Sint-Maarten

Op Sint Maarten vieren ze ook carnaval
Op Sint Maarten vieren ze ook carnaval

Sint-Maarten ligt 240 km ten oosten van Puerto Rico, en zuidelijk van Anguilla in de Caribische Zee. Sint-Maarten is onderdeel van de Nederlandse Antillen. Het is een van de 3 Bovenwindse Eilanden. Het half-Frans, half-Nederlandse eiland is een van de grootste toeristische trekpleisters van het Caribisch gebied.

Met 96km2 is Sint-Maarten het grootst van de Bovenwindse Eilanden. Het Nederlandse deel heeft een oppervlakte van 34km2 en beslaat het gehele zuidelijke deel van het eiland. Het Nederlandse gedeelte is het drukste gedeelte van Sint-Maarten.

Sint-Maarten telt 37 prachtige zandstranden, die allemaal gratis toegankelijk zijn.

Vlag Sint-Maarten
Officiele naam:
ISO:
SX
Ligging:
zuid
Hoofdstad:
Philipsburg
Inwoners:
+/- 40000
Taal:
Engels
Godsdienst:
Katholiek
Tijdzone:
UTC -5
Munteenheid:
Antilliaanse gulden
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
87 km²
Beste reistijd:
januari - april

Ervaringen

Sint-Maarten krijgt gemiddeld een 8,5 uit 10 op basis van 2 ervaringen.

8,5  2 ervaringen + Ervaring delen

Jan Wijnbelt op 5 augustus 2024 plaats: Philipsburg, reisperiode: januari 2024

Prima eiland om hier (maximaal) één à anderhalve week te verblijven. Goed eten en voldoende vertier, alleen is het wel primair gericht op de US-toerist (die allemaal maximaal één week blijven). Ook goed te doen is het bezoeken van buureilanden, zoals Saba en Saint Barthélomy ("St. Barths"). Niet aan te raden is om op eigen gelegenheid met een huurauto aan het verkeer deel te nemen (vooral op het Nederlands gedeelte), beter is om per taxi of met een lokale "automet chauffeur") het eiland te verkennen.

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 8
  • Cultuur 7
  • Restaurants 9
  • Bezienswaardigheden 7
  • Inwoners 9
  • Ligging 8
Y. Janssen op 12 november 2013 plaats: St. Maarten, reisperiode: november 2013

Gezellig eiland met prachtige stranden. Zeker als je van rust houd een aanrader.

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 6
  • Cultuur 6
  • Restaurants 8
  • Inwoners 9
  • Ligging 9

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Sint-Maarten

De markt (Marigot)

De markt
De markt
Kaart met locatie De markt

De markt in Marigot is erg leuk om te bezoeken. Elke woensdag- en zaterdagmorgen wordt deze markt in het Caribische plaatsje gehouden. Hier kun je bijna alles vinden wat je maar kunt bedenken: van kokosnoten, avocado's, zoete aardappelen en andere tropische vruchten en groenten, verschillende kruiden en verse vis, tot fijne omslagdoeken, lokale kunst, handwerk en schilderijen. Wanneer je op zoek bent naar een souvenirtje zul je hier zeker slagen.

Fort St. Louis (Marigot)

Fort St. Louis
Fort St. Louis
Kaart met locatie Fort St. Louis

Een andere bezienswaardigheid is het Fort St. Louis, gebouwd door Lodewijk XVI. Dit is het grootste historische monument van Sint-Maarten en kijkt uit over Marigot Bay. Het fort werd oorspronkelijk in 1767 gebouwd om de plek tegen indringers te beschermen. Het fort bestaat zelf uit niet meer dan vier muren en een aantal kanonnen, maar het uitzicht over de omgeving als je boven op het fort staat is prachtig.

St-Martin Museum (Marigot)

In het zuidelijke gedeelte van Marigot, naast Marina Port la Royale, vind je het St-Martin Museum. Hier kun je alles te weten komen over de geschiedenis van het Franse gedeelte van Sint-Maarten. Er worden allerlei archeologische voorwerpen tentoongesteld waarvan sommigen teruggaan tot 1800 voor Christus. Voorbeelden van tentoonstellingen zijn een koloniale tentoonstelling die de geschiedenis van de plantages en slavernij laat zien en foto's uit het begin van de 20e eeuw die de ontwikkeling van het eiland tonen.

