Namibië
Namibië ligt in zuidelijk Afrika, aan de kust van de Atlantische Oceaan tussen Angola en Zuid-Afrika. Het landschap van Namibië varieert van de Namibwoestijn en de Geraamtekust tot de vruchtbare Caprivistrook. Je kunt in Namibië op safari, kennis maken met de oeroude culturen en/of de koloniale architectuur bewonderen.
In Namibië bevinden zich niet alleen de rijkste alluviale diamantvelden ter wereld, maar ook zijn er grote hoeveelheden hoogwaardige halfedelstenen.
De architectuur van Namibië heeft Hollandse en Duitse invloeden. Delen van Windhoek en Lüderitz hebben een Beiers uiterlijk, terwijl je in Walvisbaai oer-Hollandse trapgevelhuisjes terugvindt.
gratis reisadvies
- Officiele naam:
- ISO:
- NA
- Ligging:
- zuid Afrika
- Hoofdstad:
- Windhoek
- Inwoners:
- +/- 2000000
- Taal:
- Engels
- Godsdienst:
- Christendom
- Tijdzone:
- UTC +1
- Munteenheid:
- Namibische dollar
- Klimaat:
- woestijnklimaat
- Oppervlakte:
- 824292 km²
- Beste reistijd:
- oktober - december
- Hoogseizoen:
- december - januari
Ervaringen
Pagina 1 van 4 met 39 resultaten
Namibië is een prachtig land qua landschappen; vegetatie, dieren, duinen, Atlantische kust, rotsen etc etc en zo enorm divers ondanks dat het grootste oppervlakte woestijn is. Echt een aanrader wanneer je van natuur houdt.
- Algemeen 9
- Inwoners 7
- Ligging 10
Een heel mooi land met heel lieve en aardige mensen. Met mooie natuur en heel veel dieren
- Algemeen 9
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 9
- Ligging 8
Het was een prima verzorgde rondreis. Met 2 grote Toyotas highlux met ons zessen. Zelf rijden dus. Nooit eerder gedaan maar heel goed bevallen. Wat een pracht land en aardige bevolking.
- Algemeen 9
- Cultuur 8
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 9
- Ligging 9
Voor stranden en/of cultuur is Namibië niet de beste bestemming, maar wij hebben absoluut genoten van de natuur, de (wilde) dieren, de supervriendelijke mensen, het eten, het reizen van plek naar plek was een avontuur en de lodges en guesthouses zijn bijna allemaal echt top! Wij vinden Namibië (met Outsight) een echte aanrader!
- Algemeen 10
- Uitgaan 7
- Cultuur 2
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 9
- Ligging 10
Je hoeft er niet voor het strand en het uitgaan heen te gaan, maar de natuur is prachtig. Het land is wel inmens groot en de wegen meestal gravel. Je moet avontuurlijk zijn ingesteld. De mensen zijn erg vriendelijk en het eten prima, wel veel vlees, weinig tot geen vis
- Algemeen 9
- Uitgaan 1
- Cultuur 7
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 10
- Ligging 8
De natuur in Namibie en Botswana zijn overweldigend. Veel wildparken waar je ook met eigen vervoer in mag rijden. De woestijnen en zandduinen bzijn indrukwekkend. De mensen zijn ontzettend gastvrij en laten graag zien hoe er al eeuwen op traditionele wijze wordt geleefd. Heell veel hoogtepunten zoals o.a. Fish River Canyon, Sossusvlei, Etosha, Victoria watervallen, Okavango delta
- Algemeen 9
- Uitgaan 1
- Cultuur 8
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 9
- Ligging 9
2 prachtige landen met prachtige afwisselende landschappen. Het zelf rijden met de gehuurde auto gaf een enorm vrijheidsgevoel. De mensen zijn lief en zeer behulpzaam. Mijn vriendin en ik hebben ons dan ook geen moment onveilig gevoeld. Erg mooie reis die we nooit meer zullen vergeten. Echt een aanrader!!
- Algemeen 9
- Cultuur 9
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 10
- Ligging 9
Namibië, in een woord fantastisch. Enorm groot en enorm leeg. Uren alleen op de wereld en dat maakt het zo bijzonder. De natuur is zo verrassend mooi. Elk deel is totaal anders maar allemaal even mooi. Dit land bereid je niet als zon zee strand vakantie maar om de beleving. Een super mooie ervaring en puur genieten van een bijzonder land.
