Basel
Basel ligt in het noorden van Zwitserland. Basel ligt in het gelijknamige kanton Basel. De stad ligt vlabij het drielandenpunt met Duitsland en Frankrijk. Basel is een moderne kunst- en architectuurstad. Ook staat de stad bekend om de chemische en farmaceutische concerns. De Rijn heeft het karakter van de stad sterk bepaald. De eerste vaste Rijnbrug kwam er in 1225. Op beide oevers ontwikkelde de stad zich. Het historisch centrum van de stad bevindt zich op de westelijke en zuidelijke oever, en heet Groot-Basel. De meeste woonwijken, industrie, de Messeturm en de Badische Bahnhof liggen in Klein-Basel, op de oostelijke en noordelijke oevers.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Basel (Zwitserland) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Basel
De Basler Münster (Basel)
De Basler Münster is een indrukwekkende Gotische kerk aan het Münsterplatz. De kerk werd gesticht door keizer Hendrik II en is sinds 1019 in gebruik. De kerk was van oorsprong een bisschopskerk, maar sinds de reformatie is de kerk in protestantse handen. Het graf van Erasmus bevindt zich in het munster: oorspronkelijk in het middenschip, maar sinds de 19de eeuw is hij verplaatst. Erasmus zelf verbleef tijdens zijn leven vaak in Basel.
Het Basler Rathaus (Basel)
Het Basler Rathaus staat op de Marktplatz en is een opvallend gebouw met een lichtrode gevel. Op de kantelen staan de wapens van de 12 kantons die zich in de 16de eeuw aangesloten hadden bij de Zwiterse federatie. Het raadhuis wordt zowel door de regering als door het parlement van halfkanton Basel-Stadt als vergaderruimte gebruikt. Het binnenplein is versierd met fresco's uit de 16e eeuw. Het Rathaus werd gebouwd in de periode 1504-1514.
Marktplatz (Basel)
De levendige Marktplatz is het centrale punt van de historische binnenstad. Hier is iedere dag een fruit- en groentemarkt te vinden. Op het plein staat een fontein van de Maagd en de andere heiligen. Aan de Marktplatz liggen veel historische gebouwen, zoals het oudste theehuisje van Basel. Ook worden er op het plein veel festivals en evenementen gehouden. De hele stad komt op deze momenten samen op de oude markt, die al vanaf 1260 het belangrijke middelpunt vormt van de stad Basel.
Spalentor (Basel)
De voormalige Gotische stadspoort Spalentor stamt uit 1370 en is één van de drie overgebleven stadspoorten die ooit onderdeel uitmaakten van de verdedigingsmuur van Basel. De houten deuren zijn versierd met beelden en dragen het stadswapen. Direct naast de voormalige stadspoort ligt het hotel Spalentor. Over de oorsprong van de naam Spalen bestaat nog steeds twijfel. Andere poorten in de stad dragen vooral namen van een evangelist, buurtschap, wijk of heilige. De verwachting is dat er rond 1231 in de omgeving van Basel een dorp of gehucht is geweest met de naam Spalon of Spalen, wat een afgeleide is van het Latijnse woord Palus.
Spalentor (Basel)
De Spalentorpoort in Basel is een oude stadspoort, die toegang gaf door de oude stadsmuren. In Basel zijn slechts drie van de oude stadspoorten bewaard gebleven, waarvan de Spalentorpoort als de mooiste en meest indrukwekkende poort wordt beschouwd. De Spalentorpoort is samen met de stadsmuren gebouwd na een aardbeving in 1356. Door de poort kwamen handelaren vanuit Alsace met verschillende goederen. De Spalentorpoort heeft drie torens: in het midden een grote vierkante toren en aan weerszijden van deze toren staan twee ronde torens.
Spielzeug Welten Museum (Basel)
Het Spielzeug Welten Museum, ook wel het Puppenhausmuseum, herbergt meer dan 6000 voorwerpen, waaronder poppen, beren en accessoires. Het museum is verspreid over vier verdiepingen. Alle poppenhuizen en miniatuurwinkeltjes zijn zorgvuldig versierd en gemeubileerd. Er worden diverse rondleidingen aangeboden en de mogelijkheid bestaat om je favoriete pop te kopen in de museumshop. Elk jaar worden er ook speciale tentoonstellingen gehouden, met voorwerpen die niet direct iets met de rest van het museum te maken hebben. Onbekende kostuums, vergeten tradities of alledaagse voorwerpen worden dan getoond en van achtergrondinformatie voorzien.
Spielzeug Welten Museum Basel (Basel)
Een van de musea in Basel is het Spielzeug Welten Museum, een leuk speelgoedmuseum. Het museum ligt in het centrum van Basel en heeft de grootste teddyberencollectie ter wereld. Behalve teddyberen bestaat de collectie ook uit poppen, poppenhuizen, speelgoedwinkeltjes en ander speelgoed. De collectie van het Spielzeug Welten Museum staat uitgestald op vier verdiepingen. Het museum is dankzij haar uitgebreide collectie een van de grootste speelgoedmusea ter wereld. Bij het museum liggen ook een cadeauwinkel en een restaurant.
Universiteit van Basel (Basel)
De universiteit van Basel werd in 1460 opgericht en is hiermee de oudste universiteit van Zwitserland. In de loop van de tijd zijn er veel geleerden naar deze universiteit gekomen. Basel werd een van de belangrijkste centra van het humanisme en de boekdrukkunst. De universiteitsbibliotheek werd ongeveer tegelijkertijd met de universiteit opgericht en op dit moment hebben ze hier meer dan drie miljoen boeken en teksten, waarmee dit de grootste bibliotheek in Zwitserland is.
Universiteit van Basel (Basel)
De universiteit van Basel is de oudste universiteit van Zwitserland. Deze universiteit werd opgericht in 1460. Aan de universiteit hebben verschillende bekende geleerden, humanisten en filosofen gestudeerd of lesgegeven, waaronder Friedrich Nietzsche, Carl Jung en Desiderius Erasmus. Tegenwoordig is de universiteit nog steeds in gebruik. Er zijn verschillende faculteiten. Studenten kunnen er onder andere recht, medicijnen of theologie studeren. De universiteit ligt aan de Petersplatz in Basel.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Zwitserland bekijken.
Geschiedenis
Basel is ontstaan uit de Romeinse nederzetting Basilia, wat in 44 v. Chr. werd gesticht. Sinds de 7e eeuw regeerde de Franken het en in de 11e eeuw ging de stad op in het Germaanse Rijk. In 1501 trad Bazel toe tot de Zwitserse confederatie als kanton Bazel. In 1833 waren stad en land het oneens over diverse regelingen zodat het land zich van de stad afscheidde. Vanaf dat moment zijn Bazel-Stad en Bazel-Landschap zogenaamde halfkantons in Zwitserland.