Portugal

Portugal is een land gelegen in het zuidwestelijke puntje van Europa op het Iberisch Schiereiland. Ten oosten van het uitgestrekte land ligt Spanje. Het eiland Madeira en de eilandengroep de Azoren, beiden gelegen in de Atlantische Oceaan, behoren ook tot Portugal. Door Portugal stromen enkele bekende rivieren, zoals de Douro en de Taag. Porto en Lissabon behoren tot de bekendste steden van het land en de zuidelijke streek de Algarve is daarnaast een erg populaire zonbestemming die jaarlijks veel toeristen trekt.
Porto ligt in Porto E Norte en was in 2001 culturele hoofdstad van Europa. Vroeger heette deze stad Calle en later Portucale, hier is dan ook de landsnaam Portugal van afgeleid.
Het meest toeristische gedeelte van Portugal is de Algarve met zijn prachtige baaien, rotsige kusten, goede uitgaansleven en geweldige golfbanen. De Algarve heeft veel luxe accommodaties, sommige zelfs met de golfbaan in de achtertuin. Het is gelegen in het zuiden van Portugal en de toeristische hoofdstad is Albufeira. De officiële hoofdstad is Faro. Albufeira is een gezellig vissersplaatsje met mooie witte huizen en veel vertier. Niet alleen Albufeira is de moeite waard, de plaatsen Lagos, Faro, Vilamoura en Alvor aan de Algarve zijn ook zeker de moeite waard om te verblijven of om te bezichtigen. Het landschap aan de kust wijkt sterk af van de bergen en hoogvlaktes in Spanje en het binnenland van Portugal.
Portugal is verdeeld in 11 provincies en 22 distritos (districten). Sinds het jaar 1996 behoort het land tot de Europese Gemeenschap. Het land is een democratie sinds het jaar 1976 en beschikt over een parlement. De president staat aan het hoofd en deze wordt elke 5 jaar herkozen. De president van Portugal benoemt de premier en de ministerraad.
Portugal is de grootste producent van eiken kurk in Europa. De olijfolieproductie en de visindustrie zijn ook goed ontwikkeld.

- Officiele naam:
- República Portuguesa
- ISO:
- PT
- Ligging:
- zuidwest Europa
- Hoofdstad:
- Lissabon
- Inwoners:
- +/- 11000000
- Taal:
- Portugees
- Godsdienst:
- Rooms-Katholiek
- Tijdzone:
- UTC 0
- Munteenheid:
- Euro
- Klimaat:
- Mediterraans
- Oppervlakte:
- 92000 km²
- Beste reistijd:
- april - oktober
- Hoogseizoen:
- juni - september
Ambachtelijk Portugees aardewerk: het Portugese aardewerk is praktisch, degelijk, decoratief en eenvoudig. In de keuken kan het in de oven, op het vuur, in de magnetron en in de vaatwasmachine. Op tafel is het sfeervol en zeker anders dan gewoon. Binnen en buiten zijn de vaak eenvoudige vormen juist zeer decoratief en echte blikvangers.
Fado: dit is een van de muziekstijlen die Portugal rijk is. De fadozanger/zangeres wordt meestal begeleid door gitaar en viola, tegenwoordig soms aangevuld met basgitaar. Fado is ontstaan in 1820, oorspronkelijk gezongen door braziliaanse en afrikaanse arbeiders. Saudade is een kernbegrip in de fado, en wordt vertaald in heimee/weemoed.
Cataplana: is een koperen kookpot typerend voor de Algarve waar een van de bekendste stoofschotel met vlees of vis/schelpdieren wordt klaargemaakt.
Azulejos: dit zijn verhalen vertellende beschilderde tegeltjes. De tegeltjes zijn meestal wit en blauw en ze komen veel voor op de fonteinen, kerken en openbare gebouwen.
Ervaringen
Pagina 1 van 46 met 459 resultaten
Lekker land temperatuur heerlijk alleen wat mij tegen viel dat bijna alles hoog laag is en ook nog heel stijl
- Algemeen 7
- Cultuur 8
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 7
- Inwoners 9
- Ligging 8
heel leuk dorp
- Algemeen 8
- Uitgaan 9
- Cultuur 8
- Restaurants 10
- Bezienswaardigheden 6
- Inwoners 10
- Ligging 8
Geweldig mooi eiland, warme en lieve bewoners die erg behulpzaam zijn. Eiland heeft heel veel te beiden, zeer veel variatie.
- Algemeen 9
- Uitgaan 7
- Cultuur 10
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 9
- Ligging 8
Je moet het beleven en zien tis een heel ander cultuur niks moet tis rustig en mooie stranden en lekker eten en niet duur oude kerken en nostalgie winkels wat ouderwets maar ook heel modern in het centrum van Albufera en voor de oudere een traplift van het strand naar boven heel bijzonder goed bedacht van de restaurants zodat ieder op het strand kan eten wouw
- Algemeen 10
- Uitgaan 8
- Cultuur 8
- Restaurants 10
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 10
- Ligging 10
Tomar is een erg leuke en charmante stad vol cultuur. Je kunt het kasteel van de tempeliers bezoeken en door het oude centrum dwalen. In de buurt liggen leuke rivier strandjes en schitterende wandelroutes
- Algemeen 10
- Uitgaan 8
- Cultuur 10
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Fijne bestemming. Zonnig, goed weer en centraal bij verschillende plaatsen. Veel wandelmogelijkheden. Veel en goede accomodaties.
- Algemeen 7
- Cultuur 5
- Restaurants 7
- Bezienswaardigheden 7
- Inwoners 7
- Ligging 8
Lissabon is wel leuk, maar waarom het zoveel toeristen trekt is mij ook niet helemaal duidelijk. De stad is oud en delen zijn ronduit verwaarloosd
- Algemeen 7
- Uitgaan 7
- Cultuur 5
- Restaurants 6
- Bezienswaardigheden 6
- Inwoners 8
- Ligging 7
Prachtige stad, met een mooie omliggende omgeving. Zeer gezellig in de zomer, en dan vooral in de avond, want overdag is het bloedje heet.. Daarom vonden wij het jammer dat een strand even zoeken is. In Cascais is een mooi strand, alleen stukje met de trein en aardig druk, ook natuurlijk door het hoogseizoen! Super mooie cultuur en heerlijk eten. Mooie restaurant, alleen let wel op dat je niet bij een té toeristische tent ga zitten, dan heb je niet de echt Portugese experience! The time out market, het historische centrum en de zonsondergang met de mooie rode brug is magisch. Daarnaast nog een super tip: ga een dag (of twee) naar Sintra, en bezoek de prachtige kastelen. Zeker de moeite waard.
- Algemeen 8
- Uitgaan 7
- Cultuur 8
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 7
- Ligging 8
Prachtige stad met veel cultuur , gelegen aan de Atlantische oceaan , je kunt er veel wandelen , prachtige oude gebouwen en heerlijk eten .
- Algemeen 8
- Uitgaan 8
- Cultuur 10
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 8
- Ligging 9
Mooie stad met veel opties
- Algemeen 10
- Uitgaan 6
- Cultuur 10
- Restaurants 10
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 8
- Ligging 10
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Volgende
Vakantieverhalen / reisverslagen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Portugal
Klooster Convento de São Bernardo (Portalegre)


Het vrouwenklooster van de Orde van Sint Bernardus, toegewijd aan Nossa Senhora da Conceição, werd in 1518 gesticht op initiatief van de bisschop van Guarda, D. Jorge de Melo. In 1910 werd het klooster aangepast als kazerne en in de jaren '60 werd de kerk ingericht als gemeentelijk museum. De oude kloosterlijke dependances worden tegenwoordig gebruikt als praktijkschool van de Guarda Nacional Republicana, maar de kerk is behouden gebleven en toegankelijk voor het publiek.
Station São Bento (Porto)


In de stationshal van station São Bento vind je prachtig tegelwerk (azulejos) met afbeeldingen uit de geschiedenis van de stad en over de geschiedenis van het transport. Het gebouw stamt uit 1916 en is vernoemd naar een klooster dat op de plaats van het tegenwoordige station stond, het klooster São Bento de Avé-Maria.
Wandkledenfabriek (Portalegre)
De textiel-, zijde- en wandkledenindustrie zorgden in de 16e en 17e voor welvaart in Portalegre. Nog steeds zie je in de hoofdstraat van Portalegre herenhuizen in renaissance- en barokstijl uit die tijd. Er is tevens een werkende wandkledenfabriek die je, op afspraak, kunt bezoeken in het voormalige Jezuïtenklooster Rossio. Het is een klein atelier waar 10 kleden tegelijk gemaakt kunnen worden.
Vakantiebestemmingen in Portugal
- 1. Albufeira
- 2. Algarve
- 3. Aveiro
- 4. Azoren
- 5. Braga
- 6. Bragança
- 7. Castelo Branco
- 8. Coimbra
- 9. Évora
- 10. Faro
- 11. Guarda
- 12. Lagos
- 13. Lissabon (hoofdstad)
- 14. Madeira
- 15. Monte Gordo
- 16. Nazaré
- 17. Portalegre
- 18. Portimão
- 19. Porto
- 20. Sagres
- 21. Sines
- 22. Sintra
- 23. Viana do Castelo
- 24. Vila Real
- 25. Viseu
Artikelen
Nieuws
Eten en drinken
Sopa de galinha/Canja: kippensoep.
Sopa de peixe: vissoep.
Sopa de legumes: aardappel/groentensoep.
Açorda de Marisco: stoofpot met brood en schelpdieren.
Arroz de Marisco: rijst met schelpdieren.
Sardinhas grillhadas: op de barbecue gegrilde sardientjes.
Peixe-Espada: zwaardvis.
Cataplana: koperen stoofschotel met vlees/vis/schelpdieren.
Cabrito assado no forno: geitenlam uit de oven.
Espetadas: gemengde stukken vlees of vis op een pen.
Leitâo à Bairrada: geroosterd speenvarken.
Kip Piri Piri: kippenvlees in een marinade van rode pepertjes in olijfolie.
Pudim: pudding/vla.
Arroz doce: een soort rijstepap.
Port is een wijn met 18% tot 20% alcohol. Het gebied waar de port wordt gemaakt ligt langs de oevers van de Douro en begint op 100 km ten oosten van Porto. De droge, witte port is uitstekend als aperitief te drinken. Na de maaltijd is de zoete port aan te bevelen en de "Old Tawny" is goed voor elke gelegenheid. De Engelse hebben de smaak van Port als eerste ontdekt, vandaar de Engelse teksten op de etiketten.
Vinho verde: vinho verde is een typische wijn uit de provincie Minho en kan rood of wit zijn (afhankelijk van de gebruikte druiven). Verder is deze wijn licht mouserend. Het Portugese 'verde' (groen) slaat op de leeftijd van de wijn, die altijd jong is. Deze wijn is het lekkerst als hij goed gekoeld wordt gedronken.
Rosé: een van de bekendste rosés is Mateus. Een andere goede rosé die zeker het proeven waard is, is Lancers.
Witte en rode wijn: deze wijnen kunnen zowel zoet als droog zijn. De meeste restaurants hebben hun eigen huiswijn, die vaak niet zo duur, maar wel lekker is.
De rekeningen in bars en restaurants zijn over het algemeen incl. BTW en bedieningsgeld. Indien u tevreden bent over de geboden service, dan is het gebruikelijk om een fooi van ongeveer 10% van de rekening achter te laten.
Vervoer
Vanuit Amsterdam en Brussel worden zowel lijndiensten als charterverbindingen onderhouden met de twee internationale luchthavens van het Portugese vasteland, Lissabon en Faro (Algarve). De vlucht van Amsterdam naar Faro duurt ongeveer 3 uur en als je vanaf Amsterdam naar Madeira wilt doe je er zo`n 4 uur over.
Dagelijks vertrekken er vanuit Parijs internationale slaaptreinen (zowel rechtstreeks als met overstap) naar Lissabon en Porto.
Vanaf verschillende opstapplaatsen in Nederland en België vertrekken pendelbussen naar Lissabon en de Algarve.
In de meeste grote steden rijden stadsbussen. De bus- en treinverbindingen tussen de 2 grote stedelijke agglomeraties Lissabon en Porto via Coimbra en tussen de grotere plaatsen aan de Algarve, zijn over het algemeen goed en kennen een hoge frequentie, uitgevoerd met snelle Alfa-treinen en expresbussen.
Op de vliegvelden en in alle grote steden kun je een auto huren.
Visum
Voor een vakantie in Portugal dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.
Prijsniveau
Het prijsniveau in Portugal ligt lager dan in Nederland.
De munteenheid in Portugal is de euro.
