Actieve vakantie in Noorwegen
Haal zoveel mogelijk uit je vakantie door actieve activiteiten te ondernemen midden in de natuur van Noorwegen. Het is misschien wel de beste manier om Noorwegen te ontdekken. Het hele jaar door is er overal wel wat te doen. Wat dacht je van wandelen op een van de vele wandelroutes, zoetwatervissen of raften op een van de vele wilde rivieren?
gratis reisadvies
Wandelen in Noorwegen
In Noorwegen zijn vele verschillende gemarkeerde wandelroutes te vinden. Het is een heel netwerk van tochten die variëren van korte tot lange tochten en in verschillende natuurgebieden zoals de bergen of bossen. Ook fijn is dat de tochten er zowel zijn uitgestippeld voor beginnende wandelaars als gevorderde. De goed gemarkeerde wandelroutes worden onderhouden door verschillende wandelorganisaties. Zo kun je ervoor kiezen om de tocht op eigen houtje te ondernemen of onder begeleiding van een gids. Naast de diverse wandelmogelijkheden zijn er ook veel gevarieerde overnachtingsmogelijkheden in meerdere prijsklassen. Het wandelseizoen in de Noorse bergen begint in mei en duurt tot oktober, dit hangt natuurlijk ook van het weer af en het gebied waar je wilt wandelen.
Fietsen in Noorwegen
Er zijn heel veel mooie mogelijkheden in Noorwegen voor een fietsvakantie. Door het variërende landschap is het echt een groot plezier hier rond te fietsen, mede dankzij de goed gemarkeerde fietsroutes. Er zijn bij de VVV-kantoren, verschillende boekenwinkels en Bike Norway speciale fietslandkaarten te koop. Op deze kaarten zijn, je raadt het al, goed gemarkeerde fietsroutes aangegeven. De routes lopen over wegen waar bijna geen autoverkeer rijdt. Langs de fietsroutes zijn er genoeg accommodaties te vinden waar je fietsen kunt huren. De populairste fietsroutes in Noorwegen zijn: de Rallarvegen op het bergplateau Hardangervidda, het Telemarkkanaal van Skien naar Dalen, een stukje Noordzee route, Mjølkeveien in Oppland, de kustroute in Nordland en de bakermat van de Vikingen- fietsen in Midden-Noorwegen.
Vraag gratis een offerte aan
Vissen in Noorwegen
Voor de sportvissers is Noorwegen een bijzonder mooie bestemming. Zij kunnen namelijk hun hart ophalen bij het zoetwatervissen en vissen op zee. In de stroomgebieden zijn er onder andere mooie vissen te vangen als zalm, zeeforel en beekridder. Wel moet je voor het vissen in Noorwegen in de meeste gevallen een belasting betalen wanneer je 16 jaar of ouder bent. Het vissen op zalm, zeeforel en beekridder in zoutwater is gratis, mits je met een hengel of handsnoer vist. Het visseizoen in Noorwegen begint op 15 juni of later, wanneer de weersomstandigheden niet goed zijn, en duurt tot in de maand augustus. Voor het vissen in zoet water moet je over een visvergunning beschikken. Deze kun je kopen bij een VVV kantoor, kiosk, camping of sportzaak in jouw visgebied. Voor vissen op zee zijn er enkele regels. Een daarvan is dat je maximaal 15 kilo vis mag vangen per persoon. Genoeg mogelijkheden, bovendien is de mooie omgeving natuurlijk ook een hoop waard.
Kanoën en Kajakken
Wie een speciale connectie wil met de natuur moet beslist gaan kanoën of kajakken. Op de zee, de rivier of diverse meren ervaar je een heerlijke stilte, waarbij je alleen nog vogels en andere dieren hoort en als je geluk hebt kunt spotten. De Lofoten is een bergachtige eilandengroepen waar diepe blauwe zeeën aanwezig zijn. Hierin kun je een unieke kajak ervaring opdoen. Tevens kan het kajakken hier gecombineerd worden met klimmen. In deze omgeving bevind je je midden in de natuur, maar toch is de bewoonde wereld binnen handbereik. De fjorden en eilandengroepen in de omgeving van de stad Bergen zijn ideaal voor beginnende kajakkers of kanoërs. Ook in de rest van Noorwegen zijn er prachtige plaatsen om deze watersport te beoefenen. Bij het Telemark meer en het Femunden meer is de natuur bijzonder mooi en daarom zijn dit ook populaire kajak/ kano plaatsen.
Raften
Wie denkt dat raften alleen voor de echte waaghalzen is, heeft het mis. Er zijn namelijk genoeg verschillende variërende tochten. Er zijn zelf tochten voor het hele gezin op de Ottaelva rivier. De waaghalzen hoeven zich niet te vervelen, voor hen zijn er namelijk uitdagende tochten in Sjoa. Doordat er genoeg stukken zijn waar de rivier rustig stroomt is het raften ook een leuke en veilige activiteit voor kinderen. Raftingtochten worden door meerdere organisaties aangeboden. Bij de organisaties staat veiligheid voorop, daarom krijgen deelnemers een beschermende uitrusting tijdens het raften. Denk hierbij aan een helm, wetsuit en reddingsvest. Echter moet je zelf zorgen voor warm wollen ondergoed, wollen truien en dikke wollen sokken. Naast de veiligheid denken de organisaties ook aan de moeilijkheidsgraad. Deze hangt per persoon af van de leeftijd en conditie. In totaal zijn er zo'n zes populaire rafting rivieren, namelijk de Driva in Sør-Trøndelag, Sjoa in Oppland, Trysilelva, Jølstra in Sogn og Fjordane, de rivieren in het Setesdal, Raundalselva, Strandaelva en Vossa in de plaats Voss en Jostedalselva in de omgeving van Sognefjord.
Snowkiting
Snowskiting of skikiting is een nieuwe rage in Noorwegen. Deze sport barst van de adrenaline. Je gaat met een paar ski's of een snowboard, helm, harnas, goed geïsoleerde kleding en een kite (vlieger) een bijzondere ervaring beleven en snelheden bereiken van 100 kilometer per uur. Echter moet je hier wel wat ervaring voor hebben. Je gaat omhoog door middel van de windkracht in plaats van een stoeltjeslift. Bovenop de berg heb je dan een prachtig uitzicht over de bergplateaus van Noorwegen.
Grottentochten
In de provincie Nordland worden veel grottentochten georganiseerd door diverse lokale gidsen. Je moet bij het betreden van een grot denken aan warme kleding. Voor andere noodzakelijke uitrusting wordt vaak gezorgd door de organisatie met wie je meegaat. Bezoek nooit op eigen houtje een grot, dit kan erg gevaarlijk zijn.
Hondensledetocht
Ga op reis door de Noorse wildernis met een span husky's. Dit is een unieke manier om dichter bij de natuur te komen en de omgeving te zien. Er zijn door vrijwel het gehele land verschillende tochten. Deze tochten hebben allemaal andere routes, lengtes en moeilijkheidsgraden. Tevens mag je helemaal zelf bepalen of je een passagier wilt zijn of je eigen honden span voor je wilt hebben, een hele dag of een dag deel. Een unieke ervaring door de sneeuw, die je je nog lang zal herinneren.