De vulkanen van Vanuatu

gratis reisvoorstel aanvragen

De vulkanen van Vanuatu
De vulkanen van Vanuatu

Vanuatu is een republiek die bestaat uit een eilandengroep van meer dan 80 eilanden. De eilanden bestaan voornamelijk uit prachtige witte stranden, palmbomen en liggen in de azuurblauwe zee. Echter, in Vanuatu vind je ook vele vulkanen. Vanuatu ligt dan ook op de top van de zogeheten 'Pacific Ring of Fire'. De Pacific Ring of Fire is een gebied waar jaarlijks vele aardbevingen en vulkaanuitbarstingen plaatsvinden. De tektonische platen (of aardschotsen) in dit gebied bewegen eigenlijk constant. Sommige delen van Vanuatu zakken of stijgen wel enkele centimeters per jaar. Vanwege de vele vulkanen bestaan veel van de eilanden uit vulkanisch gesteente en ze zijn dan ook behoorlijk bergachtig. De vulkanen van Vanuatu worden beschouwd als enkele van de meest spectaculaire van de wereld. De bekendste, mooiste en spectaculairste vulkanen van Vanuatu vind je hier.

Yasur

Deze vulkaan, gelegen op het eiland Tanna, is de bekendste van Vanuatu en wordt dan ook door veel toeristen bezocht. Echter, het is niet altijd mogelijk om deze vulkaan te bezoeken. De vulkaan is namelijk actief en er wordt per dag gekeken of het veilig genoeg is om de vulkaan open te stellen voor publiek. Er vinden namelijk elke dag wel enkele kleine uitbarstingen plaats, en regelmatig komt er lava, as en soms zelfs vulkanisch gesteente omhoog. De vulkaan is al zo'n 800 jaar actief. De beroemde Captain Cook schreef er al over in zijn scheepsjournaal. De Yasur is 361 meter hoog en heeft een krater van wel 400 meter breed. Als toerist kun je behoorlijk dicht bij de krater komen, dus de mensen die op zoek zijn naar actie kunnen hier hun hart ophalen.

Ambryn

Deze vulkaan is een van de meest actieve vulkanen ter wereld. In de kraters van de Ambryn, Benbow en Marum, vind je vaak kleine lavameren. De caldera, een komvormige krater gevormd door vulkanische activiteit, is wel 12 kilometer breed en daarmee erg groot. Er komen nog regelmatig uitbarstingen voor in de vele kraters van de vulkaan. Het eiland van de Ambryn wordt ook wel het 'zwarte eiland' genoemd omdat er vaak asregens voorkomen. Deze as vormt een gevaar voor de bevolking, omdat de as het grondwater vervuilt. Het eiland wordt voornamelijk bezocht door toeristen die geïnteresseerd zijn in actieve vulkanen, en van die soort zijn er niet veel. Er zijn dan ook geen hotels te vinden. Wel zijn er enkele guesthouses.


Gratis reisvoorstel aanvragen

Lopevi

De Lopevi vulkaan wordt beschouwd als een van de mooiste vulkanen van Vanuatu. De vulkaan rijst namelijk meteen uit de oceaan en ziet er magnifiek uit. Het eilandje is tegenwoordig onbewoond. Tot 1960 hebben er mensen gewoond, maar door de frequente uitbarstingen werd het te gevaarlijk om er te blijven wonen. Het hoogste punt van de Lopevi ligt op 1.447 meter, waarmee het het hoogste punt van centraal Vanuatu is. Sinds 1862 is de vulkaan 22 keer uitgebarsten, waarvan de laatste uitbarsting in 2008 was. De vulkaan wordt, door zijn indrukwekkende aanzicht, ook wel eens vergeleken met de scene van een doomsday film.

Gaua

De vulkaan op het eiland Gaua (ook wel Santa Maria genoemd) is een van de meest schilderachtige en kleurrijke ter wereld. De vulkaan bestaat uit een caldera van 6 bij 9 kilometer die zo'n 700 meter diep is. In de krater van de vulkaan vind je een kratermeer, waardoor het uitzicht op de top prachtig is. In 2010 is er nog een uitbarsting geweest, die eigenlijk nog steeds verder sluimert. Er werd toen overwogen om de bewoners van het eiland te evacueren. Dat is echter niet gebeurd. De vulkaan wordt dan ook erg goed in de gaten gehouden door de autoriteiten.

Reisexpert Reisgraag.nl

  • Zekerheid ANVR, SGR en Calamiteitenfonds
  • 9,6 in klantenreviews
  • Veel kennis & ervaring

    Gratis reisvoorstel

  • Manaro

    Op het eiland Aoba ligt de vulkaan Manaro. Deze vulkaan wordt beschouwd als een van de 10 gevaarlijkste ter wereld en is dan ook tot op de dag van vandaag actief. In 2005 was de laatste uitbarsting, en er is een constante dreiging van een nieuwe uitbarsting. Evacuatieplannen voor de bevolking liggen dan ook klaar. Een grote uitbarsting kan namelijk catastrofale gevolgen hebben. Bovenop de vulkaan vind je 2 grote kratermeren. De vulkaan is qua oppervlakte een van de grootste van Vanuatu.



    Offerteformulier

    Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

     Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
     9,6 in reviews
     Veel kennis en ervaring
     3.879 klanten gingen u voor

    Uw gegevens

    * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

    3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

    10,0

    Gerelateerde artikelen