Hongkong
Hongkong bestaat uit het gelijknamige eiland ten oosten van de Zhujiang-rivier (Parelrivier) met een oppervlakte van 78 km², het Kowloon-schiereiland met een oppervlakte van bijna 47 km² en de New Territories met een oppervlakte van 974 km². De New Territories bestaan uit het gebied ten noorden van Kowloon grenzend aan het vasteland van China en verder uit 235 eilanden, waarvan het merendeel niet bewoond is. Lantau Island is met 146 km² het grootste eiland, gevolgd door het eiland Hongkong.
Hongkong hoort officieel bij China, maar is eigenlijk een land op zich. Hongkong heeft een eigen regering, behalve op het gebied van defensie en buitenlandse zaken. Wat veel mensen niet weten is dat meer dan de helft van Hongkong bestaat uit natuurgebied. Dit verwacht je dan ook niet als je midden in het centrum van de stad staat. De stad telt namelijk bijna zeven miljoen inwoners en je lijkt ze allemaal tegen te komen als je er rondloopt. Hongkong is een Speciale Bestuurlijke Regio van de Volksrepubliek China. Het gebied bestaat uit 236 eilanden met een totale oppervlakte van 1.099 km², en grenst aan de Zuid-Chinese Zee. Hongkong, in het Chinees Xianggang Tebie Xingzhengqu , betekent 'geurige haven'.
Het land is verdeeld in vier districten:
* Hongkong Island. Dit is met het zakendistrict het kloppend hart van Hongkong
* de New Territories
* de Outlaying Islands
* Tsim Sha Tsui,dit is het meest toeristische gebied Hongkong, een staat waar oude tradities hand in hand gaan met moderne ontwikkelingen.
Sinds 1997 is het weer in handen van China, na een periode van 99 jaar. In heel Hongkong kun je terecht voor culturele of actieve uitstapjes. Een dagje relaxen aan het strand behoort echter ook zeker tot de mogelijkheden. Hongkong is het belangrijkste centrum voor industrie, handel en financiën van het Verre Oosten. Het is tevens één van de belangrijkste financiële centra van de wereld. Het neemt een steeds belangrijkere plaats in bij de handel tussen China en het Westen. Hongkong is een vrijhaven en na Rotterdam de grootste containeroverslaghaven van de wereld. Jaarlijks wordt de staat bezocht door ongeveer 10 miljoen toeristen, waarvan de helft komt om te winkelen. Causeway Bay is een grote winkelbuurt met onder andere shoppingmall Times Square met de bekende mode-merken en veel foto- en elektronicawinkels. Andere winkelcentra zijn New World Centre, Ocean Terminal, Landmark en Pacific Place. De industriële productie is goed voor ongeveer 10% van het Hongkongse bruto nationaal product. Ongeveer 80% van de geproduceerde goederen is voor de export bestemd. De belangrijkste industrieën zijn de kleding- en textielindustrie, de elektronica-industrie en de productie van horloges en klokken. De kledingindustrie is de grootste industriële werkgever (ongeveer de helft van alle fabrieksarbeiders!) en levert de meeste buitenlandse valuta op. Hongkong is de derde grootste exporteur van kleding in de wereld.
In Hongkong zijn ongeveer 600 kerken, tempels, kloosters en heilige plaatsen. De meeste zijn klein maar er zijn ook enorme complexen, zoals het boeddhistische Po Lin klooster op Lantau Island, de Tien Duizend Boeddha’s van Sha Tin en de taoïstische Wong Tai Sin tempel in Kowloon. De eerste 9 jaar onderwijs zijn verplicht en worden betaald door de overheid. Het betreft 6 jaar basisonderwijs en 3 jaar voortgezet onderwijs. Negentig procent van de kinderen volgt na de middelbare school een vervolgopleiding. Een kwart daarvan gaat studeren aan de universiteit. Het prijsniveau in Hongkong is lager dan in Nederland. Hongkong heeft een rijke cultuur. Er zijn boeiende en contrastrijke steden gebouwd.
