelen. In het westen de Pacifische regio, in centraal-Nicaragua de bergachtige regio en in het oosten de Atlantische regio. Geologisch gezien is Nicaragua onrustig. Aardbevingen en aardschokken komen regelmatig voor.

Van oudsher bestaat de Nicaraguaanse economie uit landbouw. Onder de exportproducten vallen bananen, katoen, koffie en suiker.

Vlag Nicaragua
Officiele naam:
Republiek Nicaragua
ISO:
NI
Ligging:
midden
Hoofdstad:
Managua
Inwoners:
+/- 5800000
Taal:
spaans
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC -5
Munteenheid:
córdoba
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
130000 km²
Beste reistijd:
november - januari

Ervaringen

Nicaragua krijgt gemiddeld een 9,2 uit 10 op basis van 5 ervaringen.

9,2  5 ervaringen + Ervaring delen

Jeannine en Philip op 7 maart 2018 plaats: Diverse, reisperiode: december 2017

Een enorm gevarieerde rondreis waar zowat alles aan bod komt. De 2 koloniale steden zijn werkelijk de moeite waard. Het is een land met een heel mooie natuur en veel water. We hebben ons steeds veilig gevoeld. Uitgaan was er volgens ons iets minder, rustig tafelen daarentegen des te meer. Maar ga niet al te laat want dat was op de meeste plaatsen niet mogelijk.

  • Algemeen 10
  • Uitgaan 7
  • Cultuur 10
  • Restaurants 9
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 9
  • Ligging 10
Ingrid Vanrobaeys op 5 december 2016 plaats: diversen, reisperiode: november 2016

Heerlijk land, nog lekker in opkomst dus geen massa toerisme. Zelf met auto gedaan, goede wegen, veel cultuur en natuur, aanrader!

  • Algemeen 10
  • Inwoners 10
  • Ligging 8
Tim op 12 oktober 2016 plaats: Managua, reisperiode: juli 2016

Het land zelf is ongelooflijk mooi qua natuur en de mensen zijn allemaal aardig. Helaas viel het eten tegen aangezien het eentonig is, dit is zeker zo voor backpackers. Het land is ook qua vliegtuig redelijk moeilijk te bereiken aangezien er niet al te veel vluchten naar toe gaan. Behalve dat is er eigenlijk geen reden om niet een keer naar Nicaragua te gaan.

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 7
  • Cultuur 8
  • Restaurants 5
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 9
  • Ligging 6
Gerrit Wiersma op 14 augustus 2016 plaats: Diverse, reisperiode: juli 2016

Prachtig land met (bijna alleen) vriendelijke mensen. Verschillende regio's zijn ook echt verschillend en dat is ook een bijzondere ervaring. Is nog niet al te toeristisch op Juan del Sur en delen van Ometepe na. Voor het uitgaansleven kun je misschien beter niet naar Nicaragua gaan, vandaar de 5.

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 5
  • Cultuur 8
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 9
  • Ligging 8
Jerry van Rekom op 19 december 2015 plaats: Granada, reisperiode: juli 2015

Mooie historische plaats met prachtige pleinen, kerken en dergelijke. Zeker een bezoek waard.

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 8
  • Cultuur 9
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 8
  • Ligging 8

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Nicaragua

Markten (Masaya)

Markten
Markten
Kaart met locatie Markten

Er zijn verschillende dingen te doen in en rondom Masaya. Een leuke bezigheid is het bezoeken van de markten in de stad. Masaya heeft twee grote markten: Mercardo de Artesanias en de Mercado Municipal Ernesto Fernández. De eerste markt, Mercardo de Artesanias, is erg geliefd bij toeristen. Je kunt hier namelijk mooie handgemaakte souvenirs kopen. De andere markt, de Mercado Municipal Ernesto Fernández, is een stuk groter en chaotischer. Deze markt is onderverdeeld in verschillende secties. Zo kun je in de ene sectie vleeswaren kopen en op een ander gedeelte van de markt sandalen en kleurrijke hangmatten vinden. Er is ook een sectie aanwezig waar je kleding en elektronica kunt kopen.

