Oekraïne

Oekraïne ligt in het zuidwesten van de voormalige Sovjet-Unie. In het westen en zuidwesten grenst het aan Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië; in het zuiden aan Moldavië en een gedeelte aan Roemenië; in het noorden aan Wit-Rusland en in het oosten en noordoosten aan Rusland.
Oekraïne is het op één na grootste land van Europa. De hoofdstad is Kiev. Drie grote rivieren doorkruisen het land: de Dnjepr (Dnipro), de Dnjestr (Dnister) en de Donets.
Het landschap bestaat grotendeels uit vlak terrein met de vruchtbare Pontische steppe in het zuiden en uit verschillende plateaus. De belangrijkste daarvan is het Donetsplateau in het uiterste oosten van het land. De enige bergen vind je in het zuiden op het Krimschiereiland (tot 1545 m hoogte) en in het westen (Karpaten: 2061 m). De kust van de Zwarte Zee bestaat uit vele baaien en riviermondingen, terwijl de kust langs de Krim juist rotsachtig is. De kust aan de Zee van Azov is net als die aan de Zwarte Zee vooral laag, met hier en daar zandplaten.

- Officiele naam:
- ISO:
- UA
- Ligging:
- oost Europa
- Hoofdstad:
- Kiev
- Inwoners:
- +/- 46000000
- Taal:
- Oekraïens
- Godsdienst:
- Oosters-Orthodox
- Tijdzone:
- UTC +2
- Munteenheid:
- hryvnia
- Klimaat:
- gematigd landklimaat
- Oppervlakte:
- 603 km²
- Beste reistijd:
- mei - juni
- Hoogseizoen:
- juli - augustus
Ervaringen
Prachtig stad, met bijzondere cultuur, Leuk mensen, maar wel opletten van criminaliteit, zoals meest vakantie landen hier zijn ook veel oplichting, wees beraad. Taxi chauffeurs, horeca en prostituees zijn allemaal op je portemonnee, wees niet naïef ! Hier alles corrupt en veel armoede, maar ook veel te rijke mensen.
- Algemeen 9
- Uitgaan 9
- Cultuur 8
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 6
- Ligging 8
Een mooie stad met nog veel bezienswaardigheden uit de communistische tijd.
- Algemeen 8
- Cultuur 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 6
- Ligging 8
De zomer spenderen in oekraine is precies wat ik nodig had. Hele fijne mensen, een nog lekker sovjet-cultuur en toch nog een beetje europa. Alles is hier niet normaal goedkoop
- Algemeen 9
- Uitgaan 7
- Cultuur 10
- Restaurants 7
- Bezienswaardigheden 7
- Inwoners 8
- Ligging 8
Sevastopol is een heel mooie plaats aan zee met vele dingen te zien en te doen. Vele mooie stranden te bezoeken in de zomer. Wij hebben genoten van de mooie uitzichten, wijngaarden heuvels en bergen. Er zijn heel veel mooie monumenten en museums. Gezellig stadscentrum met boulevard, bars, restaurants en winkeltjes.
- Algemeen 9
- Uitgaan 7
- Cultuur 10
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 8
- Ligging 8
Zeer mooie stad met vele bezienswaardigheden, cultuur, stranden en uitgaansmogelijkheden. Veel musea en monumenten. andere plaatsen aan de zuidkust zijn eenvoudig te bereiken. Mooie ruime straten en makkelijk de weg te vinden. Schitterende boulevard met mooi uitzicht op zwarte zee en de russische marine vloot. Stad is mooier in vergelijk met bv Odessa, Kiev, Kharkov of Lviv. Teveel te zien voor slechts 1 vakantie.
- Algemeen 8
- Uitgaan 7
- Cultuur 10
- Restaurants 7
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 7
- Ligging 8
Wij zijn 2 dagen in Kiev geweest wat een zeer interessante stad is. De buitenwijken buiten beschouwing gelaten, dit zijn nog echte communistische woonblokken. Het centrum evenwel is schitterend opgeknapt: kerken na de communistische periode hersteld en opgebouwd. Ook het holenklooster is een bezoek waard. Het independant square waar de oranje revolutie zich afspeelde hebben we ook bezocht en er zowaar op een terrasje gezeten. Kortom een bezoek meer dan waard.
- Algemeen 8
- Cultuur 8
- Bezienswaardigheden 8
Vakantieverhalen / reisverslagen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Oekraïne
Lviv


In de stad Lviv vind je de uit 1787 daterende Lychakivskiy begraafplaats, hier zijn vele bekende Oekraïners begraven. In 1975 werd de begraafplaats benoemd tot historisch monument en werden alle beschadigde historische grafzerken hersteld. Niet alleen de begraafplaats is in Lviv een bezoekje waard, maar zeker ook de kathedralen, de Boim Kapel, de abdij en het Ploscha Rynock Marktplein.
