Swaziland

Leeuw aan het rusten
Leeuw aan het rusten

Swaziland ligt in het zuiden van Afrika, tussen Mozambique en Zuid-Afrika in. Het land heeft 2 verschillende hoofdsteden. Mbabane is de bestuurlijke hoofdstad. Lobamba is de koninklijke en wettelijke hoofdstad van Swaziland.

Swaziland heeft een oppervlakte van 17.364 km2. Het hoogste punt is de Emlembe, deze is 1862 meter hoog. Het laagste punt is 21 meter. Swaziland heeft ook een belangrijke rivier genaamd de Ingwempisi, dit is de grootste rivier van het land.

Het aantal inwoners is de laatste jaren met een klein percentage gegroeid. Er wonen nu ca. 1.125.000 mensen in het land. Waarschijnlijk zijn de eerste echte bewoners van Swaziland, de Swazi's, er in de 18de eeuw er komen wonen.

De officiële talen die er gesproken worden zijn Engels en Swazi. Deze talen worden over het algemeen ook het meest gesproken.

Vlag Swaziland
Officiele naam:
Koninkrijk Swaziland
ISO:
SZ
Ligging:
zuid
Hoofdstad:
Lobamba
Inwoners:
+/- 1125
Taal:
Engels en Swazi
Godsdienst:
Christendom
Tijdzone:
UTC +2
Munteenheid:
lilangeni
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
17364 km²

Ervaringen

Swaziland krijgt gemiddeld een 9,0 uit 10 op basis van 2 ervaringen.

9,0  2 ervaringen + Ervaring delen

Els op 17 april 2023 plaats: Manzini, reisperiode: oktober 2019

Mooie lodge met goed eten Paar wandelingen gemaakt Toen weer verder

  • Algemeen 10
  • Uitgaan 1
  • Cultuur 4
  • Restaurants 10
  • Bezienswaardigheden 4
  • Inwoners 10
  • Ligging 10
C v Nispen op 4 oktober 2012 plaats: Mlilwane Wildlife Sanctuary, reisperiode: september 2012

Ver rijden, maar mooi park, helaas enkel klein wild. Leuk om een wandeltocht tussen zebra's krokodillen en nijlpaarden te maken.

  • Algemeen 8
  • Bezienswaardigheden 7
  • Inwoners 8
  • Ligging 7

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Swaziland

Ceremonies (Lobamba)

Ceremonies
Ceremonies
Kaart met locatie Ceremonies

In Lobamba worden twee bekende ceremonies gehouden, dit zijn de Reed Dance Ceremony en de Incwala. De Reed Dance Ceremony, ook wel Umhlanga genoemd, vindt plaats in augustus of september en is ter ere van de moeder van de koning. Tienduizenden ongehuwde en kinderloze Swazi/Zulu meisjes en vrouwen reizen dan naar Lobamba om deel te nemen aan het acht dagen durende evenement. Eerst moeten ze arbeid verrichten voor de moeder van de koning waarna ze gaan zingen en dansen in een parade. De vrouwen dragen hierbij traditionele kleding. Historisch gezien wordt deze ceremonie gehouden voor de koning om een andere vrouw uit te kiezen.

Mlilwane Wildlife Sanctuary (Lobamba)

Mlilwane Wildlife Sanctuary
Mlilwane Wildlife Sanctuary
Kaart met locatie Mlilwane Wildlife Sanctuary

In de buurt van Lobamba vind je de Mlilwane Wildlife Sanctuary, het oudste beschermde gebied van Swaziland. Het park is 4.560 hectare groot en ligt in de Ezulwini Vallei. Hier vind je allerlei (beschermde) diersoorten die rustig in de velden grazen. Het zuidelijke gedeelte is het meest populair voor toeristen, dit gebied kun je verkennen te paard, te voet, met de fiets of met een voertuig. Het noordelijke gedeelte bevat een van de hoogste punten van het gebied.

De Incwala (Lobamba)

De Incwala, ook wel bekend als 'Festival van de Eerste Vruchten', is een belangrijk religieus ritueel dat plaatsvindt in december en januari. Het is een jaarlijkse ceremonie van drie weken die de bewoners van Swaziland verenigt om zegeningen te krijgen van de voorouders. Ook wordt met het feest het begin van het oogstseizoen ingeluid. Het feest wordt ter ere van de koning gevierd.

Bekijk alle 19 excursies en bezienswaardigheden.

Vakantiebestemmingen in Swaziland

Artikelen

Eten en drinken

Het land heeft niet echt speciale gerechten. Veel gerechten worden gemaakt op basis van maïs. In elk gerecht zitten veel verschillende ingrediënten verwerkt. Swaziland heeft ook vele lekkere restaurants waar je heerlijk kunt genieten van het eten.

Marula is een speciaal drankje uit Swaziland dat alleen gebrouwen word in het Marula seizoen. Vraag hierna bij de lokale bevolking.

