Istanbul
Istanbul ligt in het westen van Turkije en is de grootste en belangrijkste stad van het land. Ondanks dat is het niet de hoofdstad van Turkije. Wat Istanbul bijzonder maakt is dat het de een van de weinige steden ter wereld is die in twee continenten ligt. De stad ligt namelijk zowel gedeeltelijk in Europa als in Azië. De Bosporus, die Europa van Azië scheidt, loopt door de stad heen. In de stad zijn meer dan 500 moskeeën, kerken, paleizen en musea te vinden. Er zijn dus erg veel bezienswaardigheden te bezoeken in de stad. Hierdoor is de stad erg populair onder cultuurliefhebbers. Daarnaast wordt de stad beïnvloed door zowel het christendom als de islam, wat een redelijk unieke combinatie is. Beide religies zijn goed terug te zien in de vele bouwwerken van de stad.
'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert Bodrum
gratis reisvoorstel >>
Plaatsen in de buurt van Istanbul (Turkije) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Istanbul
Basilica Cistern (Istanbul)
Een indrukwekkende ondergrondse ruimte, gevormd door 336 pilaren, dat is Yerebatan Sarayi ofwel Basilica Cistern. Deze ondergrondse cisternen zijn gebouwd in het midden van de 6e eeuw en het complex werd gebruikt als zoetwaterbassin omdat het schiereiland zelf geen drinkwatervoorraden bezat. De 336 pilaren zorgen ervoor dat het dak niet naar beneden komt. Twee van de pilaren rusten op antieke Mendusa-hoofden. Door de prachtige lichten en unieke sfeer is Basilica Cistern al jaren het decor voor filmopnamen en toneelvoorstellingen.
Bruggen in Istanbul (Istanbul)
De Turkse stad Istanbul bestaat uit een Europees en Aziatisch gedeelte, deze delen heten de Ortaköy en de Beylerbeyi. De stadsdelen worden met elkaar verbonden door twee bruggen. De namen van deze bruggen zijn de Bosporusbrug en de Fatih Sultan Mehmetbrug. De laatste brug is vernoemd naar Mehmet de Veroveraar. Het is interessant om eens over een van deze bruggen te lopen, je loopt dan tussen Europa en Azië in en ook het uitzicht over de stad is mooi.
Ook de Galatabrug is interessant, hier staan altijd veel vissers te vissen. Onder de brug bevindt zich een leuke vismarkt waar je de verse vis kunt kopen.
Museum voor Turkse en Islamitische Kunst (Istanbul)
Het museum voor Turkse en Islamitische Kunst in de stad Istanbul is een echte aanrader. Het museum bevindt zich in de wijk Eminönü, dichtbij de Hippodroom van Constantinopel. De collectie van het museum omvat voorbeelden van tegels, oosterse tapijten, islamitische kalligrafie, de nomaden, etnografische displays en andere interessante voorwerpen zoals de deur van Ulu Camii. Deze deur is prachtig versierd.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Turkije bekijken.
Video's
Vervoer
Bij Istanbul ligt de internationale luchthaven Istanbul Atatürk Airport. Dit is het grootste vliegveld van Turkije en ligt op ongeveer 19 km van de stad. Vanaf de luchthaven kun je per metro en tram naar het centrum van Istanbul. In totaal duurt deze rit ongeveer drie kwartier. Daarnaast is er ook een shuttle service, die je per bus naar Havatas brengt. In deze wijk bevinden zich veel hotels. Daarnaast ligt er ook een vliegveld ten zuidoosten van het centrum van Istanbul. Dit vliegveld, Sabiha Gökcen, ligt in het Aziatische gedeelte van de stad en ligt op ongeveer 45 km van het centrum. Vanuit Sabiha Gökcen Airport kun je per bus en ferry het Europese gedeelte van de stad bereiken. Daarnaast is er een shuttle bus service die naar de wijken Taksim en Kadiköy rijden. In de stad zelf zijn er verschillende mogelijkheden wat betreft het openbaar vervoer. Je kunt jezelf door de stad verplaatsen per taxi, veerboot, bus, dolmus, trein, metro, tram of kabelbaan. Per openbaar vervoer is alles makkelijk en goedkoop te bereiken in de stad.
Geschiedenis
Istanbul heeft een rijke geschiedenis. In het verleden is de stad benoemd tot hoofdsteden van meerdere keizerrijken en hebben verschillende grote leiders en helden Istanbul verkozen tot hun verblijfplaats. Dit roemrijke verleden is tot op de dag van vandaag goed terug te vinden in de vele bezienswaardigheden van de stad. De stad is waarschijnlijk gesticht door de Grieken, in de 6e eeuw v.Chr. De oorspronkelijke naam van de stad is Byzantion, die al snel veranderd werd in Byzantium. De strategische ligging van de stad in de Bosporus maakte het tot een succesvolle stad en veel verschillende bevolkingen bezetten de stad dan ook maar al te graag om hier gebruik van te maken. In de Romeinse tijd werd de stad, onder leiding van keizer Constantijn, omgedoopt tot de hoofdstad van het Romeinse rijk en veranderde hij de naam in Constantinopel. Enkele eeuwen later veroverden de Turken de stad en vormen ze de stad tot de hoofdstad van het Ottomaanse rijk. Halverwege de 19e eeuw viel het Ottomaanse rijk langzaamaan uiteen en dit had invloed op de welvaart van destijds genaamde Constantinopel. In 1923 heeft het de status van hoofdstad van Turkije moeten afstaan aan Ankara. In 1930 werd de stad officieel omgedoopt tot Istanbul door de Turkse bevolking.
Weer
De zonnigste en heetste maanden zijn juli, augustus en september, met een gemiddelde van 12 uur zon per dag en temperaturen tussen 30°C en 35°C. Ook april, mei, juni en oktober behoren nog tot het hoogseizoen, de zon is bijna altijd aanwezig en de temperaturen schommelen tussen 22°C en 30°C. Ook in de winter (november, december, januari, februari) is het nog goed vertoeven in Istanbul. Af en toe valt er dan eens een bui maar de temperaturen blijven zeer zacht: ongeveer 15 °C.