Een kijkje in de (Chinese) keuken bij China online
Hoe heet je? Hoe lang werk je al bij Riksja? Hoe vaak ben je in China geweest?
Hoi, mijn naam is Bea en ik ben (samen met mijn collega Koen) reisspecialist op China online; onderdeel van de overkoepelende reisorganisatie Riksja Travel. Als kind namen mijn ouders mij al mee naar verre bestemmingen, dus het reisvirus had ik snel te pakken. Het was dan ook een logische stap voor mij om te kiezen voor een HBO toeristische opleiding en vervolgens een baan binnen de reisbranche. Mijn plekje heb ik helemaal gevonden als reisspecialist op China online. Ik heb mijn hart verloren aan het land door mijn eigen China en Tibet reis van ruim een maand. De afwisseling is immens: het ene moment sta je in een miljoenenstad, het andere moment tussen de rijstvelden of bij het Himalaya gebergte. En nu mag ik dagelijks de bestemming, vanuit mijn eigen passie voor het land, verkopen. Hoeveel mooier kan het zijn?
gratis reisadvies
Wat is het meest bijzondere wat je hebt gedaan in China?
Dat is lastig te beantwoorden voor mij, want een complete reis door China maakt het eigenlijk zo bijzonder. Het meest bijzondere aan mijn China reis vind ik de extreme contrasten die ik heb opgezocht. Je reist van miljoenensteden als Beijing en Shanghai naar de Himalaya bergen in Tibet, en vervolgens verder naar piekerige karstbergen en rijstterassen. Een reis bij China maken wij – bij China online - af door de keuze van onze accommodaties: geen grote zakenhotels; maar een verstopt hofjeshotel in de Hutong, een buitenverblijf tussen rijstakkers en een koloniaal hotel waar Charlie Chaplin vroeger ook verbleef. Bovendien plannen wij bijzondere activiteiten die je dichtbij de bestemming brengen en waardoor je China nog beter leert kennen: een foodsafari over de Chinese markt, met een gids struinen over de theemarkt en vervolgens je eigen melange samenstellen en bamboevaren tussen piekbergen. We werken met bouwstenen, dus elke klant kan zelf kiezen hoe zijn China reis er uiteindelijk uitziet.
Wat vind je zelf de leukste bezienswaardigheid van China?
Het is hét beeld van China, maar voor mij ook een van de hoogtepunten: de Chinese muur. Vanuit Beijing zijn wij namelijk naar een rustig deel van de Chinese muur gegaan, en vanuit daar hebben wij een wandeling van 10 kilometer gemaakt. Hier heb je geen gerestaureerd deel van de muur, maar een brokkelige pad die voor mij uit kronkelde en met nauwelijks andere reizigers in het vooruitzicht. Het is een lange tocht, je moet klimmen en dalen... maar deze tocht gaf mijn China reis wel echt een extra dimensie.
Vraag gratis een offerte aan
Wat is de meest interessante stad van China en waarom?
Lastig, omdat mijn hart eigenlijk verkocht is aan het hele land. Maar, als ik dan toch moet kiezen dan is het Beijing. De meeste reizigers starten hun reis in de miljoenenstad, maar desalniettemin is Beijing ook echt de moeite waard. Wij kiezen voor een verstopt hofjeshotel midden in de oude hutongwijk in China. Dit is heel authentiek China: een Hutong is een ommuurde wijk en bestaat uit nauwe straatjes met kleine huizen van 1 woonlaag. De meeste wijken zijn al meer dan 700 jaar oud; en als je je realiseert dat een huis vaak maar 1 of 2 kamers heeft kun je je niet voorstellen dat hier hele gezinnen leven. Het hofjeshotel waar wij slapen is een ‘verstopt geheim’ er midden in: heel Chinees met lampionnetjes en kleine binnenplaatjes. Een leuke eerste kennismaking met China. Bovendien is er in Beijing veel te doen: de Verboden Stad, Temple of Heaven, het Plein van de Hemelse vrede en een uitstap naar de Chinese Muur. Met China online ga je ook met gids op foodsafari: langs eetkraampjes met gefrituurde krekels, gebakken zeesterren... Ik moest wel even lef tonen, maar ik heb zeker een hapje geproefd!
Wat is typisch China?
Typerend voor China is de cultuur. Het gaat hier toch allemaal net iets anders. Op het eerste oog lijken Chinezen ongeduldig (voordringen) en ‘even’ spugen op de grond is hier doodnormaal. Maar, kijk je verder dan kom je erachter dat Chinezen heel behulpzaam zijn. Zo was ik tijdens mijn reis op zoek naar een taxi en een voorbijganger sprak geen Engels. Wat hij deed? Zijn vriend bellen die wel Engels sprak om mij te helpen. Maar ook de gidsen die ik tijdens de activiteiten ontmoetten waren zeer behulpzaam, oprecht wilden zij mij het echte China laten zien. Of het nu gaat om een bezoek aan de theemarkt in Chengdu of een meerdaagse paardrijtocht naar een nomadengebied.
Ken je een leuke anekdote over China of de bevolking?
Chinees eten, hoe ver ga jij je grens over? Ja, Chinezen houden van zeesterren op een stokje; maar vergeet ook niet dat Chinees eten heel lekker is. Niet te vergelijken met de Chinese afhaalrestaurants in Nederland om de hoek. Dikke sauzen heb je niet in China, wel veel verse groente en vlees. En ben je vegetariër? Zoek dan een Tibetaans restaurantje op waar je veel tofu gerechten hebt. Ben jij een echte smulpaap dan kun je ook een kookles volgen. Mijn persoonlijke tip? Kies voor Chengdu; want de Sichuan keuken is voor velen favoriet!
Tot slot, waarom zou iedereen China moeten bezoeken?
China, het land is immens en de plekken zijn divers. Het is echt zo dat je het ene moment in een drukke stad staat, en de dag erna niemand hoort of ziet tussen de rijstvelden. Een reis door China betekent een mooie kennismaking met verschillende Chinese culturen, landschappen en bezienswaardigheden. En, je kunt je reis zo divers maken als je wilt. Met Tibet of niet, met miljoenenstad Shanghai of toch Hongkong. Wil je wel naar het zuiden of combineer je je reis met nomadendorpen. Of besluit je het één te doen, en de rest van China te bewaren voor een volgende reis? China, mijn mening is dat je niet uitgekeken blijft...