Lodz
Lodz is de derde stad van Polen en is een jonge stad. De groei van de stad kwam pas halverwege de 19e eeuw door de textielindustrie. Lodz kreeg hierdoor de naam 'Manchester van het Oosten'. De stad heeft een van de grootste Joodse begraafplaats van Europa. Voordat de Tweede Wereldoorlog begon was ongeveer 34% van de inwoners Joods. Nazi-Duitsland bezette in 1939 stad en gaf het de naam Litzmannstadt. Het symbool van de geschiedenis van de textielindustrie is de White Factory.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Lodz (Polen) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Lodz
Centraal Museum van Textiel (Lodz)
In Lodz in het Ludwik Geyer's White Factory is het museum van textiel gevestigd. In 1952 werd de eerste poging ondernomen om een verzameling van textiel te maken. Dit leidde tot een weverij in het Museum of Art, na een tijdje bleek de weverij zo populair te zijn dat het zijn eigen tak in het museum kreeg. In 1960 werd de textieltak van het museum zelfstandig en vanaf 1975 kreeg de textieltak de naam Centraal Museum van Textiel. Tegenwoordig kun je in het museum de geschiedenis van weverijen zien maar ook de oude weef- en spinmachines.
Lunapark (Lodz)
Lunapark is een pretpark in Lodz met gratis toegang. Het pretpark is open sinds 1970 en je betaalt er per attractie waar je in gaat. De prijzen per attractie variëren van 1 tot 12 Poolse Zlotych. Populaire attracties in het park zijn: de ‘Jet Star’, een achtbaan van 16 meter hoog en ‘Round Up’, een staand carrousel. Lunapark is ieder jaar geopend vanaf 1 april, wat niet bedoelt is als een grap, tot de op-één-na laatste zondag van oktober.
Radegast Station (Lodz)
Radegast is een klein treinstation met veel historie. Het is namelijk gebouwd tussen 1926 en 1937 en diende in de Tweede Wereldoorlog voor het vervoeren van Joden. Duizenden Joodse inwoners van Lodz en andere Poolse steden werden op het Radegast Station verzameld om vervolgens op de trein naar Auschwitz gezet te worden. In totaal zijn er vanaf Radegast ongeveer 200.000 Joden naar het concentratiekamp in Auschwitz gebracht. Het station dient dan ook als Pools monument van de Tweede Wereldoorlog.
White Factory (Lodz)
De White Factory is een textielfabriek gebouwd in 1835, tegenwoordig dient het als textielmuseum. De textielproductie in Lodz was een van de belangrijkste inkomsten in de 19e eeuw. Textiel in de fabriek werd voornamelijk gemaakt door migranten. De White Factory werd een textielmuseum in 1955, maar toen werd er ook nog gewoon textiel gemaakt. Pas in 1990 stopte de productie van textiel, toen de oostvleugel werd gesloten en werd ingericht als museum.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Polen bekijken.
Vervoer
Doordat de stad centraal is gelegen heeft het een luchthaven en het grootste goederenstation van Polen. Het is vanaf de luchthaven ongeveer 7 km rijden naar het centrum. In en rondom Lodz zijn veel verschillende fietsroutes.
Geschiedenis
In 1332 verschijnt Lodz voor het eerst in documentatie en in 1423 kreeg het stadsrechten van koning Władysław Jagiello. Tot de 18e eeuw bleef het een kleine stad. In 1793, bij de tweede verdeling van Polen, werd Lodz een deel van het koninkrijk van Pruisen. In 1806 trad Lodz toe tot het Napoleontische Hertogdom Warschau. In het verdrag van 1815 stond dat het de bedoeling was om de vervallen stad weer helemaal te vernieuwen. In 1820 moest de stad in een modern industrieel centrum veranderen. In 1825 werd de eerste katoenspinnerij geopend. Door de instroom van werknemers, ondernemers en ambachtslieden uit heel Europa werd Lodz getransformeerd tot het belangrijkste textielproductie centrum van het Russische Rijk. In 1865 werd de eerste spoorlijn geopend. Ondanks de dreigende Eerste Wereldoorlog groeide de stad nog steeds. In 1914 werd er een belangrijke veldslag uitgevochten in de buurt van de stad. Als gevolg van daarvan kwam de stad onder Duitse bezetting. Maar in 1918 bevrijdde de lokale bevolking zichzelf.