Reizen in... Senegal
Bij populaire vakantiebestemmingen zul je waarschijnlijk niet meteen aan Senegal denken. Toch heeft het erg veel te bieden. De zon is altijd aanwezig, er zijn prachtige stranden en de bevolking is vriendelijk. De koloniale historie, kleurrijke cultuur en wisselende natuurlandschappen maken Senegal tot een erg divers land. Bereid je goed voor en je trip zal onvergetelijk zijn!
gratis reisadvies
Veiligheid
In principe is het veilig om in Senegal te reizen, maar waakzaamheid blijft geboden. In de Sahelregio zijn terroristische groeperingen actief. Let op verdachte pakketjes en vermijd door westerlingen drukbezochte plaatsen. Wegens de spanningen in de Sahelregio wordt reizen in het oostelijk grensgebied met Mali en Mauritanië afgeraden. Wanneer je hier toch dient te zijn stel dan de ambassade in Dakar op de hoogte, reis waar mogelijk in een konvooi van minstens drie auto's en blijf voor vertrek discreet over de reisroute.
In de regio Casamance, de grensstreek tussen Gambia en Guinee-Bissau, komen incidenteel aanvallen tussen rebellen en het leger voor. Hoewel toeristen over het algemeen niet het doelwit zijn wordt het aangeraden extra waakzaam te blijven. Neem een gids mee wanneer je van de grote wegen afgaat en laat je informeren over eventuele landmijnen. Vermijd de streek rond Bignona, Diouloulou, Bounkiling, Sédhiou en Goudomp. Reis niet in het donker door de regio Casamance. De kuststreek rond Cap Skiring vormt geen gevaar.
De hoofdstad Dakar is niet onveilig, maar sommige delen worden wel geplaagd door zakkenrollers en straatcriminaliteit. Wees waakzaam, probeer juwelen en andere waardevolle voorwerpen uit het zicht te houden. Ga in het donker niet te voet over straat en laat je in afgelegen gebieden of op excursies vergezellen door een gids. Wegens het mogelijk gebruik van geweld wordt het aangeraden je niet te verzetten mocht je onverhoopt toch overvallen worden.
Vraag gratis een offerte aan
Alleen reizen
In Senegal kun je prima alleen reizen, ook als vrouw. Neem daarbij wel bovenstaande veiligheidsmaatregelen in acht. Het land is nog niet echt ingericht op backpackers maar er zijn voldoende mogelijkheden. Reizen kan, zolang je niet te ver het binnenland in gaat, goed met het openbaar vervoer. Je geduld wordt hier wel op de proef gesteld, vaak vertrekken busjes pas als ze vol zijn en het tijdstip waarop je zult arriveren is niet gegarandeerd. De bevolking is erg vriendelijk en behulpzaam. Het kan hier wel van pas komen als je jezelf in het Frans verstaanbaar kunt maken, dus neem als je de taal niet spreekt een woordenboekje mee. Als je als vrouw bang bent voor opdringerige mannen kun je een trouwring dragen. Om zekerheid te hebben van goed vervoer en veiligheid kun je het beste een pakketreis kiezen waarbij je in een groep reist en vervoer allemaal vooraf geregeld is voor je.
Gezondheid
De gezondheidszorg in Senegal is niet erg goed. Alle moderne ziekenhuizen bevinden zich in Dakar, maar ook daar kunnen niet alle behandelingen uitgevoerd worden. Het wordt dan ook sterk aangeraden om een zorgverzekering te nemen die medische repatriëring dekt.
In Senegal komt met enige regelmaat een cholera-epidemie voor. Omwille hiervan moeten reizigers erg letten op hun hygiëne. Drink geen kraanwater en consumeer geen eten of drinken dat op straat wordt verkocht. Laat je voor vertrek in ieder geval inenten tegen hepatitis A, buiktyfus en DTP. Een inenting voor gele koorts is verplicht als je vanuit een besmet gebied naar Senegal reist en wordt ten alle tijden aanbevolen.
Als je in Senegal reist, of het nu op het platteland is of in de stad, bescherm je goed tegen muggen! Niet alleen komt er malaria voor, maar ook Dengue en Chikungunya. Deze muggen kunnen gevaarlijke koorts veroorzaken. Bij beide zijn de symptomen acute koorts, spierpijn en gewrichtspijn. Mocht je een van deze symptomen waarnemen, bezoek dan per direct een arts. Er is geen vaccin tegen, je kunt je tegen de muggen beschermen door lange kleding te dragen, onder een muskietennet te slapen en een muggenwerend product met DEET te gebruiken.
Belangrijke telefoonnummers
Het nummer voor de politie is 33-821-2431.
Het nummer voor de Nederlandse ambassade is 33-849-0360.