- Algemeen 10
- Uitgaan 1
- Cultuur 10
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
gewoon een geweldig mooi land
- Algemeen 8
- Uitgaan 1
- Cultuur 8
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 9
- Ligging 8
Vanuit de tent op het dak van je 4x4 onder de schitterende sterrenhemel mijmeren over alle belevenissen van de dag: de Afrikaanse zonsopgang, de woestijnen met hun verborgen leven, de wilde dieren die over de camp-site lopen, de big 4 's nachts aan de waterhole spotten, het warme contact met de plaatselijke bevolking, ... Een life-time ervaring om nooit meer te vergeten !
- Algemeen 9
- Inwoners 10
- Ligging 9
- 1
- 2
- 3
- 4
- Volgende
Vakantieverhalen / reisverslagen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Namibië
Gibeon meteoriet (Windhoek)
Stukken van de Gibeon meteoriet liggen al zo'n 600 miljoen jaar in Windhoek en is een favoriete bezienswaardigheid bij toeristen. Namibië claimt dat deze meteorieten naar beneden zijn gekomen tijdens de grootste meteorietenregen ter wereld. De stenen bestaan voornamelijk uit ijzer, kleine hoeveelheden nikkel en kobalt en sporen van andere elementen. Iedere steen heeft een gemiddeld gewicht van bijna 350 kilogram. In totaal zijn er 77 stenen gevonden, waarvan er 33 worden getoond in het centrum van Windhoek (Post Street).
Dune 7 (Walvisbaai)
Net buiten de stad ligt Dune 7, wat de hoogste zandduin van het gebied is. Het is erg leuk om de enorme duin te beklimmen, maar ook een uitdaging. Als je eenmaal boven bent heb je wel een adembenemend mooi uitzicht over de omgeving. In het gebied vind je tevens een zeer bijzondere woestijnplant. De Welwitschia Mirabilis kan namelijk wel 2.000 jaar oud worden.
Vogels spotten (Walvisbaai)
De omgeving van Walvisbaai is vooral geliefd bij vogelliefhebbers. Er ligt op 50 kilometer afstand van de stad namelijk een waar vogelparadijs. Sandwich Harbour is een plek waar veel vogels te spotten zijn. Ook bij Bird Rock leven erg veel vogels, op het eiland komen wel 200.000 vogels voor. Het beschermde gebied helpt de vogels te overleven met natuurlijke hulpbronnen. Bird Paradise is ook een belangrijke broed- en voedplaats voor vogels. Ook in de Walvis Bay Lagoon, een prachtige lagune, zijn veel bijzondere dieren te vinden als flamingo’s, pinguïns en pelikanen.
Swakopmund Museum (Swakopmund)
Aan de voet van de vuurtoren op het terrein waar in 1914 een havenwarenhuis stond, bevindt zich het Swakopmund Museum. Hier kun je alles te weten komen over de geschiedenis van de stad Swakopmund. Ook vind je er informatie over de lokale fauna en flora. Zo kun je leren over de nara melon, deze vrucht werd veel gegeten door de Khoikhoi stam die in Namibië leefden. Daarnaast is er een nagemaakt koloniaal interieur.
Keetmanshoop museum (Keetmanshoop)
Het museum van Keetmanshoop is gevestigd in een oude kerk. In 1890 was deze kerk verwoest door een krachtige vloed, maar hij werd later weer opnieuw gebouwd. De kerk heeft nu een monumentale status. Binnenin vind je alle informatie over de geschiedenis van Keetmanshoop. Daarnaast is er in de tuin een ossenwagen met een Nama-hut gebouwd. De openingstijden van het museum zijn maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 uur en 12.30 uur en tussen 13.30 uur en 16.30 uur. De entree is gratis.
Sossusvlei (Keetmanshoop)
De Sossusvlei is een mooie vallei die bestaat uit klei en is centraal gelegen in de woestijn van Namibië, die zich in de regio Hardap bevindt. Verder maakt de vallei onderdeel uit van het Namib-Naukluft National Park. De Sossusvlei is te herkennen aan de rode en hoge zandduinen die om de vallei heen liggen. De planten die er groeien, zoals de acacia, krijgen water als de Tsauchab overstroomt. Dit gebeurt echter niet heel vaak. Vanuit Keetmanshoop ligt de vallei op ongeveer 500 kilometer afstand met de auto. Toch is het zeker de moeite waard om er een bezoek aan te brengen.
