Wat is Wit-Rusland?
De naam Wit-Rusland roept vaak associaties op met Rusland. Sommige mensen denken dan ook dat Wit-Rusland een stadsdeel, provincie of stad in Rusland is. Dit is echter niet waar, Wit-Rusland is een zelfstandig land en maakt geen deel uit van Rusland.
gratis reisadvies
Wit-Rusland
Wit-Rusland is een onafhankelijke republiek en heet officieel de Republiek Belarus. Het land grenst aan Litouwen en Rusland, landen waar Wit-Rusland eerst deel van uitmaakte. De hoofdstad van Wit-Rusland is Minsk. Het land is opgedeeld in zes voblasten (provincies). In totaal heeft Wit-Rusland meer dan negen miljoen inwoners. De naam Wit-Rusland is een Nederlandse letterlijke vertaling van Belarus. De officiële naam van Wit-Rusland is dan ook de Republiek Belarus. Het woord Belarus verwijst echter naar Wit-Roethenië, een gebied uit de oude indeling van Wit-Rusland. In 1991 werd de onafhankelijkheid uitgeroepen en maakte Wit-Rusland niet langer een deel uit van de Sovjet Unie. Het land werd een republiek met een president. Wit-Rusland kreeg haar huidige vorm in 1946 en is vijf keer zo groot als Nederland. Minsk is de hoofdstad van Wit-Rusland.
Geschiedenis
De geschiedenis van Wit-Rusland is terug te volgen tot de negende eeuw. Verschillende Oost-Slavische stammen leefden in deze tijd in het huidige Wit-Rusland. In de 14e eeuw werden de gebieden van het huidige Wit-Rusland gekoloniseerd door Litouwen. Tot 1569 maakte het land vervolgens deel uit van het Litouwse Koningsrijk. Vanaf 1569 maakte Wit-Rusland deel uit van Polen-Litouwen. Rond deze tijd werd de naam Wit-Rusland voor het eerst gebruikt voor het gebied rondom de Boven-Dnjepr. Het gebied onder de Neman-rivier werd Zwart-Rusland genoemd. Polen-Litouwen was een staat die gevormd werd door Polen en enkele omliggende landen. In de 16e en 17e eeuw beleefde deze staat haar Gouden Eeuw. Als gevolg van enkele interne en externe problemen verzwakte Polen-Litouwen steeds meer. Hierdoor werd het te ver verzwakte koninkrijk opgeheven en werd Polen-Litouwen in delen gesplitst. Tijdens de Poolse Delingen in 1771, 1793 en 1795 werd Wit-Rusland uiteindelijk toebedeeld aan Rusland. Van 1922 tot en met 1991 maakte Wit-Rusland deel uit van de Sovjet Unie en was het land communistisch. Uiteindelijk riep Wit-Rusland in 1991 de onafhankelijkheid uit, wat voor velen als een verrassing kwam. Het land was immers meer dan vierhonderd jaar afhankelijk van andere landen geweest.
Vraag gratis een offerte aan
Wit-Rusland en haar relatie met Rusland
Wat betreft haar handel is Wit-Rusland economisch sterk afhankelijk van Rusland. Rusland levert aan Wit-Rusland goedkope aardolie in ruil voor het gebruik van Wit-Russische pijpleidingen. Sinds 1996 vormen Wit-Rusland en Rusland samen de Unie van Rusland en Wit-Rusland. Deze internationale samenwerking tussen de twee landen kreeg de afgelopen jaren een steeds belangrijkere betekenis. Het doel van de collaboratie was een grotere politieke, economische en sociale integratie om de sfeer tussen de twee landen te verbeteren. Ondanks dat het doel was om de relatie tussen de twee landen te verbeteren, is de relatie tussen de twee landen zeer wispelturig. Wit-Rusland en Rusland hebben geschillen gekend over handel, energie, grenzen en douanecontroles.
Wit-Rusland en Europa
Hoewel Wit-Rusland in Oost-Europa ligt, maakt het land geen deel uit van de Europese Unie. Vanwege de banden met Rusland is Wit-Rusland nog niet toegetreden tot de EU. Door de rivaliteit tussen Rusland en Wit-Rusland, wil Rusland Wit-Rusland belemmeren om deel uit te gaan maken van de Europese Unie. Daarnaast moet Wit-Rusland eerst sterker de corruptie in het land bestrijden om te kunnen toetreden. De huidige president van Wit-Rusland, Aleksandr Loekasjenko, wordt wel eens de laatste dictator van Europa genoemd. In Wit-Rusland betalen ze ook niet met de euro, maar met de Wit-Russische Roebel.
Wit-Rusland is een onafhankelijke republiek met een eigen, boeiende geschiedenis. Het land heeft wel banden met Rusland, maar wil zelf graag als onafhankelijk land erkend worden.