Bastogne
Bastogne ligt in het zuidoosten van België, in de Ardennen. De stad is de economische hoofdstad van de Ardennen en tevens ook de hoofdstad van het arrondissement. De laatste jaren groeit de stad erg hard. De Nederlandse benaming is Bastenaken. Deze naam wordt nog gebruikt voor de omschrijving van de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik. De regio Bastogne bestaat uit 4 gemeentes: Bertogne, Fauvillers, Sainte-Ode en Vaux-Sur-Sûre. Bastogne kent een roerige geschiedenis o.a. door de Slag om de Ardennen. De Mardasso,n een monument in een vorm van een Amerikaanse ster, is een blijvend symbool voor het offer van de Amerikaanse soldaten die hier sneuvelden.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Bastogne (België) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Bastogne
Bastogne Historical Center (Bastogne)
Het Bastogne Historical Center is het belangrijkste museum over de Slag om de Ardennen. Het museum ligt bij het Mémorial du Mardasson, even buiten het centrum van Bastogne, deze plek was destijds het middelpunt van de strijd. Om een herinnering te blijven houden aan het laatste Duitse offensief en de historische belegering van Bastogne, heeft het museum een stervormig gebouwd. Er worden 2 oorlogsscènes getoond, een van de Duitsers en een van de Amerikanen. Zo krijg je een gedetailleerd en realistisch beeld van de strijd. In het museum vind je een bijzondere verzameling uniformen, gebruiksvoorwerpen en wapens uit de veldslag. De inrichting van het museum is zeer uniek. De verzameling blijft elke dag nog groeien door verzamelaars en oud-strijders die hun spullen doneren aan het museum. In het museum draait er een film van 30 minuten over het tot stand komen van het museum. Je kunt ook de film Slag om Bastogne kijken. Er zijn tijdens de gevechten fragmenten opgenomen die je hier kunt zien. De Slag om de Ardennen eindigde op 18 januari 1945.
Piconrue Bethlehem (Bastogne)
In het voormalig klooster Piconrue Bethlehem bevindt zich nu een museum. In het museum kun je tradities en volksgeloven uit de Ardennen ontdekken. Van de kerk tot in de velden en van de wieg tot in het graf, van de liturgische rituelen tot volksgeloof, met magische of bijgelovige praktijken, er is van alles te ontdekken in het museum. Het klooster is in 1628 door nonnen opgericht. In 1807, tijdens de Franse Revolutie, werd het klooster verkocht door de bisschop van Metz. De bisschop van Namen richtte in 1833 een school voor nonnen op in het voormalige klooster. Het klooster werd vervolgens bezet van 1939 tot 1981 door de Zusters van de Armen van Sint Franciscus. Ze slaagden erin om de Zusters van Liefde van Namen over te halen om ook in het klooster te gaan wonen. De naam Piconrue komt van de naam van een oude straat in een wijk uit de middeleeuwen. Het klooster werd bezet door Retyneer Meer en later door de familie Mathelin. Deze familie was tot 1945 eigendom van het klooster. Later werd het overgenomen door de gemeente.
Saint-Pierre kerk (Bastogne)
De Saint-Pierre kerk stamt uit 1893 en is het oudste gebouw van Bastogne. De kerk staat naast de Porte de Trêve. De kerk bevat overblijfselen uit de Romeinse tijd en draagt merktekens uit verschillende periodes. De schilderingen in de kerk komen uit 1536 en zijn gemaakt door de kunstenaar Karel V. De kerk werd na de oorlog van 1940-1945 gerestaureerd. Je moet zeker de preekstoel gezien hebben, deze is gemaakt door Jean-Georges Scholtus, een zoon van de grootste Luxemburgse houtsnijder.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van België bekijken.
Vervoer
Vanaf Nijmegen is Bastogne ongeveer 3 uur rijden. Het dichtstbijzijnde vliegveld ligt in Luik, dit is ongeveer 1 uur rijden van Bastogne. In Bastogne kun je goed fietsen, er zijn verschillende mooie fietsroutes hier. Je kunt een fiets, scooter, motor of auto huren om rond te toeren in deze prachtige omgeving.
Geschiedenis
Op het moment van de Romeinse verovering in de regio Bastogne werd de stad bewoond door de Treveri, een stam van de Galliërs. De stad kreeg de naam Bastogne pas in 643, toen de lokale heer deze gebieden afstond aan de abdij St. Maximin's. In de 13e eeuw sloegen Henry VII, Heilige Roman Keizer en graaf van Luxemburg de eerste munten in Bastogne. In 1332 bouwde Jan de Blinde verdedigingsmuren rond de stad, een deel van de Porte Tréves bestaat nog. In 1451 werden België en Luxemburg opgenomen in het hertogdom Bourgondië, als gevolg daarvan werd Bastogne een deel van het Spaanse Rijk. De muren van de stad waren zeer effectief in het beschermen tegen de moeilijke tijden die er aan kwamen. De muren weerden in 1602 een Nederlandse aanval af. In 1688 werd de stad bezet door Franse troepen en werd ontmanteld op bevel van koning Lodewijk XIV tijdens de Negenjarige Oorlog. In de 19e eeuw werd België onafhankelijk, dat was gunstig voor Bastogne. De bosproducten en veebeurzen werden zo beter bekend in het buitenland. Er werden verschillende spoorlijnen gebouwd en gekoppeld aan andere steden in de buurt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging Bastogne voorgoed de wereldgeschiedenis in als Nuts City. Het is de plaats waar de Ardennenoffensief werd tegengehouden. Alleen de Amerikanen verloren hier al meer van 77.000 man. Bastogne en omgeving zijn daarom ook een groot oorlogskerkhof geworden.