Odessa
Odessa is een havenstad in Oekraïne en ligt aan de Zwarte Zee. De plaats ligt op heuvels rond een kleine haven. Odessa is de vierde grootste stad van Oekraïne, maar wel de grootste plaats aan de Zwarte Zee. Het toerisme bestaat voornamelijk uit toeristen uit Rusland, Bulgarije, Turkije en Moldavië. Dat komt voornamelijk door de gunstige ligging aan de Zwarte Zee. Odessa wordt herbouwd, de binnenstad wordt langzamerhand het centrum van activiteit. De meesten Odessieten praten Russisch terwijl Oekraïens de hoofdtaal is.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Odessa (Oekraïne) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Odessa
Arcadia Beach (Odessa)
Arcadia Beach is Oekraïens populairste strand. Arcadia betekent in het Grieks 'Hemelse poort'. Het strand is vernoemd naar een bergachtig gebied in Griekenland. Dit gebied stond bekend bij de dorpelingen. De oprichters van Odessa kozen voor deze naam in de hoop dat het een bekend vakantieoord zou worden. Het werkte, Arcadia is nu het meest populairste strand met verschillende hotels. In de zomer zijn er veel nachtclubs langs het strand. Als je in Odessa bent moet je zeker een dagje naar Arcadia Beach gaan.
Potemkin trap (Odessa)
De Potemkin trap een gigantische trap die beschouwd wordt als ingang van de stad vanaf de haven. Officieel staat de trap bekend als de Primorsky trap, dit is de naam van de boulevard waar de trap eindigt. De trap is ongeveer 27 meter hoog en 142 meter breed. Odessa is hooggelegen en voor toegang naar de haven werd er een trap gebouwd. Voordat de Potemkin trap werd gebouwd lagen er kronkelende paden en een oude houten trap. De Potemkin trap werd in 1825 ontworpen door Francesco Boffo en Avraam I Melnikov. De trap kostte ongeveer 800.000 Russische roebel. In 1837 werd besloten om de trap te bouwen, dit heeft van 1837 tot 1841 geduurd. De Engelse ingenieur John Upton bouwde de trap. De trap werd beroemd in 1925 door de film The Battleship Potemkin. Aan de linkerkant van de trap werd in 1933 een kabelbaan gebouwd zodat mensen niet meer hoefden te lopen. Na 50 jaar was de kabel verouderd en werd in 1970 vervangen voor een roltrap. In 1990 ging de roltrap stuk en was er geen geld voor reparatie. In 2004 kwam er toch een nieuwe kabelbaan.
Privoz markt in Odessa (Odessa)
De grootste markt voor levensmiddelen in Oekraïne is de Privoz markt in Odessa. In 1827 werd de markt voor het eerst gehouden met koopmannen die hun paardenkar vol gooiden met levensmiddelen om deze in Odessa te verkopen. In 1940 kwam de markt in het nieuws doordat de dieren van de nabijgelegen dierentuin verplaatst werden waarbij een olifant ontsnapte. De olifant ging recht op de markt af waar hij de handelswaren van de handelaren op peuzelde. Privoz grenst aan de Stary bazaar. Dit was de eerste bazaar in Odessa. Een langzame trend ontstond op verkoop van verschillende producten, het groeide uit tot een boerenmarkt. Hier moet je zijn voor verse producten. Je kunt er niet alleen groente en fruit krijgen. Alles kan er gekocht worden; van kaviaar tot sokken.
Stadstuinen van Odessa (Odessa)
In de stadstuinen van Odessa kun je heerlijk wandelen of op een bankje zitten. Loop je de tuinen uit dan zijn er genoeg restaurants waar je wat kunt eten en drinken. In de tuinen staan ook enkele belangrijke standbeelden, deze beelden zijn een trekpleister voor toeristen. Vooral de bronzen stoel in het park is een populair fotopunt omdat in één van de boeken van Ostap Bender de stoel ook voorkomt.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Oekraïne bekijken.
Vervoer
Ongeveer 7 km ten zuidwesten van het centrum ligt Odessa International Airport. Je kunt er een auto, motor, scooter of fiets huren om rond te toeren.
Geschiedenis
In de 8e eeuw v. Chr. ontstonden er in de regio prehistorische nederzettingen. In de tijd van het Kievse Rijk woonden de stammen Oelytsji en Tyvertsi er. De Mongoolse hordes van de Goude Horde veroverden tussen 1239 en 1240 het gebied. Aan het begin van de 15e eeuw werd het gebied overgedragen aan Groothertogdom Litouwen. De plaats heette toen Khadjibey. Khadjibey kwam na 1529 onder het direct bestuur van het Ottomaanse Rijk. De Ottomanen droegen het gebied uiteindelijk weer over bij het verdrag van Jassy, daarna werd het een onderdeel van Novaja Rossija (Nieuw-Rusland). In 1794 hernoemde Catharina de Grote Khadjibey tot Odessa. In het tsaristische Rusland was Odessa de 3e stad, na Sint Petersburg en Moskou. Tussen 1853 en 1856 vond de beruchte Krimoorlog plaats in Odessa. Odessa werd toen gebombardeerd door een Engelse-Franse vloot. In 1905 tijdens de Russische revolutie staakten de arbeiders. In de Tweede Wereldoorlog had Odessa erg te lijden onder de aanvallen van de Duitsers.