Het unieke aan Hongkong is dat eeuwenoude tradities bloeien in de ultramoderne steden. Hongkong is een land van contrasten, waar vele toeristen jaarlijks met plezier naar toe gaan. Zo'n 1000 jaar terug was Hongkong vrijwel geheel bedekt met bossen. Toen de eerste bewoners naar het gebied kwamen, begonnen deze helaas gelijk met het kappen van de bossen. Door de regelmatige regenval, erodeerde grond behoorlijk. Daardoor groeide er vrijwel niets meer. Tegenwoordig zijn er alleen nog maar wat aangeplante bossen en wat grasland. In de New Territories liggen nog wel onbewoonde eilanden waar bossen te vinden zijn. Doordat er in Hongkong weinig bossen overbleven, verdwenen ook de grote dieren. Er zijn nog wel wilde zwijnen. Dat zijn er zelfs zoveel, dat de boeren er veel last van hebben. De muntjaks, kleine hertjes die ook op Hongkong Island nog voorkomen, zijn bijzonder.
In de New Territories leven nog enkele Chinese luipaardkatten. Ook de Chinese pangolin is een bijzonder dier. Dit is een miereneter die zich kan oprollen als een gordeldier. Hongkong biedt gezondheidszorg aan die aan dezelfde normen voldoen als in Nederland. Als je een medische hulp nodig hebt kan je een openbaar ziekenhuis bezoeken. Je hebt voor Hongkong geen vaccinaties nodig. Neem voor actuele adviezen altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.
Hongkong heeft twee officiële talen; het Kantonees en het Engels. Kantonees is een Zuid-Chinees dialect. Het wordt vooral gesproken in de provincies Guangdong, Macau, Guangzhou en in Hongkong zelf. Het Kantonees is de taal die in het dagelijks leven het meest gebruikt wordt. Het Engels is belangrijk voor de handel, het bankwezen en de rechtspraak. De Engelssprekende Hongkongers zijn vaak ook de welgesteldere mensen. Dat zijn ook meestal de mensen die het eerst zullen emigreren. De mensen die in Hongkong blijven, behoren tot de arbeidersklasse en spreken meestal Kantonees. Het Mandarijnenchinees is sterk in opkomst. Er woont al sinds 1950 een grote groep Mandarijnenchinees sprekende Chinezen in Hongkong, voornamelijk vluchtelingen. Door de nieuwe politieke toestand geloven veel Hongkongers dat het Mandarijnenchinees snel de officiële taal van Hongkong zal worden. Daar komt bij dat het voor een Kantonees-sprekende gemakkelijker is om Mandarijnenchinees te leren dan om Engels te leren.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Hongkong (China) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Hongkong
Causeway Bay (Hongkong)
Causeway Bay is een grote en bekende winkelbuurt in Hongkong. In dit drukbezochte winkelgebied vind je veel winkelcentra en warenhuizen. Zo vind je hier onder andere het grote winkelcentrum Times Square. In Times Square winkelcentrum bevinden zich winkels van Gucci en Prada, maar ook verschillende elektronicawinkels. Een van de bekendste warenhuizen die je in Causeway Bay vindt, is het dertien verdiepingen hoge Japanse warenhuis Sogo.
Hong Kong Museum of History (Hongkong)
Het Hong Kong Musuem of History is gelegen in Tsim Sha Tsui East. Het museum exposeert maar liefst 400 miljoen jaar oude geschiedenis van China. Elk thema uit de Chinese geschiedenis komt in het museum aan bod. In het museum vind je onder andere archeologische vondsten en collecties op etnografisch gebied. Ook kun je er replica's van de traditionele historische dorpshuisjes bekijken. Deze zijn volledig ingericht met het authentieke meubilair.
Hongkong Disneyland (Hongkong)
In Hongkong vind je een van de Walt Disney pretparken die je over de hele wereld kunt vinden. Hongkong Disneyland ligt in Penny's Baai op het eiland Lantau. Het park is in 2005 geopend en is zeer populair. Uniek aan dit Disneyland Resort is dat er bij de bouw rekening is gehouden met de oosterse gebruiken die komen kijken bij het ontwerpen en bouwen van gebouwen in China. Hierbij kun je denken aan het toepassen van Feng Shui, waarbij de relatie tussen mens en omgeving centraal staat. In het park vind je natuurlijk veel verschillende attracties voor jong en oud. Het park is opgebouwd in verschillende delen, waaronder Mystic Point, Toy Story Playland en Grizzly Gulch.
