Auschwitz in Polen
Auschwitz is een stad gelegen in Polen. Deze stad heeft ca. 41.000 inwoners en ligt 60 km van de huidige hoofdstad Krakau af. Auschwitz staat bekend om het concentratiekamp waar vooral vele Joden werden afgemaakt.
gratis reisadvies
Geschiedenis
In 1179 is de stad officieel benoemd tot Auschwitz. Het viel onder het hertogdom Auschwitz en Zator. Sinds 1327 is dit hertogdom een vazalstaat van Bohemen. Later werden zij een hele tijd eigendom van de hertogen van Teschen. In 1457 werd Auschwitz opgekocht door de Poolse Koning genaamd Casimir de 4de. Polen was een erg zwak land en had in de politiek niks meer te zeggen. Daarop volgde de eerste Poolse deling. Vanaf 1773 hoorde de stad bij Oostenrijk. De heersers noemden zich toen de hertog van Auschwitz. Vanaf 1818 werd de stad als enige van de Duitse bond. Toen de Eerste Wereldoorlog afgelopen was, begon de ellende voor Auschwitz opnieuw. Eerst hoorde zij weer bij Polen, maar in 1939 veroverde Duitsland hen opnieuw. In 1940 werd er een concentratiekamp gebouwd in Auschwitz. Zelfs nu nog weet iedereen waar dit kamp voor diende tijdens de oorlog. Na de Tweede Wereldoorlog is de stad alsnog bij Polen gekomen.
Concentratiekamp Auschwitz
Auschwitz staat bekend om zijn concentratie- en vernietigingskampen. Deze zijn gebouwd in de Tweede Wereldoorlog door Nazi-Duitsland. De kampen werden gebruikt om o.a. Joden, gehandicapten, Zigeuners en politieke gevangenen te vermoorden. Auschwitz is het grootste van alle kampen die er zijn geweest en bestaat uit drie delen.
Het eerste kamp was bedoelt als basiskamp, hier werden gevangenen naar toe gebracht.
Het tweede kamp was het vernietigingskamp. In dit kamp werden de gevangenen vermoord in gaskamers. Ze kregen te horen dat ze gingen douchen en alle kleren uit moesten trekken. Waardevolle spullen, zoals juwelen, moesten zij ook achter laten in de kleedkamer. De gaskamer zag er net zo uit als gewone douches, omdat er ook douchekoppen aanwezig waren. Toen ze eenmaal onder de “douche” stonden, gingen de deuren op slot en werd er gas naar binnen gegooid. Enkele minuten later was iedereen dood. Ondertussen was er al gezocht naar waardevolle spullen. Omdat de mensen toch al naakt waren hoefden ze de kleren niet meer uit te trekken. Dat scheelde erg veel tijd. Vele mensen dachten, ondanks dat er mensen vermoord werden, dat ze nog gewoon gingen douchen.
Het derde kamp was een werkkamp. Hier werden mannen aan het werk gezet om mee te helpen met diverse activiteiten. Wanneer je niet hard werkte of onhandelbaar was, werd je terug gebracht naar het vernietigingskamp om ook vergast te worden. Daarnaast waren er nog diverse subkampen om mensen naar toe te brengen. Er werden ca. 1,3 miljoen mensen afgevoerd naar Auschwitz, waarvan er 1,2 miljoen werden vermoord. Een klein deel van de gevangenen heeft het dus maar overleefd. De meeste van de vermoorde mensen zijn vergast, andere zijn doodgeschoten.
Vraag gratis een offerte aan
Bevrijding
Iedereen kent Auschwitz. Dit concentratiekamp is symbolisch voor alle concentratiekampen in Europa. O.a. ook voor het concentratiekamp in Nederland, kamp Westerbork. Op 27 januari 1945 werden alle gevangenen bevrijd en werd het kamp gesloten. De bevrijding werd geleidt door het Russische Rode leger. Zij zorgde ervoor dat Nazi-Duitsland niet meer verder kon gaan met de wrede plannen. Nu kun je deze kampen nog steeds bezichtigen. Je kunt hier zien hoe de gevangenen hebben geleefd en waar ze werden vermoord. Jaarlijks herdenken wij o.a. deze slachtoffers nog steeds op 4 mei.
Je bezoekt Auschwitz vanuit de geweldige stad Krakau. Krakau is een stedentrip waard, met de mooie pleinen, en prachtige gebouwen. Je kunt een bezoek brengen aan de fabriek van Oscar Schindler (bekend van de film Schindlers list) en de zoutmijnen.