Azoren
De Azoren liggen 1.400 km ten westen van Lissabon in de Atlantische Oceaan. De archipel (Azoren) bestaat uit 9 bewoonde eilanden. Samen vormen ze een autonome regio binnen de republiek Portugal. De Azoren hebben een totale oppervlakte van 2247 km² en tellen zo’n 250.000 inwoners. Het nationale parlement zetelt in Horta op Faial. De grootste stad, Ponta Delgada, ligt op het oostelijke eiland São Miguel. De negen eilanden heten Corvo, Flores, Faial, Pico, São Jorge, Graciosa, Terceira, São Miguel en Santa Maria. De bewoners van de tamelijk onvruchtbare Azoren leven hoofdzakelijk van de veehouderij, maar er wordt ook wijndruiven, ananas, bananen en thee verbouwd. In het verleden stonden de Azoren bekend om de walvisjacht. Veel bemanningsleden van walvisvaarders kwamen hier vandaan. Tegenwoordig is het kijken naar de walvissen een toeristische attractie. Op de Azoren vind je kleine authentieke dorpjes, prachtige kerken, ruwe kusten en een schitterende natuur. De bloemenpracht, met name in het voorjaar, is onbeschrijflijk.
'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert Algarve
gratis reisvoorstel >>
Plaatsen in de buurt van Azoren (Portugal) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Azoren
Angra do Heroísmo (Terceira) (Azoren)
De oudste stad van de Azoren, Angra do Heroísmo, ligt op het eiland Terceira. De binnenstad staat sinds 1983 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De karakteristieke witte gevels met rode dakpannen zijn een lust voor het oog. Deze stad heeft veel te bieden: slenter door de nauwe straatjes, geniet van de geur van verse groente en fruit op de plaatselijke markt en vergeet ook niet het mooie zandstrand te bezoeken. Daarnaast zijn er ook veel bezienswaardigheden. Enkele bezienswaardigheden in Angra zijn het monumentale fort, gebouwd om de goudschatten uit Amerika te beschermen, het Palacio dos Capitaes Generais en de bijbehorende kerk en het klooster Convento e Ingreja de São Gonçalo, dat bekend staat om zijn kleurrijke azulejo tegels.
De bronnen van Furnas (São Miguel) (Azoren)
In de Furnas-vallei is de vulkanische oorsprong van de Azoren nog steeds te voelen. Deze vallei op São Miguel, het grootste eiland van de Azoren, heeft namelijk honderden actieve geisers en warmwaterbronnen. De waterdampen die uit de rotsgaten opstijgen, vormen samen met de weelderige natuur en pittoreske huisjes een unieke omgeving. Het dorp Furnas heeft ook een aantal kuuroorden, waar je heerlijk kunt ontspannen in de natuurlijke bronnen. De bronnen worden ook gebruikt voor een traditionele stoofpot, cozido, die zeker het proberen waard is. Bij Furnas ligt het kratermeer Lagoa das Furnas, waar je naast een lekkere duik of een kanotocht ook zeker een bezoekje moet brengen aan de Igreja da Nossa Senhora das Vitórias. Dit is een prachtige Neogotische kapel uit de 19e eeuw.
Furna do Enxofre en Caldeira (Graciosa) (Azoren)
De zwavelgrot Furna do Enxofre ligt bij de vulkaan Caldeira. Op 100 meter diepte vind je hier het zwavelmeer van de vulkaan. Deze grot is te bereiken via een wenteltrap met maar liefst 184 treden. Na het aftreden van de trap bereik je een tunnel die leidt naar de grot van 220 meter lang en 120 meter diep. In deze grot ligt een diep borrelend, indrukwekkend zwavelmeer. De vulkaan Caldeira zelf is ook een bezoekje waard. Met 1.043 meter hoogte domineert deze vulkaan het eiland.
Haven van Horta (Faial) (Azoren)
In de hoofdstad van Faial, Horta, is een zeer mooie haven gebouwd. De haven van Horta is al eeuwen een belangrijke tussenstop voor de scheepvaart tussen Europa en Amerika. Hier zijn dan ook schepen en jachten uit de hele wereld te vinden. De haven staat vooral bekend om haar mooie schilderingen. Zeelieden, zeilers en bemanningsleden laten hier hun kunstwerk achter. Toeristen laten hier als bedankje voor de bemanning soms ook een mooie schildering achter. Van de originele kademuren is niks meer te zien, deze vormen nu een groot kunstwerk. Er wordt gezegd dat de muurschilderingen geluk brengen voor een volgende reis.
Ponta do Pico (Pico) (Azoren)
Het kleine eilandje Pico wordt gedomineerd door de enorme Ponta do Pico. Dit is een 2.531 meter hoge slapende stratovulkaan. De vulkaan is niet alleen de hoogste berg van de Azoren, maar ook van heel Portugal. Het is een fikse tocht naar de top, maar eenmaal boven aangekomen heb je wel het beste uitzicht van de hele archipel. Als je geluk hebt, is er geen wolkje aan de lucht en kun je uitkijken op Pico zelf en de andere eilanden.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Portugal bekijken.
Geschiedenis
In 1427 ontdekte een van de kapiteins varend voor de Portugese prins Hendrik de Zeevaarder de Azoren. Vanwege de Noord-Franse en Vlaamse kolonisten die in de 15e eeuw voor de bevolking van de eilanden werden aangetrokken, werden ze tot in de 17e eeuw ook wel Vlaamse eilanden genoemd, alhoewel de eilanden altijd Portugees gebleven zijn. Zo werd op 1 januari 1451 de nederzetting Vila da Praia op Terceira gesticht door een zekere Jacob van Brugge. Ook nu nog zijn er op de Azoren vooraanstaande families (bijvoorbeeld de familie de Bruges) die hun geschiedenis op dergelijke kolonisten laten teruggaan. Toen de koning van Spanje in 1580 ook koning van Portugal wist te worden, bleven de Azoreanen zich lang hiertegen verzetten. Dit totdat Filips II van Spanje in 1583 als kersverse koning van Portugal zijn gecombineerde vloot stuurde om zijn autoriteit over heel Portugal te doen gelden en om Franse handelaars te verjagen (Zwarte legende).
Weer
Er heerst het hele jaar door een constant klimaat, met weinig temperatuurverschillen. De temperatuur varieert tussen 14 en 25°C, waarbij augustus de warmste maand is. Het zeewater varieert in temperatuur tussen 16 en 22°C door het jaar, onder invloed van de Golfstroom.