Gorodetsky's House (Kiev)
Het huis met de meest vreemde architectuur in Kiev werd begin 20e eeuw ontworpen en gebouwd door Vladislav Gorodetsky. Van binnen en van buiten is Gorodetsky's House versierd met (vreemde) figuren; neushoorns, maagden op vissen, antilopen, salamanders en kikkers. Over het waarom gaan vele verhalen de rondte, zo zou de architect gek zijn geworden na de dood van zijn dochter. Maar gaat ook het verhaal dat hij wilde aantonen dat hij een goede architect was.
Krim
Een schiereiland dat deel uitmaakt van Oekraïne is de Krim. In het noordelijke deel van de Zwarte Zee vind je het schiereiland met een oppervlakte van 27.000 km². Het grootste gedeelte van het schiereiland is steppe, maar er bevindt zich ook een berggebied onder de naam het Krimgebergte. Het gebied staat niet alleen bekend om het landschap maar zeker ook om zijn wijnen en badplaatsen zoals Sevastopol en Yalta.
Vakantiebestemmingen in Oekraïne
Artikelen
Eten en drinken
De voornaamste ingrediënten uit de Oekraïense keuken zijn aardappels, graan, wortelen en bieten. Desserts zijn mierzoet; overladen met honing en ingemaakte pruimen en kersen. Ook zoet banket, de varenky, is een Oekraïense lekkernij.
Hét nationale gerecht is salo. Salo is afgekoeld varkensvet. Ooit ontstaan uit armoede, gewoon vlees was te duur, tegenwoordig heeft ieder huishouden zijn eigen recept. De Oekraïners praten over salo als Fransen over wijn. Naarmate de salo ouder is, wordt hij beter en duurder.
Wodka, gestookt uit graan of aardappelen, wordt veel en vaak geconsumeerd. Veel Oekraïners brouwen het zelf. Consumptie van zelfgemaakte wodka is af te raden. Er zit over het algemeen veel te veel alcohol in, en het destillaat is vaak niet zuiver.
Vervoer
De grote luchtvaartmaatschappijen vliegen naar Kiev. Je landt dan op Boryspil International Airport. Vanaf Schiphol is het ook mogelijk om naar het vliegveld van Lvov te vliegen.
Vanaf Rusland rijden veel treinen naar Kiev, maar ook vanaf Berlijn kun je naar Oekraïne reizen.
De infrastructuur in Oekraïne is sterk verouderd en de regering wil deze drastisch gaan moderniseren. Aandachtsgebieden zijn de havens van Odessa en Illichivsk, de internationale vliegvelden, het spoorwegnet en reconstructie van een aantal belangrijke snelwegen.
Kiev is een van de weinige steden in Oekraïne met een uitgebreid metronetwerk.
Het Oekraïense spoornetwerk is erg uitgebreid, maar zeer verouderd en slecht onderhouden. Het staatsbedrijf Ukrzaliznytsya verzorgt zowel passagiers- als goederentransport.
Het wegennet in Oekraïne is uitgebreid maar niet van dezelfde kwaliteit als in Nederland. De verharding laat nogal eens te wensen over, maar is niet zo slecht dat het niet te doen is.
Visum
Voor een vakantie in Oekraïne heb je geen visum nodig.
Prijsniveau
Het prijsniveau in Oekraïne ligt een stuk lager dan in Nederland.
De nationale munteenheid is de hryvnia.
Veiligheid
Op straat is het in Oekraïne veilig. Er lopen veel beveiligingsagenten rond in winkels en hotels, vaak in burger. Zoals in elke stad komt criminaliteit wel voor, stap daarom ‘s nachts liever niet alleen in een taxi en al helemaal niet in een gewone auto waar twee of meer personen zitten.
Medische informatie
De medische voorzieningen zijn beperkt. Er zijn genoeg ziekenhuizen en er is geen tekort (meer) aan de basisvoorzieningen zoals verband, naalden en antibiotica, maar aan veel andere zaken is gebrek. Artsen verwachten vaak contante betalingen in geval van consult of hulp.
Er zijn geen verplichte inentingen nodig maar er worden wel een aantal inentingen aangeraden.
Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.
Het kraanwater is vaak wel goed, maar kan door stilstand een te hoog loodgehalte hebben. Laat daarom de kraan eerst zeker 20 seconden lopen voor je het water gebruikt voor consumptie.
