De vlag van Tonga
gratis reisvoorstel aanvragenDe huidige nationale vlag van Tonga is al sinds 1866 in gebruik, maar het duurde tot 4 november 1875 voordat de vlag ook officieel werd aangenomen. De Tongaanse vlag is één van de oudste vlaggen ter wereld. Net als vele andere landen heeft Tonga een vrij eenvoudige nationale vlag. De achtergrondkleur van de vlag is namelijk egaal (donker)rood. Verder zit er aan de kant waar de vlag gehesen wordt alleen nog een wit kanton in de linkerbovenhoek, met in het midden daarvan een rood kruis.
Geschiedenis van de vlag
Het ontwerp voor de huidige Tongaanse vlag is tot stand gekomen in de jaren 60 van de 19de eeuw. Tot 1866 was de nationale vlag van Tonga namelijk identiek aan de vlag van de internationale noodhulporganisatie het Rode Kruis. Om verder verwarring te voorkomen, werd daarom besloten de vlag van Tonga aan te passen. De Tongaanse koning George Tupou I is de ontwerper van de huidige vlag en het design ervan heeft hij gebaseerd op de Britse koopvaardijvlag: dat is namelijk een rode vlag met een afbeelding van de Union Jack (de Britse vlag) in de linkerbovenhoek.
De nieuwe vlag van Tonga werd toen eigenlijk meteen in gebruik genomen, maar die vlag werd uiteindelijk pas in 1875 officieel aangenomen. Toen werd ook meteen een clausule in de grondwet van Tonga opgenomen waarin stond dat de nationale vlag (nooit) meer veranderd mag worden.
Gratis reisvoorstel aanvragen
Symboliek
De witte kleur van het kanton in de linkerbovenhoek van de vlag staat voor puurheid. Het rode kruis in dit witte vierkant representeert het christendom, de geloofsovertuiging die in Tonga zeer belangrijk wordt gevonden. De rode achtergrondkleur van de vlag symboliseert het bloed van Jezus dat bij zijn kruisiging is vergoten. De nationale vlag moet de inwoners van Tonga eraan herinneren dat zij hun verlossing aan hem te danken hebben.
Reisexpert Reisgraag.nl
Ontwerp
De verhoudingen van de vlag zijn 1:2, waarbij 1 de hoogte is en 2 de breedte. Net iets minder dan een kwart van de vlag wordt in beslag genomen door het witte kanton met daarin het rode kruis. Het overgrote deel van de vlag heeft dus de (donker)rode achtergrondkleur.
Heb je vakantieplannen? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan gemaakt door een expert.
Het wapen van Tonga
Tonga heeft ook een officieel wapenschild, maar deze staat niet op de nationale vlag afgebeeld. Het wapen van het land werd in 1862 bedacht en ontworpen door Uelongatoni Ngu Tupou, de toenmalige prins van Tonga, en Shirley Baker, de toenmalige premier van het land.
Het schild is verdeeld in vier vlakken, die ieder een andere afbeelding bevatten. Linksboven op het wapen is een gouden veld waarin drie witte sterren staan afgebeeld. De drie sterren verwijzen naar de eilandengroepen: Vava’u, Ha’apai en Tongatapu. In het rode veld ernaast is een koningskroon weergegeven, die het koninkrijk zelf symboliseert en dus het teken voor de monarchie van het eiland is. Het vlak in de rechteronderhoek van het schild is donkerblauw en bevat een afbeelding van een witte duif met een mirtetak in zijn snavel. Dit veld representeert eenheid, vrede en het christelijke geloof. In het vierde en laatste veld zijn drie gekruiste zwaarden tegen een gouden achtergrond te zien en deze staan symbool voor de drie koningshuizen (Tu’i Tonga, Tu’i Ha’stakalaua en Tu’i Kanokupolu). In het midden van het wapen is nog een grote witte zeshoekige ster met daarin een rood kruis afgebeeld. Dit symbool is ook terug te vinden in de linkerbovenhoek op de vlag van Tonga.
Verder is onderaan het wapenschild een tekstband te zien, waarop de Tongaanse tekst ‘Ko e ʻOtua mo Tonga ko hoku Tofiʻa‘ (God en Tonga zijn mijn erfenis) staat te lezen. In het midden aan de bovenkant van het schild is wederom de gouden koningskroon afgebeeld, maar nu met twee twijgen eromheen, die ook daadwerkelijk worden gedragen wanneer door leiders van het land bepaalde besluiten worden genomen. Het wapen wordt compleet gemaakt door twee nationale vlaggen van Tonga links en rechts van de kroon.