De vlag van Oezbekistan
De huidige vlag van Oezbekistan is aangenomen op 18 november 1991. De vlag bestaat uit drie horizontale banen in de kleuren blauw, wit en groen, welke gescheiden worden door smalle rode strepen. In de linkerbovenhoek staat een halve maan met daarnaast twaalf witte sterren.
gratis reisadvies
Geschiedenis
Van 1924 tot en met 1 september 1991 was Oezbekistan onderdeel van de Sovjet-Unie als de Oezbeekse Socialistische Sovjetrepubliek. De eerste vlag hiervan werd gehesen in 1925. Deze was rood met in gouden letters de naam van het land in het Arabisch en de cyrillische tekens УзССР. De vlag bleef hetzelfde tot in 1952, alleen de namen die er op stonden veranderden regelmatig. Tussen 1926 en 1931 kwam de naam van het land er ook in Tadzjieks op. Daarna stond tot 1937 de naam van het land er in de Latijnse karakters OzbSC en de Cyrillische karakters УзССР op. Van 1937 tot 1940 veranderde dit wederom, nu stond de naam er in het Latijns schrift OZBEKISTAN SSR. Vanaf 1940 tot 1950 werd de naam in het Cyrillische Oezbeekse schrift (Ўзбекистон ССР) en in het Russische schrift (Узбекская ССР) geschreven.
Op 29 augustus 1952 verandert de vlag van de SSR Oezbekistan. De vlag is egaal rood met in het midden een blauwe band die omzoomd wordt door twee dunne witte banden. In de linkerbovenhoek staat in het goud de hamer en sikkel. Deze vlag is één en al symboliek. Zo staat de rode kleur voor de revolutionaire strijd, de blauwe band voor de lucht en het wit voor de katoenteelt. De hamer en sikkel staan in de Sovjet-Unie symbool voor de broederschap voor boeren en arbeiders en de ster voor het proletariaat.
Symboliek huidige vlag
- De bovenste baan van de vlag is blauw. Deze kleur staat symbool voor de eeuwige lucht en het water, die de essentie van het leven weerspiegelen. Ook staat de kleur voor goedheid, wijsheid, eerlijkheid, eer en loyaliteit. Daarnaast wordt het blauw ook vaak aangemerkt als de traditionele kleur van de Turken uit de oudheid. De kleur zou Goktengri, de pre-islamitische godsdienst van de Turken, symboliseren. Omdat de Oezbeken tot de Turkse volkeren gerekend worden is ook dit een logische verklaring voor het gebruik van de kleur blauw.
- De middelste witte baan staat symbool voor de heilige vrede. De kleur symboliseert zuiverheid, transparantie, onschuld en het streven naar een innerlijke schoonheid. Een andere symbolische verklaring is dat het wit, net als op de vlag van de Oezbeekse Socialistische Sovjetrepubliek, staat voor de katoenteelt.
- De onderste baan van de vlag is groen. Dit staat voor de hernieuwing van de natuur. In veel landen staat de kleur groen ook symbool voor de jeugd, hoop, vreugde en gastvrijheid.
- De rode strepen die de banen van elkaar scheiden staan symbool voor de kracht van het leven.
- De halve maan staat ofwel voor de Oezbeekse onafhankelijkheid van het land nadat het lang bij de Sovjet-Unie hoorde, of voor de islam. De halve maan toont ook een connectie met de vlag van Turkije.
- Sterren worden beschouwd als een spiritueel en goddelijk symbool voor alle naties. Dat er twaalf sterren zijn afgebeeld op de vlag van Oezbekistan heeft te maken met de oude kalender-cyclus van de zon maar zou ook gerelateerd zijn aan de ontwikkeling van de astronomie in de oude staten binnen de grenzen van het huidige Oezbekistan. Daarnaast zouden de twaalf sterren nog opgevat kunnen worden als symbool van de oudheid en cultuur van het Oezbeekse volk. Een andere logische verklaring voor de twaalf sterren is dat zij symbool staan voor de twaalf provincies van Oezbekistan.