Togo

Togo is een relatief klein en smal land in het westen van Afrika. Togo wordt omringd Ghana, Burkina Faso en Benin. Het zuiden van Togo is gevestigd aan zee. Togo wordt voornamelijk bedekt door het Togo-gebergte. Dit gebergte heeft hoogtes van bijna 2000 meter. In het zuiden loopt het gebergte over in een kristallijn plateau, met gemiddelde hoogtes van 400 meter. In het zuiden aan de kust heeft het land enkele stranden. Verder het land in zijn er enkele natuurreservaten.
Togo bestaat uit vijf regio's. Elke regio heeft zijn eigen hoofdstad. De regio's zijn van noord naar zuid: Savanes, Kara, Centrale, Plateaux en Maritime. De hoofdstad Lomé, is gelegen in het zuiden van Togo. De stad ligt dicht bij de oceaan en heeft een grote haven. Vanuit de stad leiden er wegen naar Burkina Faso, en verder naar Mali en Niger. Aangezien deze landen niet aan zee liggen, is de haven van Lomé voor deze landen ook van groot belang. Verder is de stad Lomé het medisch- en onderwijscentrum voor heel Togo.

- Officiele naam:
- Republiek Togo
- ISO:
- TG
- Ligging:
- west Afrika
- Hoofdstad:
- Lomé
- Inwoners:
- +/- 6100000
- Taal:
- Frans
- Godsdienst:
- Christendom
- Tijdzone:
- UTC +0
- Munteenheid:
- CFA-frank
- Klimaat:
- Tropisch
- Oppervlakte:
- 56785 km²
Ervaringen
Naar West-Afrika ga je niet voor de stranden, wel voor het contact met de mensen. De sfeer en de hartelijke bevolking blijven je bij voor de rest van je leven.
- Algemeen 9
- Uitgaan 9
- Cultuur 10
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 9
- Ligging 9
redelijk land maar erg tegen de armoede grens, vriendelijke bevolking in Lomé maar beperkt wat luxe betreft.
- Algemeen 6
- Uitgaan 7
- Cultuur 7
- Restaurants 6
- Bezienswaardigheden 5
- Inwoners 9
- Ligging 8
Vakantieverhalen / reisverslagen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Togo
Nationaal Museum in Lomé (Lomé)
In Togo zijn er veel culturele attributen te bezichtigen. In een paar steden zijn musea of exposities in gebouwen. In Lomé is het Nationaal Museum gevestigd. In dit museum zijn veel voorwerpen uit de geschiedenis van Togo te bewonderen. Het is ooit opgericht in 1975 en het herbergt onder andere etnografische, culturele en artistieke tentoonstellingen over Togo. Ook zijn er een aantal prachtige houten beelden van muzikanten en Kentewevers te zien. De toegang voor het museum is gratis.
Grand Marché (Lomé)


Niet ver gelegen van het stadscentrum en Cathédrale Sacré Coeur vind je de Grand Marché (Grote Markt). Dit is de lokale markt van Lomé en staat bekend om de 'Nana Benz', de Afrikaanse textielkoninginnen. De markt bestaat uit drie verschillende secties waar het koopwaar aangeboden wordt. Op deze markt vind je praktisch alles. Er kunnen o.a. moderne Europese producten en traditionele Afrikaanse producten gekocht worden. Producten als groenten en fruit, vis, tassen en geneesmiddelen zijn een greep uit de collectie van deze enorme markt. Je zult hier vooral vrouwen in kleurrijke traditionele kledij achter de kraampjes zien staan. Het geluid van de typische Afrikaanse klanken tijdens het winkelen maken het een bijzondere ervaring.
Keran National Park


In 1971 is het Keran National Park uit een bosreservaat opgericht. Het gebied waar het park in ligt is gelegen in een vlakte waar de rivier de Koumongou soms overstromingen veroorzaakt. Toch is het park een van de populairste bestemmingen in het land. In de beboste savanne is een rijke fauna te vinden in vergelijking tot andere nationale parken in Togo. Het is daarnaast de thuisbasis voor verschillende wilde dieren als olifanten, buffels, leeuwen, antilopen en heel veel vogels.