Vissen
Vissen is een populair tijdverdrijf in Namibië. Je kunt diepzeeduiken en brandingvissen in de Atlantische Oceaan of vliegvissen in de zoete wateren van de noordelijke rivieren.
Sesriem Canyon
In Sesriem bevindt zich de Sesriem Canyon, een 30 meter diepe kloof die na honderden jaren is uitgeslepen door de Tsauchab Rivier. Je kunt hier schitterende wandelingen maken en afdalen in de kloof. Als er genoeg water staat kun je zelfs zwemmen in de troebele bassins. Vroeger was deze kloof een belangrijke waterplaats voor reizigers en bewoners. Omdat het er zo diep is verdampt het water namelijk nooit helemaal.
Winkelen in Windhoek (Windhoek)
In het winkelcentrum Wernhill Park in Windhoek is van alles te koop. Het is een groot winkelcentrum met veel leuke winkels. Bovendien is het centraal gelegen en is er voldoende parkeergelegenheid. Je kunt er daarnaast ook veel souvenirs kopen en je hebt er een apotheek. Er zijn ook een aantal eettentjes waar je iets kunt eten. Afdingen gebeurt zelfs hier in het winkelcentrum.
Keetmanshoop (Keetmanshoop)
Keetmanshoop is de hoofdstad van de provincie Karas en ligt in het zuiden van Namibië. Het is daarnaast gelegen op een heuvelrug, tussen de Lüderitz en de Namib-woestijn in. Een bekende bezienswaardigheid in Keetmanschoop is 'De Speeltuin van de Reuzen'. Dit staat bekend om zijn vreemde rotsformaties die er liggen. Het is alsof een reus granieten rotsblokken heeft gegooid. Daarnaast is er een bos met kokerbomen.
Windhoek (Windhoek)
Windhoek is de grootste stad van Namibie en tevens de hoofdstad. Het ligt midden in het land op zo'n 1.650 meter hoog en heeft 300.000 inwoners. Windhoek heeft veel oude koloniale gebouwen weten te beschermen, een van die gebouwen is 'Die Alte Feste'. Het was ooit een fort maar het is nu een museum die de oude culturen en tradities weergeeft. Ook staat de omgeving rondom Windhoek bekend om de warme bronnen. Een interessante stad om te bezoeken.
Craft Market (Swakopmund)
Op de Craft Market in Swakopmund kun je terecht voor originele souvenirs. Het is een buitenmarkt waar je veel spullen kunt kopen die moeilijk te vinden zijn in de rest van Namibië. Een bezoek aan de markt is dan ook erg populair bij toeristen.
Cheetah Conservation Fund
Breng in Namibië een bezoekje aan het Cheetah Conservation Fund en kom alles te weten over het snelste landdier ter wereld. In dit centrum kun je van alles leren over de cheeta en over zijn status als bedreigde diersoort. Dit centrum doet ook onderzoek naar de cheeta en wat zijn kansen van overleven zijn. Ook is het centrum betrokken bij veel internationale projecten om de cheeta te redden.
Waterberg Plateau Nationaal Park
Het Waterberg Plateau Nationaal Park is erg bijzonder om te bezoeken. Het ligt 200 meter boven de vlaktes van de Kalahari woestijn, op een uitzonderlijke plek. Doordat het park zo hoog ligt en er meer regenval is, vormt zich er een dichte subtropische vegetatie en dat zorgt voor een groot contrast met andere parken. Vanwege het rulle zand in het park kun je hier niet zelf rijden. Het reservaat is omheind en alleen het lokale personeel heeft een sleutel.
Khaudum Game Reserve
Het Khaudum Game Reserve is een geïsoleerd natuurpark en ideaal voor kampeerexpedities met een terreinauto. Het ligt in de Kalahari woestijn in het noordoosten van Namibië. Het is een afgelegen park met een camping voor bezoekers. Met de auto kun je onder andere hyena's en leeuwen zien. Dankzij deze parken zijn deze mooie beesten nog in het wild te zien, hier worden ze namelijk goed beschermd.