Vervoer

Je kunt met het vliegtuig naar Swaziland gaan. De Matsapha luchthaven is een van de twee luchthavens in Swaziland. Het ligt ongeveer 1 kilometer van Manzini af. Er wordt gevlogen met Airlink Swaziland. Er kan ook gereisd worden met de bus vanuit Zuid-Afrika. Je zit hier veilig en comfortabel. Wel willen ze graag dat je dit van te voren boekt, zodat ze rekening kunnen houden met eten en de films. Wanneer je reist met de auto, moet je rekening houden met drukke grensovergangen. Probeer de weekenden en feestdagen te vermijden.

Het meest wordt er gereden in auto's en minibussen. Wanneer je met een minibus op pad gaat, let dan goed op je spullen. Het kan zomaar zijn dat je spullen in een keer weg zijn. Probeer zo min mogelijk 's nachts te reizen met de bus. Op de stations is veel criminaliteit. Als reizen met de bus geen optie is, kun je nog altijd een taxi nemen.

Visum

Voor een vakantie in Swaziland korter dan 3 maanden heb je geen visum nodig. Wel dient je paspoort nog minimaal 3 maanden geldig te zijn bij aankomst.

Prijsniveau

In Swaziland gebruiken ze de munteenheid lilangeni. 1 lilangeni is 100 cent. Ze hebben enkel- en meervoudig geld. Wanneer het enkelvoud is heet het lilangeni. Meervoud heet emalangeni. Ze gebruiken de munten 1, 2, 5, 10, 20, 50 cent en 1, 2, 5 emalangeni. Briefgeld bestaat uit 10, 20, 50, 100 en 200 emalangeni.

Veiligheid

Swaziland heeft, ten opzichte van de omliggende landen, weinig criminaliteit. Wel moet je oppassen in welk gebied je verblijft. Het gevaarlijkste dier is de nijlpaard. Blijf vooral uit zijn buurt en kom niet tussen hem en het water. In het water moet je erg oppassen voor krokodillen.

Medische informatie

Ongeveer 1 op de 3 volwassenen uit Swaziland leid aan de ziekte HIV/AIDS. Ook is er een grote kans om bilharzia en malaria te krijgen.

Er zijn een aantal verplichte inentingen voor Swaziland. Neem contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor actuele adviezen.

Het is niet verstandig om kraanwater te drinken. Koop voor de zekerheid flessen water in de supermarkt.

Bevolking

Het aantal inwoners van Swaziland wordt geschat op 1.123.913. De inwoners van Swaziland worden de Swazi's genoemd. Dit zijn volkeren die leven in Centraal- en Zuidelijk Afrika. 82% van deze inwoners behoort bij het Christendom en 14,7% behoort bij de natuurgodsdiensten. Zij geloven in bepaalde krachten van o.a. vuur en water. Er leven al duizenden jaren mensen in Swaziland, maar de officiële bevolking is er pas in de 18de eeuw komen wonen. De Swazi's zijn erg trouw aan de koning en zijn familie. Ze geloven en doen alles wat hij zegt. Wanneer een vrouw getrouwd is, bedekt zij voortaan haar haren zodat niemand het kan zien.

De taal

De officiële talen die er gesproken worden zijn Engels en Swazi. Deze talen worden over het algemeen ook het meest gesproken.

Flora & Fauna

Er zijn erg veel dieren te vinden in Swaziland. Dit is wel eens anders geweest. Toen de Britten het land in handen hadden zijn veel dieren uitgeroeid. Doordat Koning Mswato III en zijn vader zich ingezet hebben voor deze dieren, hebben ze alle diersoorten weer terug gekregen in het land. Een aantal van deze dieren zijn de zebra's, luipaarden, olifanten, waterbokken en krokodillen. Deze dieren leven vooral in de reservaten. In het wild kun je bavianen, jakhalzen en knaagdieren zien. Er leven ook een aantal gevaarlijke slangen. De zwarte cobra, de adder en de cobra kun je beter niet tegen komen. Er zijn ca. 2.600 verschillende plantsoorten te vinden in Swaziland. Deze vind je vooral in de nationale parken. Een aantal van deze planten zijn erg uniek en komen bijna nergens anders voor.

Geschiedenis

Men gaat er vanuit dat Swaziland al 100.000 jaren bewoond is. Maar dat het echte volk er pas woont sinds de 18e eeuw. De 1ste bewoner zou de zoon van koning Shaka zijn, Ngwane de 3e. Als generaal werd hij met het leger op pad gestuurd om de vijand te vermoorden. Ze konden de vijand niet vinden, maar durfden niet meer terug. Ze zijn toen in Swaziland gebleven. Later stuurde Shaka zijn andere zonen. Ook deze vonden de vijand niet en vestigden in Mozambique en Zimbabwe. In de 19e eeuw kwamen er pas blanken in Swaziland. De Britten drongen het land binnen in 1868. In 1881 werd Swaziland onafhankelijk. Dit was niet voor lang. In 1885 werd koning Dlamini van de troon gestoten en was het land weer in handen van de Britten. In 1968 werd het land pas echt onafhankelijk.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts maken gratis en vrijblijvend een reisvoorstel op maat.

 ANVR, SGR en Calamiteitenfonds
 9,6 in 400+ reviews
 Persoonlijk contact met een reisexpert

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing