Kiev
Kiev is de hoofdstad van Oekraïne en ligt aan de rivier de Dnjepr. Kiev is een erg belangrijk industrieel, wetenschappelijk, educatief en cultureel centrum van Oost-Europa. Het is een thuisbasis van de vele high-tech industrie. De naam Kiev komt van de naam Kyi, 1 van de 4 legendarische oprichters van Kiev. Kiev is één van de oudste steden van Oost-Europa.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Kiev (Oekraïne) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Kiev
Gorodetsky's House (Kiev)
Het huis met de meest vreemde architectuur in Kiev werd begin 20e eeuw ontworpen en gebouwd door Vladislav Gorodetsky. Van binnen en van buiten is Gorodetsky's House versierd met (vreemde) figuren; neushoorns, maagden op vissen, antilopen, salamanders en kikkers. Over het waarom gaan vele verhalen de rondte, zo zou de architect gek zijn geworden na de dood van zijn dochter. Maar gaat ook het verhaal dat hij wilde aantonen dat hij een goede architect was.
Kievo Pechersky Lavra (Kiev)
In de hoofdstad Kiev vind je een grottenklooster met de naam Kievo Pechersky Lavra. Het woord Lavra is een eretitel die alleen aan echt aanzienlijke en grote kloosters werd verleend, zo dus ook het Kievo Pechersky Lavra. De eerste grotten werden in de 11e eeuw uitgegraven en verbouwd tot klooster en binnen negen jaar vanaf toen werd het Kievo Pechersky Lavra uitgebreid tot het complex van kloosters en kerken wat het nu is.
Openluchtmuseum Pirogovo (Kiev)
Het openluchtmuseum in de buitenwijken van Kiev is zeker een bezoek waard. Het Pirogovo werd opgericht in 1969 en er staan zo'n 300 gebouwen in de oude Oekraïense stijl. Alle 300 gebouwen zijn geopend voor publiek zodat bezoekers een goed beeld kunnen krijgen van de cultuur van Oekraïne. Er staan onder andere historische huizen, schuren, kerken en windmolens. De medewerkers van het openluchtmuseum hebben in de lente en zomer traditionele kostuums aan.
St. Sophia Kathedraal (Kiev)
De St. Sophia Kathedraal in het oude stadsgedeelte van Kiev is een van de meest bekende Oekraïense monumenten van de Werelderfgoedlijst. Het gebouw komt uit de 11e eeuw en was toen een begraafplaats voor de ex-heersers van het Kievse Rijk. Sinds de jaren '80 wil de overheid de kathedraal eigenlijk teruggeven aan de Russisch-orthodoxe Kerk, maar er zijn meer partijen die de kerk zouden willen overnemen van de overheid. Hierdoor heeft de overheid besloten de kathedraal als museum te gebruiken en af en toe religieuze plechtigheden te laten uitvoeren.
Tsjernobyl museum (Kiev)
Het Tsjernobyl museum in Kiev houdt de herinnering aan de kernramp in Tsjernobyl levend. Niet alleen wordt in het museum de ramp uitgelegd maar ook wordt getoond hoe de bewoners van Oekraïne de ramp hebben ervaren. Daarnaast kom je nog verschillende 'geheimen' tegen die de pers nooit naar buiten heeft gebracht. Wanneer je in Kiev bent mag je het Tsjernobyl museum in de stad dus zeker niet overslaan.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Oekraïne bekijken.
Vervoer
De metro is het belangrijkste middel van openbaar vervoer in de stad. Maar je kunt er ook een auto, scooter, motor of fiets huren om dingen te bezichtigen.
Geschiedenis
Kiev is ontstaan aan de rivier de Dnjepr. Het werd een handelsroute tussen Scandinavië en Constantinopel. Het is helaas niet bekend wanneer Kiev exact is ontstaan. De bloeitijd van de stad was tussen 882 en 1169, toen Kiev de hoofdstad was van het Oost-Slavische Kievse Rijk. Uit de periode dat de slaven naar het (oosterse) Christendom gingen, zijn belangrijke monumenten ontstaan; de St. Sofia kathedraal en de Holenklooster. De Mongolen hebben Kiev in 1240 flink verwoest. De 6 eeuwen daarna was Kiev geen hoofdstad meer, enkel nog maar een provinciestad. In de 19e eeuw begon Kiev weer op te bloeien. Kiev werd na de Eerste Wereldoorlog weer verwoest door: Oekraïense nationalisten, Polen, anticommunistische Russische generaal Anton Denikin en Bolsjewieken. De overwinning van Bolsjewieken kreeg het gevolg dat Kiev en Oekraïne 70 jaar lang bij de Sovjet-Unie behoorde. In 1991 werd de Sovjet-Unie opgeheven. In 1941 veroverde Nazi-Duitsland Kiev en werden 33.000 Joden in het ravijn Babi Jar vermoord. De aanhangers van Viktor Joesjtsjenko kwamen in november/december 2004 in opstand, tegen de aanhangers van Viktor Janoekovytsj. Er was vervalsing bij de verkiezingsuitslag. De verkiezingen leidde uiteindelijk tot de eerste president van Oekraïene. Door de vele demonstraties werd deze periode de Oranjerevolutie genoemd.