Etosha National Park
Het Etosha National Park is één van de grootste parken van het zuidelijke deel van Afrika en het werd in 1907 gesticht. Een groot deel van het park bestaat uit een enorme zoutpan, die omgeven is door droog bushveld. Er zijn kunstmatig drinkplaatsen aangelegd voor de dieren, om zo de wildpopulatie te helpen. In het Etosha National Park leven onder andere olifanten, neushoorns, leeuwen en inheemse zwartkopimpala's.
Namib-Naukluft
Het uitgestrekte Namib-Naukluft is een van de grootste wildreservaten van Afrika. Het is daarnaast een heel veelzijdig park en een populaire bestemming bij toeristen. In het park liggen de Naukluft bergen met hun enorme rotsformaties. Voor geologen is Naukluft dan ook een paradijs. In het gebied leven wilde dieren als de zebra, de steenbok, de luipaard, bavianen, de jakhals, de wilde kat, de vos en de aardwolf.
National Marine Aquarium (Swakopmund)
In het National Marine Aquarium in Swakopmund kun je de meest uiteenlopende vissoorten bekijken. Erg indrukwekkend is de tunnel die door het grootste aquarium heen loopt. Hier zie je de roggen en de haaien wel van heel erg dichtbij. Het voeren van de vissen vindt elke dag om 15.00 uur plaats. Hier kun je bij aanwezig zijn, wat een echte aanrader is.
Vakantiebestemmingen in Namibië
Artikelen
Eten en drinken
De Namibische menukaarten staan vol met Duitse producten terwijl de lokale keuken uit allerlei exotische vleesgerechten bestaat zoals springbok, struisvogel, koedoe en gemsbok. Ook liefhebbers van vis hebben volop keuze. Verse kabeljauw, tong en koningsklip wordt in de Atlantische Oceaan gevangen.
Windhoek Lager is het lokale bier. Er wordt veel thee gedronken, rooibosthee is een van de populairste soorten thee.
Vervoer
Je kunt van Amsterdam naar Windhoek vliegen met KLM maar zij hebben wel een stopover in Johannesburg. De vlucht duurt ongeveer 10 uur. Air Namibia is de nationale luchtvaartmaatschappij, zij vliegen rechtstreeks naar Windhoek vanaf Frankfurt. Vanuit Zuid-Afrika kun je met de trein naar Windhoek.
Het wegennet is redelijk goed ontwikkeld. Naar alle grote steden lopen geasfalteerde wegen. De Duitsers en Zuid-Afrikanen hebben een goed spoorwegennet achtergelaten. Alleen worden de passagierwagons vaak aan de goederentreinen gekoppeld en dat levert vertraging op. Maar de lage prijzen voor treinkaartjes maken dit wel goed.
Visum
Duurt de vakantie niet langer dan 30 dagen dan heb je geen visum nodig voor een bezoek aan Namibië. Wil je langer blijven dan dien je bij de ambassade van Namibië een visum aan te vragen. Hoe lang je er ook verblijft, je paspoort dient te allen tijde nog 6 maanden geldig te zijn bij aankomst.
Prijsniveau
Het prijsniveau in Namibië ligt lager dan in Nederland. De Namibische dollar is het officiële betaalmiddel in Namibië. Je kunt ook met de Zuid-Afrikaanse rand betalen in Namibië.
Veiligheid
Namibië is een land met naar verhouding weinig misdaad. Kleine diefstal kan een probleem zijn en soms vindt er een meer ernstige misdaad plaats. Vermijdt wel stille en verlaten buurten in Windhoek, vooral in het donker.
Medische informatie
De gezondheidszorg is van een uitstekend niveau. De ziekenhuizen bieden dezelfde goede voorzieningen als in Nederland en de apotheken zijn ruim voorzien. Uiteraard staan de ziekenhuizen in de stedelijke gebieden en niet op het platteland. Houdt daar rekening mee.
Er zijn geen verplichte inentingen nodig maar er worden wel een aantal inentingen aangeraden. Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.
Kraanwater is in Namibië goed genoeg om te drinken. Maar omdat het drinkwater soms uit zoutwaterbassins wordt gewonnen, kan het raar smaken, maar dat geeft verder niets.
Bevolking
De bevolking is kleurrijk met veel verschillende talen en levensstijlen. Officieel is Namibië een christelijk land. Maar de inheemse bevolkinggroepen hebben elk hun eigen geloof. De Rehobothen zijn nakomelingen van blanke Afrikaners en Nama. Zij vormen de grootste groep van de mensen met een gemengde achtergrond. De blanke bevolking heeft een Duitse, Afrikaanse of Engelse achtergrond. Zij wonen vooral in de steden, op het centrale plateau en aan de kust. Ze hebben duidelijk een stempel gedrukt op de cultuur in het land. De Nama, die in de woestijn wonen, zijn erg afhankelijk van de productie van de narameloen. Deze stekelige vrucht bevat veel vitaminen en natuurlijk het nodige vocht. Sommige wetenschappers geloven dat de aanwezigheid van de narameloen het wonen in de Namibische woestijn voor de eerste bewoners mogelijk heeft gemaakt. Feit is dat de oogst van de meloen gepaard gaat met festiviteiten en dankdiensten in de kerk. De lokale bevolking in Namibië is erg trots op de schoonheid van hun land en willen dit graag in stand houden. Ze zijn erg begaan met de natuur en onderhouden de nationale parken en natuurreservaten zelf.
De taal
Engels is de officiële taal. Afrikaans is de tweede taal. Naast deze 2 talen zijn er nog ongeveer 20 talen die worden erkend. Hoewel Engels de officiële taal is, is minder dan 20% Engelstalig opgevoed. Het Ovambo-dialect is de grootste taal van het land. Het wordt gesproken door ongeveer 680.000 Namibiërs. In het noorden van het land wordt ook veel Portugees gesproken vanwege de vele Angolese vluchtelingen die daar verblijven.
Flora & Fauna
In de zuidelijke steppen, savannen en halfwoestijnen leven ontzettend veel dieren. Olifanten, leeuwen, zebras en jachtluipaarden kun je hier bijvoorbeeld aantreffen. De leeuw is de grootste Afrikaanse roofdier. Daarna komt de luipaard. De zwarte neushoorn en cheetah kent in Namibië een grote populatie en dit aantal groeit nog jaarlijks. Woestijnleeuwen zijn uniek in Namibië en zul je dus nergens anders ter wereld tegenkomen. Het grootste deel van Namibië is niet erg gevarieerd begroeid. De meeste bebossing komt voor in de noordoostelijke Caprivi-strook en langs de rivieren. In de rest van het land is de begroeiing meer zoals op de savanne. Geelbruine tinten afgewisseld met aloë en cactussen. Doordat het land zo dunbevolkt is, heeft de natuur in Namibië een authentiek karakter.
Geschiedenis
Waarschijnlijk woonden er 12 miljoen jaar v.Chr. al mensachtige in het gebied wat nu Namibië heet. Deze mensachtige waren meer dan een aap, maar minder dan een mens. De eerste bewoners van het land waren de San (door de blanken ooit Bosjesmannen genoemd). In de loop van vele eeuwen werden zij verdrongen door de Bantoe-clans vanuit het noorden en de Nama vanuit het zuiden. In de 16e eeuw vestigde zich ook het herdersvolk van de Herero zich in het huidige Namibië. Vanaf de 15e eeuw hebben verschillende Europese volkeren hun sporen in Namibië achtergelaten. Portugese zeevaarders waren de eerste Europeanen die in Namibië arriveerden. Zij bouwden bij het huidige Cape Cross een stenen kruis om het gebied Portugees te verklaren. Een tweede kruis werd gemaakt bij de baai van Angra Pequena, de huidige Lüderitzbaai. In 1723 drongen enkele Nederlanders de regio binnen. Zij bereikten de oever van de Oranjerivier, die nu de Zuidelijke grens van Namibië vormt. In 1806 stichtten Engelse missionarissen een eerste zendingspost in de regio. Vanaf 1884 tot aan de Eerste Wereldoorlog was Duitsland de officiële koloniale overheerser van het toenmalige Zuidwest-Afrika. Gedurende deze periode werden er bloedige strijden gestreden met zowel de Nama als de Herero. In 1904 begonnen de Duitsers een offensief tegen de Herero. Met het neerslaan van de opstand van de Nama, werd het laatste verzet de kop ingedrukt. De overlevenden van de strijd werden gedwongen te werken voor hun koloniale meesters. Op 21 maart 1990 kreeg Namibië als laatste Afrikaanse land zijn onafhankelijkheid.
Offerteformulier
Veelgestelde vragen
Wat zijn de beste hotels van Namibië?
Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.