Bekijk alle 16 excursies en bezienswaardigheden.

Vakantiebestemmingen in Sint-Maarten

Artikelen

Eten en drinken

Het eten op Sint-Maarten bestaat voornamelijk uit veel tropische vruchten, vis, soep en natuurlijk de Franse keuken. De Antilliaanse keuken is een mengeling van verschillende invloeden, zoals de Europese en de Creolse keuken.

Van de lokale Guaveberry wordt likeur gestookt.

Vervoer

Sint-Maarten wordt veel aangedaan door cruiseschepen. Meerdere malen per dag meren de cruiseschepen aan in Philipsburg. Princess Juliana Airport is de internationale luchthaven. KLM en Air France vliegen regelmatig rechtstreeks naar deze luchthaven.

Met een huurauto kun je prima het eiland verkennen.

Visum

Iedereen met een Nederlands paspoort die voor vakantie of zaken- of familiebezoek naar de zogenaamde Koninkrijksdelen in het Caribisch gebied gaan, hebben geen Caribisch visum nodig. De Koninkrijksdelen in het Caribisch gebied zijn de landen Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Caribisch Nederland (dit zijn de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba).

Prijsniveau

Het prijsniveau van Sint-Maarten ligt over het algemeen hoger dan in Nedrland. De munteenheid van het Nederlandse gedeelte is de Antilliaanse gulden. En in het Franse gedeelte gebruiken ze de euro. Je kunt ook overal met Amerikaanse dollars terecht.

Veiligheid

Sint-Maarten is over het algemeen veiliger dan de meeste andere plaatsen in de wereld. Neem echter altijd de normale veiligheidsmaatregelen in acht.

Medische informatie

De medische voorzieningen op Sint-Maarten zijn prima.

Inentingen zijn niet verplicht. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Het wordt afgeraden om het water uit de kraan te drinken. Bronwater is overal verkrijgbaar.

Bevolking

Op Sint-Maarten woont een relatief kleine groep blanken van gemengd Europese afkomst en een grote groep kleurlingen. Het negroïde volksdeel is op het eiland sterk vertegenwoordigd, een gevolg van de vroegere slavenarbeid. Vanaf 1960 tot heden is de bevolking op Sint-Maarten fors gegroeid. Dit wordt (mede) veroorzaakt door de sterk groeiende toeristenindustrie.

De taal

Sint-Maarten is verdeeld in een Frans en een Nederlands deel, die respectievelijk Frans en Nederlands als officiële taal hebben. De voertaal op het eiland is echter Engels, doordat de bevolking grotendeels afstamt van Engelstalige slaven.

Flora & Fauna

Op Sint-Maarten vind je diverse cactussoorten en varensoorten. Maar natuurlijk ook kokospalmen en cassave. Het eiland staat bekend om de Guaveberry. Hier wordt likeur van gestookt. Sint-Maarten is heuvelachtig en heeft een tropische vegetatie. De hoogste berg is Paradise Peek, deze berg ligt in het Franse gedeelte.

Geschiedenis

Al sinds 4000 v.Chr. wordt Sint-Maarten bewoond. Ongeveer 800 na Chr. leefden de Arowakken-indianen er. In de 14e eeuw kwamen de Carib-indianen, die veel oorlogszuchtiger waren en aan kannibalisme deden. Zij noemden het eiland Soualiga (Zouteiland). Het eiland zou op 11 november 1493 door Columbus ontdekt zijn. Vandaar de naam Sint-Maarten (11 nov.). De Spanjaarden lieten het eiland aanvankelijk met rust. Rond 1630 vestigden Fransen en Nederlanders zich er, vooral vanwege het voorradige zout, maar zij werden door de Spanjaarden verdreven. Pas in 1644 gaven de Spanjaarden hun rechten op. Op 23 maart 1648 tekenden Frankrijk en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden een overeenkomst (Verdrag van Concordia), waarbij het eiland verdeeld werd. Pas in 1817 werd deze overeenkomst definitief; het eiland was toen al zo`n 16 keer van eigenaar verwisseld.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend een reisvoorstel op maat.

 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing