Zwitserland

Zwitserland grenst aan Duitsland in het noorden, Frankrijk in het westen, Italië in het zuiden, Oostenrijk en Liechtenstein in het oosten.
Het Zwitserse landschap wordt bepaald door de Alpen, het hoogste gebergte van Europa. De indrukwekkende, besneeuwde toppen, adembenemende uitzichten en goede wintersportfaciliteiten trekken jaarlijks miljoenen bezoekers.
De afkorting van Zwitserland op auto`s is CH. Dit is de afkorting van de Latijnse benaming Confederatio Helvetica.
Alle snelwegen in Zwitserland zijn tolplichtig, daarnaast zijn er een aantal bergpassen waar tol wordt geheven. Ook voor de tunnel La Drossa tussen Zwitserland en Italië, en voor de Grote Sint Bernardtunnel moet tol betaald worden.
Favoriete sporten in Zwitserland zijn de wintersporten zoals skiën, ijshockey, langlaufen, rodelen, schansspringen en curling. Ook voetbal is in Zwitserland een veelbeoefende sport.
In 1928 en 1948 werden de Olympische Winterspelen in Zwitserland gehouden, beide in Sankt Moritz. In 2008 was Zwitserland, samen met Oostenrijk, het gastland van het Europese Kampioenschap Voetbal.
Zwitserland heeft een groot aantal kastelen, herenhuizen en landgoederen, die vroeger door de bovenlaag van de bevolking werden gebouwd en bewoond. Vaak zijn deze gebouwen architectonische meesterwerken. Zowel op het land als in de stad zijn deze indrukwekkende bouwwerken prachtig gelegen en velen worden omgeven door een mooi park. Niet alle, maar wel veel kastelen zijn voor publiek toegankelijk. Je vindt er musea, hotels of restaurants. In veel kastelen wordt bij het eten de eigen wijn geschonken.
Vanwege het strenge bankgeheim en de neutraliteitspolitiek is het bank- en verzekeringswezen een belangrijke pijler onder de Zwitserse economie. Zürich is het centrum van deze activiteiten. Hier zijn naast alle Zwitserse banken en verzekeringsmaatschappijen ook alle grote buitenlandse banken gevestigd. De meeste banken zijn gevestigd aan de Paradeplatz. Centrale bank is de Schweizerische Nationalbank, waarvan het hoofdkantoor gesplitst is in een afdeling in Zürich en een in Bern. De centrale bank verzorgt o.a. de bankbiljettencirculatie en oefent toezicht uit op het overige bankwezen.
Het toerisme is een van de belangrijkste bronnen van inkomsten. Zwitserland heeft een langdurige ervaring met het massatoerisme, wat zijn weerslag ook vindt in het feit dat talloze beroemde hotelvakscholen in het land zijn gevestigd.
Zwitserland bestaat uit 26 kantons. Kantons hebben eigen wetten en een eigen parlement en regering. De kantons zijn: Fribourg (Freiburg), Neuchâtel, Solothurn, Basel Landschaft, Basel Stadt, Schaffhausen, Zug, Unterwalden (Obwalden), Unterwalden (Nidwalden), Glarus, Sankt Gallen, Appenzell Ausserrhoden, Appenzell Innerrhoden, Aargau, Jura, Zürich, Thurgau, Graubünden, Ticino, Valais/Wallis, Uri, Bern, Luzern, Schwyz, Vaud en Genève.

- Officiele naam:
- Zwitserse Bondsstaat
- ISO:
- CH
- Ligging:
- midden Europa
- Hoofdstad:
- Bern
- Inwoners:
- +/- 7436800
- Taal:
- Duits
- Godsdienst:
- Katholiek
- Tijdzone:
- UTC +1
- Munteenheid:
- Zwitserse Frank
- Klimaat:
- Diverse
- Oppervlakte:
- 41284 km²
- Beste reistijd:
- mei - september
- Hoogseizoen:
- juli - augustus
Volksmuziek - iedereen kent wel iets van de Zwitserse volksmuziek in de ruimste zin van het woord. De liedjes weerspiegelen landschap en taal, veelkleurig en afwisselend. Het jodelen wordt met name in bergstreken beoefend. Samen met de alpenhoorn, die uit kromgegroeide dennen wordt gemaakt, en de koeienbellen vormt jodelen de natuurlijke klank van Zwitserland. Bij volksfeesten en bij folkloristische evenementen zijn deze geluiden te horen.
