Tibet
Het geografische gebied Tibet grenst in het zuiden aan de Indiase deelstaten Jammu en Kasjmir en Himachal Pradesh, Nepal, Sikkim, Bhutan, de Indiase deelstaat Arunachal Pradesh en Noord-Birma, in het noorden aan Turkestan en in het oosten aan de Chinese provincies Gansu, Sichuan en Yunnan. Sommige delen van Nepal en het Indiase gebied Ladakh worden soms cultureel als een deel van Tibet beschouwd. Tibet is een geografisch gebied en voormalig zelfstandig land met historisch een eigen volk, cultuur en taal dat zich uitstrekt over het Tibetaans Hoogland. De regio hoort bij de Volksrepubliek China. De regio is verdeeld over een aantal verschillende Chinese provincies, een deel valt onder de staatkundige Autonome Regio Tibet.
Tibet is zeer hooggelegen: het zuiden van Tibet ligt in de Himalaya, de rest in het Tibetaans Hoogland. De naam Tibet is afgeleid van Tubbat, zoals vroege Arabische geschiedschrijvers het oude koninkrijk noemden. In de Orkhon-inscripties (voorloper van het Turks) uit de achtste eeuw na Christus spreekt men van Tüpüt. De beste periode om Tibet te bezoeken is tussen juni en september. Tibet is dan op zijn mooist en het is vaak zonnig en warm. De stad der goden, Lhasa, is sinds eeuwen het godsdienstige, politieke, culturele en economische centrum van Tibet.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Tibet (China) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Tibet
De Ramoche (Tibet)
De Ramoche in Lhasa is een tempel uit de zevende eeuw. Het is een van de belangrijkste boeddhistische tempel van Tibet. De Ramoche is ook een van de oudste tempels die in Tibet gevestigd is. Tijdens de Culturele Revolutie tussen 1966 en 1976 werd de tempel grotendeels verwoest. De tempel was flink beschadigd en een waardevol bronzen beeld verdween. In 1986 zijn ze begonnen met de tempel te restitueren. Sinds 2001 staat de tempel op de lijst van culturele erfgoederen in de Tibetaanse Autonome Regio.
Gyantse (Tibet)
Gyantse is een klein pittoresk dorpje. De inwoners van het dropje hebben paard en wagen als vervoer en wonen vaak in witte kleine huisjes. Gyantse staat ook bekend om het prachtige fort, ook wel Gyantse Kumbum genoemd. Kumbum betekend duizenden beelden. Wanneer je een wandeling door de stad maakt, wandel je langs creatieve muurschilderingen omhoog. Boven heb je een schitterend uitzicht over het Chinese en Tibetaanse deel van de stad.
Lhasa (Tibet)
Lhasa is een van de hoogst gelegen steden ter wereld. In Lhasa vind je het machtige Potalapaleis, dit was ooit de residentie van de Dalai Lama. Lhasa heeft twee contrasten, er is een modern stadscentrum, maar er is ook een Tibetaans stadscentrum. In de buurt van de stad bevindt zich een bekende tempel, genaamd de Jokhang-tempel. Deze tempel staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van China bekijken.
Geschiedenis
De geschiedenis van Tibet begint bij Nyatri Tsanpo, de koning van Tubo, rond 127 v.Chr., maar er zijn weinig historische feiten bekend van de vroegste historie. Waarschijnlijk reikte de macht van de eerste Tibetaanse koningen niet verder dan de Yarlung-vallei. In de tijd van de 28e koning (in de 5e eeuw) zou het Boeddhisme voor het eerst Tibet hebben bereikt. Vanaf 1239 verovert de Mongoolse leider Godan Khan gedeeltes van Tibet. Hoewel de Mongolen zich eerst voornamelijk met plunderen bezighielden, raakte de Khan later onder de indruk van de Sakya's. De Sakya's heersen vanaf 1260 als vazallen van de Khan over Centraal Tibet. Kublai Khan veroverde in 1279 Noord-China, waarna hij zich als de eerste Yuan-keizer van China installeert. Na de val van de Mongoolse keizers krijgen zowel China als Tibet hun onafhankelijkheid terug. Hoewel de Yuan-dynastie in China in 1368 ophield te bestaan, had in Tibet een lokale heerser, Changchub Gyaltsen, tien jaar eerder al de Sakya’s verjaagd. Changchub Gyaltsen werd de eerste nieuwe koning van Tibet. Zijn opvolgers hadden te maken met een nieuwe religieuze macht, de Gelugpa-orde, die rond 1380 gesticht was door Tsongkhapa. Tsongkhapa’s opvolgers (reïncarnaties) worden de Dalai Lama’s genoemd. Tot 1950, toen het Volksbevrijdingsleger Tibet binnenviel, was Tibet een onafhankelijk land, met een theocratische regering. In de uithoeken van Tibet was de macht in handen van lokale strijdheren. Sinds 1950 wordt het gebied tot het land China gerekend, vaak spreekt men van een bezetting van Tibet. De hoogste religieuze en politieke leider in het Tibet van voor de bezetting, Dalai Lama Tenzin Gyatso, vluchtte na eerst een aantal jaren met de Chinezen te hebben samengewerkt in 1959 naar India, waar hij sindsdien een regering in ballingschap leidt.