Vakantiebestemmingen in Togo
Artikelen
Eten en drinken
Het eten in Togo wordt getypeerd als het beste eten in het westen van Afrika. De keuken van Togo beschikt over veel lokale gerechten. Het meest bekend is fufu. Dit gerecht wordt gemaakt van Afrikaanse yam. Yam is een soort aardappel met een zoete smaak. De yam wordt gekookt en dan gemalen tot een soort deeg. Naast yam is cassave het belangrijkste ingrediënt van fufu. Het gerecht wordt verder geserveerd met vissoep. Deze soep bestaat uit verse vis, tomaat en peper. Fufu wordt geserveerd in de kom van een kalebas. Er zijn nog een aantal noemenswaardige gerechten. Deze zijn meestal regionaal gebonden. Aan de kust zijn de gerechten sauce de poisson (verse vissaus) en iamounou dessi erg populair. Andere bijzondere gerechten uit Togo zijn: * Gboma (spinazie) * Aglan (krab) * Abobo (gekookte slakken) * Tomaten- en auberginesauzen * Koliko (gebakken yam) * Egbo pinon (gegrild geitenvlees).
In Togo kan er beter geen drinken op straat gekocht worden. Bij de standjes op straat wordt er vaak gewerkt met ongezuiverd water. In de bars en restaurants worden de flesjes frisdrank meestal pas aan tafel opengemaakt, zodat mensen zeker weten dat er niet mee geknoeid is. In Togo zijn er ook een aantal traditionele drankjes. Deze drankjes worden veelal door de mensen thuis gemaakt. Palmwijn en tchakpallo (gefermenteerde gierst) zijn enkele bekende traditionele dranken.
Vervoer
Vanuit Nederland is het mogelijk per vliegtuig naar het vliegveld in Lomé te vliegen. Meestal gaan de vluchten via Parijs of Brussel. Vaker is het goedkoper om via Accra in Ghana of Cotonou in Benin te vliegen in plaats van naar Lomé. De afstand tussen de steden en Lomé is maar drie uur rijden. Het is mogelijk een auto te huren, maar er rijden ook mini-busjes en taxi's. Er is geen spoortraject naar Togo.
In het land is vervoer via taxi's en mini-busjes mogelijk. Een auto huren behoort ook tot de mogelijkheden. Echter zijn de meeste wegen wel belabberd, het beste kan dan een terreinwagen gehuurd worden. Maar het is veel goedkoper om met een taxi of een mini-busje te gaan. Deze brengen toeristen overal heen voor maar $1 per uur. Voor bagage moet meestal wel extra betaald worden. Het gebruik van een fiets is ook nog een mogelijkheid. In de grote steden en op toeristische plaatsen worden er fietsen verhuurd. Vooral in de hoofdstad is dit een voordeel, omdat er zo minder lang gestopt hoeft te worden bij de vele militaire controles.
Visum
Voor een vakantie in Togo dient je paspoort bij aankomst nog 6 maanden geldig te zijn en daarnaast heb je een visum nodig. Een visum kun je aanvragen bij het consulaat van Togo in Nederland.
Prijsniveau
Het prijsniveau is in Togo niet erg hoog. Op het gebied van eten en onderdak is het één van de goedkopere landen van West-Afrika. De nationale munt in Togo is de CFA-Frank (XOF). Het geld bestaat uit munten en biljetten is in het land bij de banken te wisselen. Munten zijn er van 1, 5, 10, 25, 50, 100, 200, 250 en 500 frank. Biljetten bestaan er in de vormen 1.000, 2.000, 5.000 en 10.000 frank. De koers van de West-Afrikaanse frank is door middel van een vaste koers gekoppeld aan de euro. 1,- staat gelijk aan 152,449 frank. 1000 frank staat gelijk aan 6,55957 (sept 2010). In grote steden, hotels, restaurant en winkels worden creditcards en travellercheques aangenomen. Het kan per locatie verschillen of het geaccepteerd wordt, of niet.
Veiligheid
Zoals in bijna ieder land in Afrika, moet je in Togo ook op je eigendommen letten en niet laat op de avond alleen over straat gaan. De kans op berovingen op toeristen is groot in deze landen. Ook is het niet verstandig te gaan kijken bij politieke rally's, demonstraties en grote publieke bijeenkomsten. Voor vertrek het reisadvies van het ministerie van buitenlandse zaken in de gaten houden wordt ook aangeraden. Bij het reizen per auto, moet er rekening gehouden worden met de vele militaire controleposten.
Medische informatie
In Togo zijn de medische voorzieningen beperkt. Het is verstandig een goede reisverzekering af te sluiten, zodat mogelijke kosten gedekt kunnen worden. Als reiziger is het verstandig voldoende medicijnen mee te nemen. Het is moeilijk om aan goede medicatie te komen. Er kan contact opgenomen worden met het Nederlandse consulaat in Lomé mocht er medische hulp of ziekenhuisopname nodig zijn.
In Togo komt er het hele jaar door Malaria voor. Daarom worden anti-malaria middelen ook aanbevolen. Bij koorts of griepachtige verschijnselen, tijdens of na het verblijf, direct contact opnemen met een dokter. Verder is het verplicht een inenting te hebben tegen gele koorts. Voor dtp en hepatitis A wordt een vaccinatie aanbevolen. Om de landgrenzen van Togo te kunnen passeren is er ook een choleraverklaring nodig. Voor actuele adviezen kan er contact opgenomen worden met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.
De restaurants in Togo zijn over het algemeen redelijk hygiënisch en schoon. Het is verstandig om goed op de persoonlijke- en voedselhygiëne te letten.
Water uit de kraan kan niet zo gedronken worden. Kraanwater dat gebruikt wordt voor drinkwater, ijsblokjes of om fruit en groenten af te spoelen dient eerst gekookt te worden om het te zuiveren. Bij het kopen van flessen water altijd even controleren of de flessen nog verzegeld zijn.
Bevolking
In Togo wonen ruim vier miljoen mensen. Deze grote bevolkingsgroep is verdeeld in ongeveer 40 etnische groepen. De grootste groepen zijn Ewe, Mina, Kabre, Kotokoli en Moba. In het land is er een duidelijke scheiding waar christenen en moslims wonen. In het noorden wonen de moslims en in het zuiden de christenen. De aanhangers van inheemse godsdiensten zijn nog het grootst in Togo. Ze hanteren een religie genaamd Voodoo.
De taal
In Togo wordt er voornamelijk Frans gesproken. In sommige gebieden spreekt de bevolking ook een beetje engels. Verder worden er in het land nog verschillende Afrikaanse streektalen gesproken.
Flora & Fauna
Het landschap van Togo bestaat voornamelijk uit savanne met op veel plaatsen lichte bebossing. In de bergen komt er regenwoud voor. De begroeiing in dit regenwoud is deels loof verliezende. Galerijwouden komen voor langs de rivieren, en naar het noorden toe bestaat het gebied uit steppe. Aan de kust, in het zuiden, is er een klein stukje gebied met zandstranden. In het binnenland van Togo zijn er enkele natuurreservaten. In Togo komen er ook veel dieren voor. Met name het aantal vogels is imposant. Er zijn een groot aantal kraanvogels, ooievaars en maraboes. Verder leven er verschillende soorten apen, de hyena, de leeuw, de panter, de olifant, de nijlpaard, de buffel en veel antilopen.
Geschiedenis
Togo heeft een rijkelijke historie. In de 18e eeuw heeft de bevolkingsgroep de Ewe zich gevestigd in het gebied van het huidige Togo. In de 18e en 19e eeuw werden er aan de kust diverse handelsposten gevestigd door Hollanders, Spanjaarden, Portugezen en Denen. Verder dan deze posten aan de kust kwamen ze niet. Het binnenland bleef nog onontdekt. Een Duitse handelaar was de eerste die een verbond sloot met de Ewe-bevolking. Daarmee werd Togo een protectoraat van Duitsland onder de naam Duits Togoland. Pas in 1894 werd het een kolonie van Duitsland. Na de Eerste Wereldoorlog werd Togoland beschikbaar gesteld aan de Volkenbond. Groot-Brittannië kreeg de macht in de westelijke helft, en de oostelijke helft ging naar Frankrijk. In het jaar 1956 werd het westelijke deel van Togoland onderdeel van het naburige Goudkust. Het oostelijke gedeelte werd een autonome republiek binnen de Franse Unie. In 1960 werd de onafhankelijkheid verklaard, en ging het land verder als Republiek Togo. Sylvanus Olympio werd de eerste president. In 1963 werd door een staatsgreep president Olympio aan de kant gezet. Kolonel Etiënne Gnassingbe Eyadéma werd de nieuwe president in 1967. Dit deed hij door zichzelf te benoemen. Hij is president gebleven tot zijn plotselinge overlijden in 2005. De zoon van de president werd door het leger benoemd als interim-president. Deze coup werd sterk veroordeeld door de Europese Unie, de regionale ECOWAS en de rest van internationale gemeenschap. Onder druk hiervan is Faure Gnassingbé ook afgetreden. Voor het eerst werden er verkiezingen gehouden in Togo. Gnassingbé won deze verkiezingen met maar liefst 60% van de stemmen. De oppositie stelde dat er fraude gepleegd was. Deze verkiezingsuitslag bracht veel problemen te weeg. Er ontstonden rellen en onregelmatigheden. Ook vielen er doden en meer dan 40.000 mensen sloegen op de vlucht naar Ghana en Benin. De organisatie ECOWAS, gesteund door de internationale gemeenschap, heeft de partijen bij elkaar gebracht om tot een oplossing te komen. Dit lukt en er komen nieuwe verkiezingen. Een nieuwe premier wordt gekozen.