Huellas de Acahualinca (Managua)

Huellas de Acahualinca, oftewel de voetstappen van Acahualinca, is een interessante bezienswaardigheid in Managua. Deze plek is in 1874 ontdekt door mijnwerkers en hier vind je gefossiliseerde sporen van mensen en dieren. Er werd gespeculeerd dat de voetafdrukken van mensen waren die op vlucht waren voor een vulkaanuitbarsting, maar specialisten hebben uitgewezen dat dit niet het geval was. Op deze locatie zijn ook potten van keramiek en andere artefacten gevonden. Tegenwoordig is er een museum aanwezig waar verschillende vondsten worden tentoongesteld. Een rondleiding in het Spaans is bij een bezoekje aan Huellas de Acahualinca inbegrepen.

Parque Historico Nacional Loma de Tiscapa (Managua)

Lomo de Tiscapa is een berg van vulkanische oorsprong en Parque Historico Nacional Loma de Tiscapa is een nationaal historisch park op deze berg. Hier vind je een standbeeld van het silhouet van Augusto Sandino. Dit is een van de meest herkenbare monumenten van de stad. Vroeger was dit ook de plek waar het presidentiële paleis was gelegen en waar Sandino en zijn mannen om het leven zijn gekomen in 1934. In het park vind je ook het Monumento Roosevelt, een gedenkteken voor de slachtoffers van de revolutie, met een prachtig uitzicht op het meer. De top van de Loma de Tiscapa is onderdeel van Volcán Tiscapa's kratermeer. Hier heb je een prachtig uitzicht over de stad, de kathedralen en Volcán Momotombo.

Iglesia de la Recolección (Léon)

In Léon zijn veel mooie kerken te bewonderen. De kerk die echter als de mooiste kerk van Léon wordt beschouwd is Iglesia de la Recolección. Het gebouw dateert uit 1785 en is in de jaren '90 gerestaureerd. De kerk is vanwege de hoogte, de intense gele kleur en een rijke versierde gevel in Mexicaanse barokke stijl een opvallende verschijning. Het interieur van de kerk bevat ook een van de beste barokke altaarstukken in de stad. Deze wordt versierd met schilderijen en zilveren graveerwerken.

Casa y Archivo de Rubén Darío (Léon)

Casa y Archivo de Rubén Darío
Casa y Archivo de Rubén Darío
Kaart met locatie Casa y Archivo de Rubén Darío

Casa y Archivo de Rubén Darío is het huis waar Rubén Darío, een bekende Nicaraguaanse schrijver en dichter, tot aan zijn tienerjaren heeft gewoond. De nationale dichtheld heeft in zijn leven op veel plekken gewoond, maar keerde na verloop van tijd terug naar León waar hij weer in zijn ouderlijk huis ging wonen en uiteindelijk ook stierf. Tegenwoordig is het huis een museum waar een aantal van zijn handgeschreven gedichten, foto's en persoonlijke voorwerpen worden tentoongesteld.

Catedral de León (Léon)

Catedral de León
Catedral de León
Kaart met locatie Catedral de León

De kathedraal van León is de grootste kathedraal van Midden-Amerika en staat ook wel bekend als 'Basílica Catedral de la Asunción de León'. De volledige naam van dit indrukwekkende gebouw is echter 'Real e Insigne Basílica de la Asunción de la Bienaventurada Virgen María' De bouw begon in 1746 en in 1814 rondde men het bouwwerk af. In 1860 werd de kathedraal ingezegend door Paus Pius IX. Het gebouw toont de overgang van barok naar de neoklassieke stijl aan. In 2011 werd de kathedraal van León erkent als een nationaal monument en toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. De beroemde Nicaraguaanse schrijver en dichter Rubén Darío is in deze kathedraal begraven.

