Wilde dieren in Uganda
Uganda wordt ook wel de 'parel van Afrika' genoemd. Deze naam heeft het land niet voor niets gekregen. Het land heeft wel 10 nationale parken waar je een grote verscheidenheid aan flora en fauna vindt. Het landschap is heel erg afwisselend; van regenwouden tot savanne en van diepe meren tot besneeuwde bergtoppen. Het meest bekend is natuurlijk de savanne, waar je een groot aantal wilde dieren tegen kunt komen. Door middel van een safari is het mogelijk om een glimp van deze prachtige dieren op te vangen. Welke bijzondere wilde dieren in Uganda voorkomen lees je hier.
gratis reisadvies
De Afrikaanse olifant
Het grootste dier wat je tegen zult komen op de savanne van Uganda is de Afrikaanse olifant. De olifant hoort dan ook bij De Grote Vijf. Je kunt olifanten vaak al van een grote afstand zien. De dieren houden zich voornamelijk bezig met grazen en water zoeken. Ze eten een ongelofelijk grote hoeveelheid per dag. Ze zijn erg belangrijk voor het ecosysteem van de savanne omdat de olifanten voorkomen dat er teveel bos groeit. De Afrikaanse olifant is verder een erg sociaal dier: ze hebben vaak een levenspartner, begroeten familieleden en zorgen voor de zwakkeren.
Antilopes
Wat past er nou meer bij een savanne dan de antilope? Uganda kent 29 verschillende soorten antilopes, waaronder de koedoe en het hartenbeest. Deze laatste komt alleen in Uganda voor, wat het dier erg bijzonder maakt. De meest voorkomende antilope in Uganda is de gazelle. Gazelles leven soms in kuddes van meer dan 100 dieren en worden dan ook het meest gezien tijdens een safari.
Vraag gratis een offerte aan
Kafferbuffel
Dit gigantische dier wordt tot wel 1.65 meter groot en weegt wel 680 kilo. Het is dus niet gek dat de kafferbuffel bij De Grote Vijf hoort. Ondanks dat deze dieren alleen maar gras eten, zijn ze toch een van de meest gevaarlijke op de savanne. Ze zijn namelijk erg onvoorspelbaar door hun neiging tot verdediging. Er zijn genoeg verhalen van kafferbuffels die een leeuw vertrapt hebben. Er leven 2 soorten kafferbuffels in Uganda: de grote savannebuffel en de kleinere bosbuffel. Een kudde van deze dieren kan soms wel bestaan uit meer dan 100 dieren.
Nijlpaard
Nijlpaarden zijn na de olifant en de neushoorn de grootste landzoogdieren. Ze wegen tussen de 1.500 en 1.800 kilo en worden wel tot 1.5 meter groot. Ze spenderen de meeste tijd in het water om koel te blijven. Nijlpaarden hebben namelijk geen zweetklieren. Ondanks dat ze meestal in het water zitten kunnen nijlpaarden niet zwemmen. Ze kunnen wel ongeveer 6 minuten onderwater doorbrengen en, ook al zou je dat niet verwachten, ze kunnen hard rennen. Ze kunnen snelheden bereiken tot wel 40 kilometer per uur.
Leeuw
Een van de meest bijzondere dieren om te observeren is natuurlijk de leeuw. Leeuwen leven in groepen van ongeveer 15 dieren en hebben een strikte sociale structuur. Jongen worden meestal rond dezelfde tijd geboren. Echter, als een mannetje de groep overneemt maakt hij de jongen dood en paart hij met de leeuwinnen. In de groep zijn de leeuwinnen verantwoordelijk voor 90 procent van het jagen. Ze jagen vaak op buffels, antilopes en giraffes.
Luipaard
Als je in Uganda een luipaard spot heb je erg veel geluk. Deze dieren zijn namelijk het moeilijkst om te zien op de savanne. Ze kunnen zich erg goed camoufleren en leven solitair. Ze overleven doordat ze zich goed kunnen aanpassen aan warme en koude klimaten en omdat ze hun prooi vaak mee de boom in slepen. Op die manier houden ze hun prooi veilig van hyena's en leeuwen. Luipaarden kunnen een snelheid tot wel 58 kilometer per uur bereiken.
Giraffe
Een ander boegbeeld van de savanne is de giraffe. Dit dier, met zijn lange nek, is bijzonder om te zien. Vooral de manier waarop de giraffe loopt is apart. Het dier beweegt namelijk beide rechterbenen tegelijk, en daarna beide linkerbenen. De giraffe is het hoogste landzoogdier dat er is. Zelfs jongen zijn al meteen rond de 2 meter groot. Het aantal giraffen in Uganda is door jacht behoorlijk omlaag gegaan, waardoor er nu nog maar 700 over zijn. Het dier is dan ook een bedreigde diersoort.
Berggorilla
Dit dier vind je dan wel niet op de savanne, maar is zeker de moeite waard om te vermelden. Er zijn namelijk over heel de wereld maar zo'n 750 berggorilla's, waarvan veruit de meeste in Uganda leven. Gorrila´s hebben menselijke trekjes en ze leven dan ook in grote, hechte families. Deze families worden geleid door een zilverrug, een volwassen mannetje die bepaald waar de familie eet en slaapt. De zilverrug heeft vele privileges, maar als de familie bedreigd wordt is hij degene die ze beschermd. Soms zelfs tot de dood toe.
Reisgraag heeft prachtige reizen naar Uganda, eventueel in combinatie met Rwanda waarbij je een bezoek aan deze berggorilla's kunt inplannen. Je koopt van te voren een "permit" waarmee je toestemming hebt om met rangers het park in te gaan. Je maakt een trekking van een aantal uur tot maximaal een dag , afhankelijk van waar de gorilla's op dat moment zijn in het park. Dit mag maar in kleine groepjes van een maximaal aantal personen per dag en juist dat maakt deze ervaring zo uniek. Kan je je voorstellen hoe het is om oog in oog te staan met een zilverrug?
Je kunt via onze website een offerte aanvragen voor een reis naar deze unieke bestemming. We maken combinaties met bijvoorbeeld Murchison falls en eventueel Rwanda.