Veiligheid
In Portugal kan, met inachtneming van normale voorzichtigheid, veilig worden gereisd.
Medische informatie
Alle ziekenhuizen in de grote steden hebben een eerste-hulpafdeling (banco) waar men voor spoedgevallen terecht kan. In een aantal ziekenhuizen in Portugal zijn Engels sprekende artsen.
Er zijn geen inentingen nodig voor een bezoek aan Portugal.
Neem voor vertrek altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor actuele adviezen.
Het kraanwater is niet drinkbaar.
Bevolking
De Portugezen zijn zacht van aard en makkelijk in de omgang. Ze houden er van om samen te eten en te drinken en in groot gezelschap te genieten.
Bekend staat de bevolking om het ambachtelijke Portugese aardewerk. Portugal staat bekend om het praktische, decoratieve en degelijke aardewerk met eenvoudige uitstraling. Het wordt onder andere gebruikt in de oven, in de magnetron, op het vuur en ook kan het in de vaatwasser. Daarna is het aardewerk sfeervol voor op tafel. De kleine olarias (pottenbakkerijen) zijn overal in het land te vinden waar deze producten worden gemaakt. In elke regio vind je dan ook een eigen stijl terug in de producten.
Naast het aardewerk staat Portugal bekend om de tegeltjes. Azulejos zijn beschilderde tegeltjes die een verhaal vertellen, meestal in de kleuren blauw en wit.
Een van de muziekstijlen die bij Portugal horen is de fado, een oude stijl ontstaan in het jaar 1820. Een zanger of zangeres van de fado wordt in de meeste gevallen begeleid door een gitaar, klassieke gitaar (viola) en basgitaar. De fado werd oorspronkelijk gezongen door Braziliaanse en Afrikaanse arbeiders.
Een belangrijk Portugees gerecht is cataplana, een stoofschotel met vlees, vis en schelpdieren zoals mosselen.
De taal
Portugees is de officiële taal van Portugal. Het Portugees is een zelfstandige Romaanse taal. In totaal spreken zo`n 130 miljoen mensen Portugees.
Flora & Fauna
Portugal heeft een erg gevarieerd landschap. In het noorden vind je veel bergen en groen, in het midden van het land bevindt zich een soort overgang en in het zuiden is het landschap wat droog en wat rotsachtiger. Tussen de twee rivieren de Douro en de Taag vind je veel wijngaarden en olijfbomen. Daarnaast komen in het zuiden van het land veel amandel-, vijgen- en sinaasappelbomen en johannesbroodbomen voor. Langs de lange kustlijn vind je veel eucalyptusbomen.
De fauna van Portugal is vergelijkbaar met de rest van het Iberische schiereiland. Er komen onder andere konijnen, hazen, herten, geiten en wilde zwijnen voor. Wel komen er in de zee bijzondere diersoorten voor. Vlak bij de kust van de Algarve kun je dolfijnen spotten en in de buurt van de Azoren komen ook zeeschildpadden en walvissen voor.
Verder kunnen vogelliefhebbers hun hart ophalen in Portugal. Het land is een belangrijk gebied tijdens de vogeltrek. Zo kun je als je op het goede moment komt bijzondere vogels als ooievaars, gieren, grutto's, buizerds, reigers en zelfs flamingo's spotten.
Geschiedenis
De geschiedenis van Portugal gaat ver terug in de tijd. Tijdens de vroege middeleeuwen (500 – 1000 na Christus) ontwikkelde het land zich tot een wereldmacht. Het land veroverde letterlijk en figuurlijk de wereld met het grote Portugese Rijk, welke onder meer bestond uit gebieden in Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Het land had rondom de 17e eeuw een tegenslag en verloor veel macht toen Lissabon werd vernietigd door een verwoestende aardbeving. Daarna werd het land bezet door Napoleon en werd Brazilië in 1822 onafhankelijk van Portugal. In 1910 vond een revolutie plaats waar de traditionele monarchie werd afgeschaft. Dit mocht echter niet lang duren, want na een militaire coupe werd het land tijdelijk een dictatuur die duurde tot het jaar 1974. De Afrikaanse koloniën werden het jaar daarna onafhankelijk.
Offerteformulier
Links
Video: Lissabon (EN)
World factbook Portugal (EN)
Veelgestelde vragen
Wat zijn de beste hotels van Portugal?
Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.