Lago Nicaragua (Granada)

Lago Nicaragua
Lago Nicaragua
Kaart met locatie Lago Nicaragua

Granada ligt aan het op een na grootste meer van Latijns-Amerika. Het meer van Nicaragua heeft namelijk een oppervlakte van 8.264 km². Door het grote oppervlakte heeft het ook wel de bijnaam de Zoete Zee. In het meer is een belangrijke bezienswaardigheid: Archipiélago las Isletas, een vulkanische archipel met wel 354 vulkaaneilanden. Ook staat het meer in verbinding met de Caribische Zee en verschillende rivieren. Let op: zwemmen in het meer wordt afgeraden vanwege de zoetwaterhaaien die in het meer te vinden zijn.

Convento y Museo San Francisco (Granada)

Convento y Museo San Francisco is een van de oudste kerken in Amerika. In 1856 werd het verwoest door een brand en vervolgens gerestaureerd. Tegenwoordig dient de kerk als een museum. Bezoekers kunnen hier een mooie verzameling van historische objecten, schilderijen en beelden bewonderen. De vaste collectie van het museum bestaat onder andere uit een verzameling van Pre-Columbiaanse standbeelden gemaakt door de inwoners van het Zapatera eiland. Deze beelden dateren uit de jaren 800 tot 1200 na Christus. 

Palacio Episcopal (Granada)

Palacio Episcopal is een neoclassicistisch paleis gelegen aan de Plaza de la Independencia. Het paleis dateert uit 1913 en werd ontworpen door Marcelo Targa. Vervolgens werd het in 1920 geschonken aan de bisschop van Granada om gebruikt te worden als verblijfplaats. Het gebouw heeft Noord-Amerikaanse invloeden en is gebouwd in een koloniale stijl. Het is een indrukwekkend gebouw van twee verdiepingen, omringd door andere koloniale gebouwen.

San Jerónimo (Masaya)

Ieder jaar op 19 september begint in Masaya het feest van patroonheilige San Jerónimo. Het feest wordt officieel afgesloten op 31 september, maar op 7 oktober volgt nog een belangrijke processie.

Corn eilanden

Corn eilanden
Corn eilanden
Kaart met locatie Corn eilanden

De Corn eilanden, vernoemd naar het populairste was dat er groeit: mais, zijn twee Caribische eilandjes die bekend staan om hun goudgele stranden met kokospalmen. De eilanden zijn gelegen in de Caribische Zee aan de oostkust van Nicaragua. Je kunt hier goed duiken tussen de kleurrijke koraalriffen met de meest aparte vissen. Ook kun je onder water grotten, schildpadden, roggen en haaien tegenkomen.

Winkelen in Managua (Managua)

Winkelen in Managua
Winkelen in Managua
Kaart met locatie Winkelen in Managua

Winkelen in Managua doe je vooral in een van de grote winkelcentra zoals Metro Centro en Plaza Inter. Ook op de markt kun je goed winkelen, hier vind je vooral traditionele producten.

Teatro Municipal in León (Léon)

Het Teatro Municipal in León is een opvallend gebouw. Het werd in 1885 gebouwd als eerste theater van Nicaragua. Na de brand in 1956 is het gebouw weer gereconstrueerd.

Markten in Nicaragua

Markten in Nicaragua
Markten in Nicaragua

In bijna iedere plaats in Nicaragua worden markten georganiseerd. De hoofdstad Managua heeft vele lokale markten waar je terecht kunt voor groenten, fruit, hangmatten, spaanse cd's, souvenirs en kleding.

Ook Masaya heeft een aantal markten met o.a. ambachtelijke producten uit de regio. De twee bekendste markten zijn de Mercado Municipal Ernesto Fernández en de Mercado Viejo. Op de Mercado Viejo (oude markt) kun je onder andere kunstwerken, kleurrijke hangmatten en mooie souvenirtjes kopen. Door de hele straat staan kleine houten kraampjes waar allerlei koopwaar op uitgestald staat. De andere markt, de Mercado Municipal Ernesto Fernández is groter en chaotischer dan de Mercado Viejo, het is er vaak erg druk. Je kunt hier onder andere vleeswaren, leren sandalen en tassen kopen.

Parque Nacional Volcán Masaya (Masaya)

Parque Nacional Volcán Masaya
Parque Nacional Volcán Masaya
Kaart met locatie Parque Nacional Volcán Masaya

De dampende vulkaan Masaya ligt in Parque Nacional Volcán Masaya. Deze vulkaan kun je zowel overdag als s`nachts bezoeken. In het donker is het nog mooier om de oranje oplichtende lava in de krater te zien. Verder kun je in het nationale park zwemmen in het kratermeer van Apoyo. Tijdens het zwemmen kun je genieten van de mooie omgeving. Het wordt namelijk omgeven door een tropisch woud waar de mooiste vogels wonen.

La Reserva de la Biosfera Rio San Juan

La Reserva de la Biosfera Rio San Juan
La Reserva de la Biosfera Rio San Juan
Kaart met locatie La Reserva de la Biosfera Rio San Juan

La Reserva de la Biosfera Rio San Juan (18.340 km²) ligt in het zuidoosten van Nicaragua en bestaat uit 7 beschermde gebieden. Het is een toevluchtsoord voor een diversiteit aan (bedreigde) dier- en plantensoorten zoals de tapir en felgekleurde papagaaien. In dit gebied vind je lagunes, tropische wouden, moerassen en delta’s.

La Reserva de la Biosfera Bosawas

La Reserva de la Biosfera Bosawas is een enorm biosfeerreservaat (20.000 km²). Het ligt tegen de grens met Honduras en herbergt het grootste beschermde tropische woud van Midden-Amerika. In 1997 werd dit park uitgeroepen tot biosfeerreservaat van het jaar door UNESCO. Er wonen ongeveer 200.000 mensen in dit gebied.

Convento y Museo San Francisco (Granada)

Iglesia San Francisco is de oudste kerk in Midden-Amerika en het meest opvallende gebouw van heel Nicaragua. Vandaag de dag is er een museum gevestigd in dit prachtige gebouw waar je kennis kunt maken met de geschiedenis van de stad. In Convento y Museo San Francisco staan verschillende Zapatera beeldhouwwerken zoals twee zwarte standbeelden uitgehouwen uit basalt. Er zijn een aantal gidsen die rondleidingen in het Engels geven.

ChocoMuseo (Granada)

ChocoMuseo
ChocoMuseo
Kaart met locatie ChocoMuseo

In het ChocoMuseo kun je kennis maken met het overheerlijke product chocolade. Dit museum heeft verschillende vestigingen in Midden-Amerika waaronder in Punta Cana op de Dominicaans Republiek, Cusco en Lima in Peru en in Antigua, Guatemala. In Granada is het museum gelegen in een mooi herenhuis in het centrum van de stad. Hier kun je iedere ochtend een all-you-can-eat-ontbijtbuffet reserveren, ook kun je genieten van een chocolade-massage in de spa. Leer hier alles over de cacaoboom en zijn ecosysteem en cacao als gezond superfood. 

Vakantiebestemmingen in Nicaragua

Artikelen

Eten en drinken

De Nicaraguaanse keuken is simpel. Je kunt het een beetje vergelijken met de Mexicaanse keuken. Er wordt veel gebruik gemaakt van bonen, maïs, rijst, kaas en tortillas. Kip is erg populair, vooral omdat je dat in allerlei vormen kan eten (in de soep, gepaneerd, gegrild en gefrituurd).

Guapote en Mojarra zijn veelgebruikte vissoorten.

