Mount Kilimanjaro in Tanzania
gratis reisvoorstel aanvragenIn het noordoosten van Tanzania, tegen de grens van Kenia, ligt de hoogste berg van het Afrikaanse continent, de
Kilimanjaro. De oorsprong en de exacte betekenis van de naam Kilimanjaro is niet bekend, er wordt gedacht dat het een combinatie is van het Swahili woord Kilima, dat berg betekent, en Njaro, dat 'wit' betekent in het Chaga dialect. Samen maakt dit 'witte berg', waarmee op de besneeuwde toppen van de berg wordt gedoeld.
Stratovulkanen
De Kilimanjaro bestaat eigenlijk uit drie stratovulkanen, de Shira, de Mawenzi en de Kibo. Laatstgenoemde is met 5.892 meter het hoogste punt van de berg. Dit punt heet Uhuru Peak, dat 'vrijheid' betekent in Swahili. Bovenop de berg ligt ook de grootste van de ruim 250 kraters van de berg. De caldera van de Kibo heeft een doorsnede van 2,5 kilometer. De vulkanen zijn alweer een aantal jaren inactief, maar in 1938 vond er nog een uitbarsting plaats. De Kilimanjaro is verder bijzonder doordat de berg ruim 5.000 meter boven zijn omgeving uitsteekt, waarmee het de hoogste, vrijstaande berg ter wereld is.
Gratis reisvoorstel aanvragen
Bergbeklimmen
Met al deze spectaculaire statistieken en titels staat de Kilimanjaro hoog op het verlanglijstje van bergbeklimmers van over de hele wereld. Verder is het bijzonder dat je tijdens een beklimming van de berg verschillende klimaatzones doorkruist en je zogezegd 'van de tropen naar de polen' loopt. De top van de berg is namelijk bedekt met 2 km² gletsjerijs, terwijl het startpunt van de tocht in het oerwoud ligt. Er zijn verschillende manieren om de Kilimanjaro te beklimmen, allereerst kun je kiezen uit een wandel- of een klimtocht. Voor de geoefende wandelaar zijn er drie routes naar de top, die vooral variëren in niveau. Ook zijn er tientallen routes om de berg te beklimmen, waarvoor de nodige uitrusting en ervaring vereist is. De 5 tot 8 dagen durende klim wordt vaak onderschat, van de tienduizenden mensen die jaarlijks aan de klim beginnen, haalt nog niet de helft de top van de Kibo vulkaan. De Mawenzi vulkaan wordt zelden beklommen, er zijn namelijk geen routes naar de toppen. De minst hoge vulkaantop is die van de Shira, waar nog wel regelmatig mensen te vinden zijn.
Reisexpert Reisgraag.nl
De top
De eerste die de top van de Kilimanjaro haalde was de Duitser Hans Meyer, een geograaf en ontdekkingsreiziger die de Kibovulkaan in 1889 samen met zijn Oostenrijkse collega beklom. Inmiddels zijn honderduizenden mensen hem nagegaan.
Heb je vakantieplannen? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan gemaakt door een expert.