Ervaringen
Pagina 1 van 11 met 109 resultaten
Eén avond kaasfondue gaan eten in een plaatselijk restaurant. Dit was prima verzorgd dus een 8. Qua cultuur heb ik niet veel meegekregen, behalve het Sherlock Holmes Museum. Voor iemand met interesse was het vast een leuk museum om te bezoeken. Mij zei het echter weinig.
- Algemeen 8
- Uitgaan 1
- Cultuur 6
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
- Ligging 8
Prachtig bergdorp tussen de hoogste bergen van Zwitserland. Enorm veel wandelmogelijkheden. Bij veel huisjes/hotels is een kaart voor gratis gebruik van kabelbanen/bus inbegrepen! Zomers meestal prima weer!
- Algemeen 9
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Het is een super mooi land, met super mooie natuur. Ik ben niet veel in steden enz geweest. Mensen waren erg vriendelijk, alleen spraken geen Engels, dus communiceren was soms lastig.
- Algemeen 8
- Cultuur 8
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 7
- Ligging 9
We hebben een treinreis door zwitserland gemaakt met 3 verschillende panorama treinen , prachtige landschappen en bergen . En steden bezocht zoals Luzern , st. Moritz en Lugano. Een prachtige reis !
- Algemeen 9
- Uitgaan 9
- Cultuur 7
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 9
- Ligging 9
Prachtig gelegen en een heel mooi wandelgebied ook voor een tachtigjarige die redelijk ter been is.
- Algemeen 10
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
- Ligging 10
Een mooie wintersport plaats, ietsjes minder voor een zomer vakantie. Vrij prijzig, dat is in het algemeen in heel Zwitserland.
- Algemeen 8
- Uitgaan 7
- Cultuur 7
- Restaurants 7
- Bezienswaardigheden 7
- Inwoners 8
- Ligging 8
saaie ongezellige plaats
- Algemeen 5
- Uitgaan 4
- Cultuur 4
- Restaurants 4
- Bezienswaardigheden 5
- Inwoners 5
- Ligging 4
Wat stilletjes in het stadje zelf. Maar deze reis natuurlijk geboekt voor de omgeving en de prachtige dagreizen die ik heb gemaakt. Zou hem zeker in het pakket houden.
- Algemeen 8
- Inwoners 10
- Ligging 9
Zwitserland was prachtig! Mooi land en er allemaal toffe dingen gedaan
- Algemeen 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Super mooie vakantie land. Mooie natuur, leuke activiteiten gedaan.
- Algemeen 8
- Inwoners 8
- Ligging 9
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Volgende
Vakantieverhalen / reisverslagen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Zwitserland
Opéra de Lausanne (Lausanne)


De Opéra de Lausanne opende in 1871 haar deuren. In het verleden heette de Opéra de Lausanne het Théâtre Municipal, onder welke naam het tegenwoordig ook nog wel bekend is. Hier kunnen toeschouwers genieten van de meest bijzondere voorstellingen. Van oudsher werden er vrijwel alleen opera's verzorgd, maar tegenwoordig zijn er ook concerten en balletvoorstellingen te zien in dit theater. Het Zwitserse balletensemble Béjart Ballet treed hier regelmatig op.
Meer van Lugano (Lugano)


Op de grens van Zwitserland en Italië ligt het Meer van Lugano. De oppervlakte van dit meer is bijna 49 km². Er worden verschillende boottochten georganiseerd, zodat vakantiegangers het meer kunnen verkennen. De diepte van het meer is op het diepste punt 134 meter. Op aangegeven plekken kan er in het meer ook gezwommen worden. In de zomer heeft het water een temperatuur tussen de 19 graden Celsius en de 24 graden Celsius.
Piazza della Riforma (Lugano)


Het Piazza della Riforma is het meest centrale plein in Lugano. Op dit plein kunnen toeristen heerlijk ontspannen op een van de vele terrasjes of in een van de bistro's. In de zomer is het Piazza della Riforma dan ook een gezellige ontmoetingsplek voor toeristen. De meest bekende horecagelegenheden op dit plein zijn Federal, Sasscafé, Vanini en Olimpia. Op dit plein ligt ook het Palazzo Civico, het stadhuis van Lugano.
Vakantiebestemmingen in Zwitserland
Video's

Artikelen
Eten en drinken
De Zwitserse keuken bestaat eigenlijk niet. Overal zijn wel veel kaasgerechten op de kaart te vinden, maar er zijn grote regionale verschillen. Dit is te verklaren door de invloed van de buurlanden. De restaurants serveren behalve internationaal bekende gerechten altijd lokale specialiteiten. In Zwitserland zijn de gerechten vooral streekgebonden. Een bekend gerecht is rösti en kaas in bijvoorbeeld raclette of fondue. Daarnaast is de Zwitserse chocolade bekend. Heerlijk als voorgerecht of bij de borrel is het 'Trockenfleisch', flinterdun gedroogd rundvlees. Overal kom je 'Geschnetzeltes' - kalfsvlees in roomsaus – tegen. Rondom de Zwitserse meren zijn visgerechten favoriet.
Niet veel Nederlanders weten dat Zwitserland een groot assortiment eigen wijnen heeft, uitstekend van kwaliteit en zeer betaalbaar. De meeste wijnen komen uit het Walliser Rhônedal, de streek langs het Meer van Genève en de meren in de Jura en uit Ticino. Na de maaltijd is het tijd voor een Zwitsers hartversterkertje als Pflümli, Kirsch of Poire Williams.
Vervoer
De nationale luchtvaartmaatschappij is Swiss International Air Lines. De vliegduur van Amsterdam naar Zürich is ongeveer 1,5 uur.
Zürich, Bern, Basel en Genève hebben internationale luchthavens. Zwitserland is prima bereikbaar met de auto. De trein is ook een populair vervoersmiddel om mee naar Zwitserland te reizen. De reis duurt overdag zo`n 9,5 uur en `s nachts 13 uur.
Swiss Travel System Zwitserland staat bekend om zijn uitstekende openbaarvervoernet. Bovendien wordt door verschillende abonnementen van het Swiss Travel System het reizen per trein, boot en postauto nog aantrekkelijker
gemaakt.
Zwitserland telt ongeveer 2400 kabelbanen, kabeltreinen en skiliften. De oudste kabelbaan dateert uit 1866.
Zwitserland staat bekend als treinland. De eerste trein reed er in 1847. Er zijn diverse prachtige spoortrajecten. Enkele bekende en mooie panoramatrajecten zijn: Pontresina - Tirano en InterlakenOst - Jungfraujoch.
Zwitserland biedt een goed onderhouden wegennet en snelwegen. Het is makkelijk om met de auto door Zwitserland te reizen. De passages in de Alpen zijn makkelijk te rijden, maar let wel op de smallere, winderige bergwegen.
Taxi`s brengen je in Zwitserland snel en comfortabel naar je bestemming. Een groot aantal taxibedrijven vervoert taxiklanten door heel Zwitserland.
Visum
Voor een vakantie in Zwitserland dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.
Prijsniveau
Het gemiddelde prijsniveau in Zwitserland ligt hoger dan in Nederland.
De munteenheid van Zwitserland is de Zwitserse franc.
Veiligheid
In Zwitserland moet je als vakantieganger de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht nemen.
Medische informatie
De gezondheidszorg in Zwitserland is uitstekend.
Voor een bezoek aan Zwitserland zijn geen inentingen verplicht.
Het kraanwater is drinkbaar.
Bevolking
Volksmuziek - iedereen kent wel iets van de Zwitserse volksmuziek in de ruimste zin van het woord. De liedjes weerspiegelen landschap en taal, veelkleurig en afwisselend. Het jodelen wordt met name in bergstreken beoefend. Samen met de alpenhoorn, die uit kromgegroeide dennen wordt gemaakt, en de koeienbellen vormt jodelen de natuurlijke klank van Zwitserland. Bij volksfeesten en bij folkloristische evenementen zijn deze geluiden te horen.
De Zwitserse uurwerkindustrie is al oud en is ontstaan in Franstalig Zwitserland. De eerste horlogemakers woonden in het midden van de 16e eeuw in en rond Genève. In 1601 werd het horlogemakersgilde opgericht. Bekende merknamen zijn: Tissot, Vanceur en Swatch.
De taal
De nationale en officiële talen van Zwitserland zijn:
* Duits, als hoofdtaal gesproken door 63,7% van de bevolking
* Frans, als hoofdtaal gesproken door 20,4% van de bevolking
* Italiaans, als hoofdtaal gesproken door 6,5% van de bevolking
* Reto-Romaans, als hoofdtaal gesproken door 0,5% van de bevolking
Dit houdt in dat 9% van de bevolking in Zwitserland een andere hoofdtaal spreekt dan de officiële landstalen. Servokroatisch is daarvan de belangrijkste gevolgd door Albanees, Portugees, Spaans, Engels, Turks, Tamil, Arabisch en Nederlands.
Het Duits dat er gesproken wordt is Zwitserduits (Schwyzerdütsch), dat op veel punten afwijkt van het 'gewone' Duits en ook grote verschillen kent tussen de verschillende steden en dorpen. Ook het Zwitserse Frans wijkt in details af van het Frans in Frankrijk. Het Reto-Romaans wordt gesproken in een deel van het kanton Graubünden, door ongeveer 1% van de Zwitserse bevolking. In de verschillende landstalen noemt men Zwitserland Schweiz (Duits), Suisse (Frans), Svizzera (Italiaans) en Svizra (Retoromaans).
Flora & Fauna
Zwitserland is een land van uitersten: binnen een straal van enkele tientallen kilometers kun je zowel eeuwige sneeuw als palmbomen tegenkomen. Zwitserland kent drie grote landschapsgebieden, te weten:
* het bosrijke en heuvelachtige Jura in het westen;
* het relatief vlakke Mittelland in het noorden;
* de Alpen
Het middelgebergte van de Jura is wat de oppervlakte betreft het kleinste gedeelte van Zwitserland. De langgerekte, beboste en door smalle dwarsdalen verdeelde kalksteenketens doorkruisen Zwitserland van Genève tot Schaffhausen en hellen tegen het Mittelland steil af.
Tussen Jura en Alpen strekt zich het Mittelland uit. Een golvende hoogvlakte met vruchtbare landbouwgrond, weidegebieden en deels grote meren. Het Mittelland beslaat eenderde van de totale oppervlakte van het land. De industrie en de grote bevolkingsdichtheid drukken echter ook hun stempel op deze kernzone van de Zwitserse landbouw.
De Zwitserse Alpen zijn een klassiek hooggebergte met vele dalen, meren, passen en gletsjers. Ze bestrijken ongeveer 60% van de oppervlakte van Zwitserland. Meer dan 100 bergtoppen boven de 3000 m, een dertigtal zelfs boven de 4000 m, bepalen hier het beeld.
De grootste meren in Zwitserland zijn: het Bodenmeer en het Meer van Genève. Deze beide meren worden gedeeld met andere landen. Het grootste geheel in Zwitserland liggende meer is het Meer van Neuchâtel. De voornaamste rivieren zijn de Rijn met zijn zijrivier de Aare, en verder de Rhône en de Inn, die alle in Zwitserland ontspringen. De meren hebben een belangrijke toeristische waarde. Jaarlijks bezoeken honderdduizenden mensen de meren. De bekendste zijn het Meer van Zürich, Vierwoudstrekenmeer, Meer van Thun, Meer van Brienz, Meer van Maggiore en het Meer van Lugano. De laatste twee worden gedeeld met Italië. Het Vierwoudstrekenmeer is met haar 3 miljoen toeristen per jaar zelfs het drukst bezochte meer van Europa. Zwitserland telt verder meer dan 1000 watervallen en ongeveer 1600 meren. Bij Schaffhausen ligt de grootste waterval van Europa. In en rond beken, rivieren en meren leeft een groot aantal dieren: zoogdieren, vissen, amfibieën en vogels. In snelstromende rivieren komt de vlagzalm, de beekforel en de rivierdonderpad voor. Langs deze rivieren is de waterspreeuw een veel voorkomende verschijning.
Ruim de helft van Zwitserland bestaat uit bergen, daar zijn meer dan duizend gletsjers te vinden, waaronder de Grosse Aletsch-gletsjer.
Edelweiss is een van de bekendste planten uit de Alpen. De lokale bevolking gebruikte Edelweiss als middel tegen magklachten. Tegenwoordig wordt de plant beschermd. Het is een hoogbloeier, en groeit in alpenweide, tussen steenpuin en rotsspleten.
Geschiedenis
Zwitserland ontstond op 1 augustus 1291, toen de oerkantons een confederatie stichtten, om hun onafhankelijkheid ten opzichte van de Habsburgse vorsten te bewaren. De onafhankelijkheid werd pas erkend bij de Vrede van Westfalen in 1648, die ook een einde maakte aan de Tachtigjarige en de Dertigjarige Oorlog. Zwitserland is een democratische bondsstaat en bestaat sinds 1976 uit 23 kantons en 3 halfkantons. Sinds 1848 is Zwitserland een republiek. De kantons hebben een eigen regering en parlement, de 'Kantonsrat', een eigen grondwet en een eigen rechtspraak.
Sinds 1874 bestaat in alle kantons leerplicht, maar de leerplichtige leeftijd kan per kanton verschillen. Ieder kanton heeft zijn eigen regels en wetten betreffende alle vormen van onderwijs. Voor het hele land geldt een leerplicht die varieert van 8 tot 10 jaar. Er wordt les gegeven in de 4 officiële talen en op de 'Volksschulen' is het leren van ten minste 2 van de officiële talen verplicht.
Offerteformulier
Veelgestelde vragen
Wat zijn de beste hotels van Zwitserland?
Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.