Nacatamales zijn maïsmeelballetjes gevuld met vlees, groente en rijst, gekookt in bananenblad.
Indio Viejo is een moes van rundvlees, maïsmeel en groente.
Cuajada is witte boerenkaas.
Almibar zijn zoete en zure vruchten op siroop.
Atol is maïs met melk.
Tajadas zijn knapperige dunne chips van groene banaan.
Chancho con yuca is varkensvlees met gekookte yuca en koolsalade.
Tamal is deeg met vulling van kaas of vlees, gewikkeld in een maïsblad.
Cossayorno is een maïs/kaascake.

De nationale drank is Flor de Caña (rum). Behalve rum wordt er ook veel bier gedronken.

Cebada - gerstdrankje.
Pinol - kruidendrankje van geroosterd maïsmeel met o.a. kaneel.
Ponche - warm drankje van rum, melk, ei en suiker.

Vervoer

De grootste internationale luchthaven van Nicaragua ligt in Managua. Er zijn weinig directe vluchten naar Nicaragua, tussenstoppen worden vaak gemaakt in Miami of Barcelona.

Het openbaar vervoer in Nicaragua is prima geregeld en niet duur. Er rijden bussen van en naar vrijwel elke stad of dorp. De bussen zijn vaak oude Amerikaanse schoolbussen. Het enige nadeel is dat bussen vaak erg vol zijn en dat je hier op de hoede moet zijn voor zakkenrollers. De bussen rijden wel op tijd en de rit is een belevenis op zich.

Visum

Voor een vakantie korter dan 90 dagen heb je geen visum nodig voor Nicaragua. Wel dient je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig te zijn na terugkomst.

Prijsniveau

Het prijsniveau van Nicaragua is lager dan in Nederland.

De munteenheid is córdoba. Deze munt wordt ook wel peso genoemd.

Veiligheid

Nicaragua is over het algemeen een veilig land om in te reizen. Neem zoals altijd en overal de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht.

Medische informatie

Een huisarts vind je in elke stad. En de apotheek is te herkennen aan het groene kruis.

Er zijn geen verplichte inentingen nodig maar er worden wel een aantal inentingen aangeraden.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het drinken van kraanwater wordt afgeraden.

Bevolking

De bevolking bestaat voor 60% uit mestiezen (mensen met Spaans en inheems bloed). Aan de Atlantische kust leven nog Miskitos, Ramas en Sumos. Dat zijn afstammelingen van de oorspronkelijke Chibchas.

Doordat de bevolking erg arm is en vaak producten uit de natuur haalt om in onderhoud te voorzien is het noodzakelijk om de natuurgebieden te beschermen.

Iedere stad heeft een patroonheilige en de naamdag van deze heilige wordt meestal uitgebreid gevierd. Er worden dan processies en jaarmarkten georganiseerd.

De taal

Ongeveer 96% van de bevolking heeft Spaans als moedertaal. Zo`n 3% spreekt een inheemse taal (Mayangna, Miskito of Rama) en 1% spreekt Criollo of Garífuna.

Flora & Fauna

De flora en fauna in Nicaragua is overweldigend. Het land telt op z`n minst 8000 plantensoorten en 1400 diersoorten. De kleurrijke guardabarranco is de nationale vogel. De enige zoetwaterhaaien ter wereld zwemmen in Lago Cocibolca.

Geschiedenis

De oudste menselijke sporen die zijn gevonden in Nicaragua zijn 6000 jaar oud.

Voor het koloniale tijdperk leefden er 2 grote culturele groepen in Nicaragua. Eén van deze groepen was verwant aan de Azteken in Mexico. Ze spraken een taal die leek op de taal van de Azteken, en ze hadden overeenkomstige gebruiken. Dit volk leefde in het midden van het land en aan de Pacifische kust.

In 1502 landde Columbus op de oostkust van Nicaragua. In 1522 trok de Spanjaard Gil Gonzales Dávila het land binnen. In 1524 werden de eerste Spaanse steden gesticht, waaronder twee van Nicaragua's belangrijkste steden: Granada en León.

Vanaf 1544 viel Nicaragua onder Guatemalteeks bestuur. Guatemala was destijds een Spaanse provincie en strekte zich uit over een groot gedeelte van Midden-Amerika. Op 15 september 1821 werd de Guatemalteekse provincie onafhankelijk. In 1838 stapte Nicaragua uit deze federatie en werd het een onafhankelijke staat.

In 1848 brak de goudkoorts uit en dat zorgde voor een grote toestroom van reizigers.

In 1855 veroverde William Walker Granada en pleegde een staatsgreep. In 1856 wierp hij zich op als president en voerde direct de slavernij in. Toen hij problemen kreeg met zijn landgenoot Vanderbilt, keerde het tij. Met buitenlandse hulp werd Walker verslagen.

De steden Granada en Léon hebben vaak tegen elkaar gestreden. Dit hield min of meer op toen in 1857 het dorpje Managua als hoofdstad werd aangewezen.

In 1893 komt de liberale José Santos Zelaya aan de macht. De hervormingen die hij doorvoert zijn de scheiding van kerk en staat, gratis onderwijs en investeringen in infrastructuur. Zijn weigering in te stemmen met de aanleg van een kanaal van de Atlantische Oceaan naar de Stille Oceaan brengt hem in conflict met de VS, die in 1910 mariniers naar Bluefields sturen. In 1933 verliet de Amerikaanse marine Nicaragua weer, maar dat gebeurde pas nadat de mariniers in Nicaragua eerst een Gardia Nacional hadden opgericht. Dit was een gecombineerde militaire en politiemacht die door Amerikanen werd getraind en gefaciliteerd en die loyaal was aan Amerikaanse belangen. De leider werd Anastasio Somoza Garcia.

Anastasio Somoza Garcia schakelde zijn politieke opponenten uit, waaronder ook Sandino die in februari 1934 werd geëxecuteerd. In 1936 werd hij president. Op 21 september 1956 wist een jonge Marxist genaamd Rigoberto López Pérez in León binnen te dringen op een feest dat door president Somoza werd bezocht, en hij schoot hem in de borst. De schutter overleed zelf direct daarna in een hagel van kogels, Somoza overleed enkele dagen daarna aan zijn verwondingen. Hij werd opgevolgd door zijn 2 zoons. Luis Somoza Debayle was president van 1956 tot 1963, maar Anastasio Somoza Debayle had in werkelijkheid de grootste macht in handen als leider van de Guarda Nacional. De jonge Anastasio was nog loyaler aan de Verenigde Staten dan zijn vader, en er werd gezegd dat hij beter Engels sprak dan Spaans. De familie Somoza bleef tot 1979 aan de macht.

In 1978-1979 vond er een revolutie plaats, waarbij de laatste Somoza president werd afgezet. De macht kwam in handen van de FSLN partij - de Sandinistas. Hoewel er verbeteringen op het gebied van onderwijs en gezondheid plaatsvonden, kwamen er ook regels die vrije meningsuiting en een open markt onmogelijk maakten. Nicaragua kreeg in die tijd sterke banden met de Sovjet-Unie en Cuba. Als antwoord hierop steunden de Verenigde Staten de tegenhangers (gewapende legers die Nicaragua vanuit haar buurlanden aanviel). Ook werd alle financiële hulp naar Nicaragua stopgezet. De in 1984 gekozen Sandinista president Daniel Ortega verloor in 1990 van Violeta Chamorro. De economische situatie verbeterde niet, maar met de overwinning van de liberale Arnoldo Alemán in 1997 kreeg Nicaragua een president die 6 jaar later tot 20 jaar cel en een boete van 10 miljoen dollar vanwege fraude veroordeeld zou worden.

In 2002 won Enrique Bolaños de verkiezingen. Bolaños beloofde zich in te zetten tegen de corruptie en voor het verminderen van de schulden. Een mijlpaal werd bereikt toen het IMF en de Wereldbank in januari 2004 lieten weten dat Nicaragua zich kwalificeerde voor schuldkwijtschelding, als gevolg van het beleid gevoerd door president Bolaños.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing