De Karakum woestijn
gratis reisvoorstel aanvragenTurkmenistan bestaat voor tachtig procent uit woestijn. De Karakum woestijn is nog een zeer ongerepte woestijn en hierdoor moeilijk bereikbaar, wat het ook weer erg avontuurlijk maakt. Naast de lokale woestijndorpen, meren en zandstormen vind je in de Karakum woestijn ook een bijzondere gaskrater!
Ligging
De Karakum woestijn ligt in Turkmenistan en grenst in het noorden aan Oezbekistan, aan de Amu Darja rivier. In het oosten grenst het aan Afghanistan, in het zuiden aan Iran en in het westen aan de Kaspische Zee. De woestijn heeft een oppervlakte van ongeveer 350.000 km² en is zeer dunbevolkt. Er leeft namelijk gemiddeld slechts één persoon op elke 6,5 km². Verder stromen er vanuit het Hindoekoesj gebergte de Hari River en de Murghab River naar het zuiden, om vervolgens te verdwijnen in de woestijn. Het water uit de rivieren wordt gebruikt voor irrigatie. Naast de twee rivieren doorkruist het grootste irrigatiekanaal van de hele wereld de woestijn: het Karakum Kanaal. In 1954 zijn ze begonnen met het aanleggen van het kanaal. In totaal is het 1.375 kilometer lang en transporteert het 13 tot 20 km³ water. Door lekkages uit het kanaal zijn er bij de rivier diverse vijvers en meren ontstaan.
Gratis reisvoorstel aanvragen
Beste reistijd
Er zijn in Turkmenistan een aantal maanden waarin je het land beter niet kan bezoeken. Zo heb je van juni tot oktober regelmatig last van zandstormen. Van oktober tot mei heb je juist weer veel last van sneeuwstormen. De seizoenen in dit land verschillen erg veel van elkaar. Zo heb je extreem hete zomers en weer erg koude winters. De maanden maart tot en met mei en september tot en met oktober zijn uiteindelijk de beste reismaanden. Hierbij moet je wel rekening houden met een eventuele storm.
Reisexpert Reisgraag.nl
De Darvaza gaskrater
In het midden van de Karakum woestijn ligt een hele opmerkelijke krater. De Darvaza gaskrater, ook wel de burning gates, geeft een enorme gloed die van kilometers afstand al te zien is. De enorme krater is ooit ontstaan door een groot ongeluk in de jaren '50. Bij een Russische gasboring ontstond een krater die het hele boorstation opslokte, waardoor al het aangeboorde gas ontsnapte. Ze besloten vervolgens om het gas in brand te steken en zo de milieu-impact te verminderen. Verwacht werd dat het vuur een aantal weken zou branden, 60 jaar later kan je echter nog steeds naar 'de poorten van de hel' komen kijken.
Heb je vakantieplannen? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan gemaakt door een expert.
Woestijndorpen
Als je een van de vele woestijndorpen in de Karakum woestijn wilt bezoeken, kan je dat doen vanuit Asjchabad. Vanuit hier rijden minibussen(mashrutkas) tot aan de woestijn en ga je verder met een truck. De dorpen die je kan bezoeken zijn meestal erg klein. Voorbeelden zijn Yerbent en Darvaza. De Turkmeense bevolking is erg gastvrij, vaak nodigen ze je uit om een kop thee te komen drinken. Neem daarom altijd wat geschenken mee die je aan ze kan geven. In de dorpen leven ze vooral van de geit. Zo wordt het brood geweekt in geitenvet en eten ze de poten, kop en maag. Hier drinken ze dan kamelenmelk of thee bij. Wat grotere steden zijn Mary en Tejen. Mary is een oase in de woestijn en tevens de hoofdstad van de provincie Mary. De stad heeft haar naam te danken aan de historische stad Merv. Hiervan staan de nabij gelegen ruïnes op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Mary is een wat modernere stad dan de woestijndorpen en erg leuk om te bezoeken.