Galway
Galway ligt aan de westkust van Ierland. Galway is de hoofdstad van het gelijknamige graafschap Galway. De meest waarschijnlijke verklaring voor de naam van de stad is dat deze genoemd is naar de rivier de Corrib die door de stad stroomt. In het Iers is de naam voor de rivier 'Gaillimh', wat 'stenig' betekent. Galway is ook voor de Ieren zelf een echt toeristencentrum. De stad ligt aan de rand van Connemara, een van de mooiste gebieden van het land. Omdat in Connemara maar relatief weinig accommodaties zijn gebruiken veel toeristen Galway als uitvalsbasis. Maar de stad is ook zelf populair als bestemming. Het hart van de stad bestaat uit kronkelige straatjes met oude huizen, pubs en restaurants. Het centrum is autovrij. Door de aanwezigheid van een universiteit en een technische hogeschool wonen er veel studenten. Bezienswaardigheden in de stad zijn onder meer de Spanish Arch, een overblijfsel van de middeleeuwse omwalling, en het City Museum. De wijk Salthill, aan de Baai van Galway ademt de sfeer van een badplaats. In de wijk Claddagh werd tot in het begin van de 20e eeuw nog Iers gesproken. In de stad is nog wel een theater, waar Ierstalig drama wordt gespeeld.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Galway (Ierland) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Galway
Bunratty Castle & Bunratty Folk Park (Galway)
Niet ver van Galway vind je Bunratty Castle (in het Iers bekend als Caisleán Bhun Raithe), een middeleeuwse burcht. Bunratty Castle wordt ook wel de meest authentieke en complete burcht van Ierland genoemd en is daarom zeker een bezoekje waard. Je kunt hier een mooie verzameling meubels, kunstobjecten, schilderijen en wandkleden uit de 15e en 16e eeuw bewonderen. Er worden in het kasteel ook middeleeuwse banketten georganiseerd. Bij Bunratty Castle hoort ook Bunratty Folk Park. In dit park is het oude Ierse dorpsleven gereconstrueerd. Ierse boerderijen, dorpswinkels, straten en de pubs zijn prachtig nagemaakt zodat je als bezoeker kunt ervaren hoe de lokale bevolking hier destijds leefde.
Festivals in Galway (Galway)
Galway is de thuisbasis van een aantal zeer geliefde evenementen in Ierland. Bezoek bijvoorbeeld het Galway International Arts Festival in juli. Zoals de naam al aangeeft staat dit festival volledig in het teken van kunst. Verschillende vormen van kunst zoals muziek, dans en beeldende kunst worden vertegenwoordigd op dit festival. Een ander populair evenement is het Galway Oyster and Seafood Festival die elk jaar wordt gehouden in het laatste weekend van september. Dit populaire foodfestival trekt jaarlijks veel bezoekers en is zelfs 's werelds langstlopende festival dat gewijd is aan oesters en zeevruchten. Ben je meer een liefhebber van paardenraces? Bezoek dan het Galway Races Festival. We hebben nu drie grote festivals genoemd, maar er wordt vrijwel elke maand wel een festival gehouden in Galway. Wil je meer informatie over de verschillende festivals in Galway? Raadpleeg dan de website van het Galway's toeristenkantoor.
Galway City Museum (Galway)
Het Galway City Museum is gelegen in het hart van Galway aan de oever van rivier de Corrib. Het museum heeft een aantal permanente tentoonstellingen die in het teken staan van de geschiedenis van Galway. Het museum kan gratis bezocht worden van dinsdag tot zaterdag. Het gebouw zelf heeft een schitterend uitzicht over de baai van Galway, rivier Corrib en de 'Spanish Arch'.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Ierland bekijken.
Vervoer
Het centrum van Galway is autovrij.
Geschiedenis
Volgens oude bronnen werd in 1124 een fort gebouwd aan de monding van de Corrib. Daarmee staat vast dat de geschiedenis van de stad in ieder geval teruggaat tot het begin van de 12e eeuw. Dat fort, of kasteel, werd gebouwd door de toenmalige koning van Connacht. In het begin van de 13e eeuw werd het kasteel veroverd door Richard Mor de Burgh. Zijn nazaten heersten ruim 100 jaar over Galway. In deze periode kreeg de stad zijn eerste omwalling. Na de val van de familie de Burgh streefde de stad naar zelfstandigheid. In 1396 verkreeg Galway enige zelfstandige rechten van de Britse kroon. In 1484 verkreeg Galway volledige stadsrechten. In de daarop volgende 150 jaar beleefde Galway een periode van grote bloei. De stad werd bestuurd door 14 machtige koopmansfamilies die bekend stonden als de Tribes of Galway. In deze periode onderhield Galway handelscontacten met Frankrijk en Spanje. De 18e en 19e eeuw zijn voor de stad een periode van achteruitgang. Dat wordt nog versterkt doordat het achterland, het plattelandsgebied van Galway tot de zwaarst getroffen gebieden behoort tijdens de Grote Hongersnood halverwege de 19e eeuw. Galway komt pas weer tot bloei in de 2e helft van de 20e eeuw. De stad weet maximaal te profiteren van de groei die Ierland ervaart na de toetreding tot de EU. Tegenwoordig is Galway een snel groeiende stad met een, zelfs voor Ierse begrippen, zeer jonge bevolking. Dat wordt mede veroorzaakt door de aanwezigheid van een universiteit.