Bevolking
De vlag werd bij de grondwet van 1996 ingevoerd. De kleuren staan symbool voor de Oekraïnse graan- en zonnebloemvelden onder een blauwe hemel.
De taal
De voertaal in Oekraïne is Oekraïens. Maar bijna alle Oekraïners hebben vroeger op school Russisch moeten leren en spreken dit ook. Dit geldt uiteraard ook voor de Russische bevolking, waarvan niet iedereen het Oekraïens beheerst. De minderheden spreken hun eigen taal. De jonge Oekraïners beheersen soms het Duits of Engels.
Flora & Fauna
Oekraïne is te verdelen in 3 vegetatietypen. Het noordelijke bosgebied bestaat uit gemengd naald- en loofwoud. Ondanks grote droogleggingsprojecten zijn er in deze streken ook nog grote moerassen te vinden, met hun eigen typische vegetatie. De Karpaten en de Krim zijn nog bosrijker en de vegetatie is daar ook gevarieerder dan in het noorden. De Karpaten tellen bijvoorbeeld ongeveer 2000 soorten vaatplanten en de Krim ongeveer 2200. Het Krim-gebergte telt ongeveer 250 endemische soorten. In het natuurreservaat Askaniva-Nova is een stuk oersteppe bewaard met kenmerkende veengrassen. Het edelweiss is de nationale bloem van Oekraïne.
Geschiedenis
In de 9e tot de 13e eeuw was in gedeelten van het huidige Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland het Kievse Rijk gevestigd, opgericht door de Varjagen uit Scandinavië. In 988 werd het Byzantijnse christendom geïntroduceerd bij de bekering van Vladimir de Heilige, de toenmalige vorst van het Kievse Rijk. Het Rijk van Kiev raakte langzamerhand versnipperd over verschillende vorstendommen en het Oekraïense grondgebied viel in 1240 ten prooi aan invallen van Mongolen.
In de 13e en 14e eeuw wist Litouwen steeds meer voormalige Russische vorstendommen ten westen van de Dnjepr onder zijn gezag te verenigen. In 1362 werd ook Kiev ingenomen. Litouwen fuseerde in 1569 met Polen. De gebieden ten oosten van de Dnjepr werden in 1686 onderdeel van Rusland, en werden geleidelijk gerussificeerd. Die ten westen van de Dnjepr bleven Pools, kwamen in 1795 onder Habsburg, en ondergingen een westerse invloed. In deze periode werden de grondslagen gelegd voor de nu nog bestaande verschillen tussen het westen en het oosten.
Na de Oktoberrevolutie in 1917 volgden tijdens de Russische Burgeroorlog verschillende staten elkaar op in Oekraïne:
* Tsentralna Rada van de Oekraïense Volksrepubliek (17 maart 1917 - 19 april 1918);
* Eerste Oekraïense Sovjetregering (25 december 1917 - maart 1918);
* Hetmanat van de Oekraïense staat (19 april 1918 - 14 december 1918);
* Oekraïens Nationaal Congres van de West-Oekraïense Volksrepubliek (18 oktober 1918 - 22 januari 1919);
* Tweede Oekraïense Sovjetregering (20 november 1918 - augustus 1919);
* Direktoraat van de Oekraïense Volksrepubliek (14 november 1918 - 1920);
* Derde Oekraïense Sovjetregering (21 december 1919 - 1991).
* In 1922 werd de Oekraïense SSR onderdeel van de Sovjet-Unie. Tijdens het bewind van Stalin onderging het oostelijke deel van Oekraïne een krachtige industriële ontwikkeling. De gedwongen collectivisering van landbouwbedrijven leidde evenwel tot de holodomor-hongersnood van 1932-33 waardoor 20% van de boerenbevolking (5 tot 10 miljoen mensen) het leven lieten.
In 1939 kwam ook het westelijk deel van Oekraïne onder Sovjetbewind. In 1941 vielen de Duitsers de Sovjet-Unie binnen. Zij gingen daarbij over tot grootschalige jodenvervolgingen en het ronselen van ‘Ostarbeiter’. Oekraïne verloor toen ongeveer 15% deel van de bevolking. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde Oekraïne zich tot een van de belangrijkste en meest welvarende Socialistische Sovjetrepublieken (SSR's) van de Sovjet-Unie. In 1954, tijdens het bewind van Chroesjtsjov, werd het schiereiland de Krim overgeheveld van Rusland naar Oekraïne.
Na de staatsgreep in Moskou riep het Oekraïense parlement op 24 augustus 1991 de onafhankelijkheid uit. Het land wordt sinds de onafhankelijkheid aangeduid als ‘Oekraïne’, zonder het lidwoord ‘de’.