De vlag van Servië

gratis reisvoorstel aanvragen

Vlag van Servië (rood/wit/blauw met wapen)
Vlag van Servië (rood/wit/blauw met wapen)

De Servische vlag bestaat uit drie horizontale stroken in de pan-Slavische kleuren. Bovenaan rood, in het midden blauw en onderaan wit. Er zijn twee versies van de vlag, één met het wapen van Servië en één zonder het wapen. Degene met het wapen is de officiële vlag van het land, maar de vlag zonder het wapen wordt ook regelmatig gebruikt. Deze vlag heeft Servië sinds 16 augustus 2004. In het Servisch heet de vlag: Zastava Republike Serbija, Застава Републике Србије.

Als nationale, aparte vlag geldt de oorlogsvlag ter zee. Deze bestaat uit een rood veld, met in het kanton de officiële Servische vlag. Hiervan wordt gebruik gemaakt door de Servische legereenheden te water, vooral de patrouilleboten op de Donau.

De pan-Slavische kleuren

Rood, blauw en wit behoren tot de pan-Slavische kleuren. Deze worden gebruikt in de vlaggen van de meeste Slavische landen en volkeren. Rusland was hiervan de eerste. De overige landen die hier toe behoren zijn Bulgarije, Montenegro, Joegoslavië en Oost-Roemenië. Er zijn meerdere landen met deze 3 kleuren, waaronder Nederland, die niets te maken hebben met deze betekenis.

Symboliek

Een omgekeerde Russische vlag, dat is de Servische vlag. Hier is hij dan ook op gebaseerd. Voorafgaand aan de Eerste Servische Opstand, zocht de Servische delegatie in Rusland hulp. Deze werd verleend en als erkenning en dank hiervoor wilden ze de Russische vlag als militaire vlag voor Servië gebruiken. Hiervoor kregen ze geen toestemming, dus draaiden ze de kleuren om. Deze kleurcombinatie is ondertussen gegroeid tot het symbool van Servië en het Servische volk. De kleuren zijn dus ook in andere vlaggen terug te vinden, zoals Montenegro en de Servische Republiek in Bosnië en Herzegovina.
Gratis reisvoorstel aanvragen

Ontwerp

2:3 is de hoogte-breedteverhouding van de vlag. Bij de vroegere twee versies werd een ratio van 1:2 gebruikt. De horizontale banen zijn gelijk verdeeld en nemen ieder een derde van de vlag in. Het wapen van de vlag staat aan de linkerkant in het midden.

Geschiedenis

De eerste vlag van Servië bestond van 1804 tot 1813, deze had drie banen met rood, blauw, rood en een wapen in het midden. In 1835 ontstond de tweede vlag, de vlag van het vorstendom, deze had de rood-wit-blauwe strepen met een volgend wapen in het midden.

Na een jaar, kwam de derde vlag, van 1835 tot 1882. Deze vlag is later vaker teruggekomen, namelijk de rood-wit-blauwe strepen zonder wapen. Van 1882 tot 1918 was de vierde vlag er, de vlag van het koninkrijk Servië. Deze had nog steeds de 3 horizontale stroken maar met weer een ander wapen.

Tussen 1918 en 1941 had het land geen eigen vlag. In 1914 waren de 3 stroken weer terug met opnieuw een ander wapen. Dit duurde tot 1944, want van 1945 tot 1991 werd de vlag weer vervangen door dezelfde als de derde vlag, de vlag zonder wapen. Sinds 1994 heeft het land er weer een wapen opstaan en is dit de officiële vlag.

Reisexpert Reisgraag.nl

  • Zekerheid ANVR, SGR en Calamiteitenfonds
  • 9,6 in klantenreviews
  • Veel kennis & ervaring

    Gratis reisvoorstel

  • Het wapen

    Het wapen die Servië op dit moment heeft, werd op 17 augustus 2004 aangenomen. Het wapen is gelijk aan het Huis Obrenovic en toont een tweekoppige witte adelaar onder een kroon op een rood schild. Dit is het kleine wapen en staat op de vlag. In het grote wapen staan het schild en de kroon in een hermelijnen mantel onder nog een kroon.

    In 2006 was het niet helemaal zeker of het wapen kon blijven, aangezien de invoering hiervan niet verbonden was met de vereiste grondwetswijziging. De invoering op een nationale consensus werd door de regering gebaseerd op de socialistische symbolen die verouderd zouden zijn. Daarmee zou de grondwet worden overschreden. In 2006, op 28 en 29 oktober werd door de inwoners van het land een nieuwe grondwet aangenomen waar het wapen in opgenomen is.

    Offerteformulier

    Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

     Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
     9,6 in reviews
     Veel kennis en ervaring
     3.879 klanten gingen u voor

    Uw gegevens

    * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

    1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

    4,0

    Gerelateerde artikelen