HongKong Museum of History (Hongkong)
Het HongKong Museum of History is een zeer mooi en leerzaam museum. Het museum ligt zoals de naam verraad in Hongkong. In dit museum leer je over de geschiedenis en cultuur van de stad. Er worden ook rondleidingen gegeven. De eerste 2 galerijen gaan over de prehistorie en wat er leefde op de plek waar tegenwoordig Hongkong is gevestigd.
Sam Tung Uk (Hongkong)
Sam Tung Uk is een bekend openluchtmuseum. Het betreft een tweehonderd jaar oud ommuurd dorp dat gerestaureerd is. Het dorp is in 1786 gebouwd door de Hakka en het is in 1981 tot een historisch monument verklaard. Het openluchtmuseum van dit dorp is 2.000 m2, waar onder andere een tentoonstelling te zien is over het leven van de Hakka. Deze tentoonstelling bestaat onder meer uit authentiek meubilair, verschillende handwerken en landbouwwerktuigen.
Temple Street Night Market (Hongkong)
De bekendste markt in Hongkong is de Temple Street Night Market. Het is eveneens de laatst overgebleven 'night market' in Hongkong. De markt staat ook wel bekend als 'Men's Street' vanwege de markt zijn populariteit in herenmode. De markt start al om 14.00 uur en sluit om middernacht. Tijdens de markturen is de straat afgesloten voor auto's, waardoor je op je gemak de markt kunt ontdekken. Op de markt kun je werkelijk voor van alles terecht. Je kunt er ook heerlijk eten bij een van de straatrestaurants.
Wong Tai Sin (Hongkong)
Wong Tai Sin is een grote tempel in Hongkong, welke naar de taoïstische heilige onsterfelijke Huang Daxian vereerd is, ook wel Wong Tai Sin. Daar komt ook de naam van de tempel vandaan. Wong Tai Sin betekent namelijk letterlijk 'Grote Onsterfelijke Wong'. Wong Tai Sin verwijst naar de goddelijke vorm van de persoon Wong Cho Ping. De tempel is een van de belangrijkste tempels die in Hongkong te vinden zijn.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van China bekijken.
Vervoer
De vlucht van Schiphol naar Hongkong International Airport duurt ongeveer 11 uur. Als je van plan bent om veel gebruik te maken van het openbaar vervoer, koop dan vooral de Octopus Card. De meeste vormen van openbaar vervoer willen namelijk dat je als reiziger gepast betaalt en dat kan nog wel eens problemen opleveren. Dat Hongkong tot 1997 een Engelse kolonie is geweest, zie je vooral terug in het openbaar vervoer. Op Hongkong Island zie je namelijk regelmatig een typisch Engelse dubbeldekker voorbij komen.
Geschiedenis
Bij het verdrag van Nanking in 1842 en de Conventie van Peking in 1861 werden Hongkong Island en het zuidelijkste puntje van het schiereiland van Kowloon door China afgestaan aan Groot-Brittannië. In 1898 werden de New Territories door China aan Groot-Brittannië verpacht voor een periode van 99 jaar, dus tot 1997. Sinds die tijd stond Hongkong definitief onder bestuur van de Britten. Alleen tussen 1941 en 1945 tijdens de Japanse bezetting stonden ze niet onder Brits bewind. In september 1982 begon het overleg tussen China en Groot-Brittannië over de toekomst van Hongkong. Er werd besproken wat er zou gaan gebeuren als de pachtovereenkomst in 1997 afgelopen zou zijn. Op 19 december 1984 ondertekenden beide landen een overeenkomst (The Joint Declaration) waarin Groot-Brittannië op 1 juli 1997 de soevereiniteit van Hongkong zou overdragen aan China. Er werd overeengekomen dat de economische en sociale systemen die in Hongkong gebruikelijk waren, minimaal vijftig jaar gehandhaafd zouden worden. Dit is vastgelegd in de Basic Law , die in 1990 is aangenomen door het Nationaal Volkscongres van China en geldt als de nieuwe grondwet van Hongkong.