Het ontstaan van Dubai
Dubai is de hoofdstad van het gelijknamige Emiraat Dubai, het op één na grootste emiraat van de Verenigde Arabische Emiraten. De stad ligt op het oostelijke deel van het Arabische schiereiland en grenst hiermee aan de Golf van Oman en de Arabische Golf. Laatstgenoemde wordt eigenlijk de Perzische Golf genoemd, maar deze naam ligt gevoelig bij de bevolking.
gratis reisadvies
Belangrijke handelsstad
Al vanaf 3.000 jaar voor de komst van Christus is er sprake van menselijke aanwezigheid in het gebied rondom Dubai. De stad groeide vanwege zijn ligging al snel uit tot een belangrijke handelslocatie. Pas vanaf 1799 werd er gesproken van het dorp Dubai, dat toen niet meer dan een kleine nederzetting voorstelde. Dubai zou in het begin van de 19e eeuw als een stad worden gesticht. Ondanks het instorten van de parelmarkt, één van belangrijkste producten die in Dubai werden verhandeld, werd 'the City of Merchants' vanaf 1870 de meest belangrijke handelspoort van het hele Golfgebied. Dit was mede te danken aan de enorme opkomst van de goudhandel. Deze nieuwverkregen handelstatus maakte de stad en het gehele emiraat erg gewild en daarmee kwetsbaar voor eventuele aanvallen en overnames. In 1892 boodt het Verenigde Koninkrijk de helpende hand en sloot een overeenkomst af met Dubai, waarin het beloofde de stad bescherming te bieden tegen het Ottomaanse Rijk.
Verenigde Emiraten
Nadat er in 1958 olie werd gevonden in buurland Abu Dhabi, kwam er ook in Dubai een intensieve zoektocht naar het 'zwarte goud' op gang. Succes bleef uit tot het jaar 1966, toen er eindelijk olie werd gevonden. Weliswaar niet in de hoeveelheden waarin dit in Abu Dhabi aanwezig was, maar meer dan genoeg om de economie explosief te doen stijgen. De stad trok veel nieuwe arbeiders aan, deze waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan en India. In slechts zeven jaar tijd steeg het inwonersaantal met 300%. Met deze nieuwe inkomstenbron was Dubai in staat voor zich zelf te zorgen, waarop het Verenigde Koninkrijk zich terug kon trekken. Niet veel later, in 1971 kwamen de zeven emiraten, Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Ras al-Khaimah en Fujairah samen om zich te verenigen in de Verenigde Arabische Emiraten, om vervolgens uit te groeien tot één van de meest levendige economiën ter wereld.
Vraag gratis een offerte aan
Vandaag de dag
Sheik Zayed Bin Al Nahyan, toenmalig heerser van Dubai en tevens eerste president van de Verenigde Arabische Emiraten, besloot de inkomsten uit de olie-industrie te investeren in de sociale en economische infrastructuur van het land. Met een aantal grootschalige projecten, waaronder een modern metronetwerk, enorme, luxeuze hotels en één van de grootste luchthavens ter wereld, groeide Dubai in 30 jaar tijd uit tot een vakantieparadijs waar alles mogelijk is. Ondanks de snelle modernisering en eindeloze groei blijft het land trouw aan zijn Islamitische achtergrond, hetgeen zorgt voor een bijzondere mix van geschiedenis, cultuur en een zeer luxe levensstijl.